Sanayici paslanmaz çelikte dışa bağımlılığı kırmak istiyor! "Baba Yiğit'' aranıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Sanayici paslanmaz çelikte dışa bağımlılığı kırmak istiyor! "Baba Yiğit'' aranıyor

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Paslanmaz çelik millî muharip uçağı KAAN başta olmak üzere savunma sanayi, havacılık, gemi, otomotiv, inşaat ve mutfak sektöründe kullanılıyor. Türkiye’de paslanmaz çelik üretimi yapılmadığını belirten TUSİD Başkanı Bekir Topuz, dışa bağımlılığın azaltılması için devletin öncülüğünde yerli babayiğitlere ihtiyaç olduğunu söyledi.

ÖMER TEMUR'UN HABERİ

Türkiye’de ekonomi yönetimi tüketim yerine daha çok üretim ve ihracata odaklanıyor. Sıkılaştırma politikalarıyla enflasyon hız keserken, diğer yandan üretim ve ihracatla cari açığın beli kırılmaya çalışılıyor. Bu kapsamda ülkeye döviz girdisi sağlayan ihracatçı firmalara daha fazla destek veriliyor. Ancak paslanmaz çelikte dışa bağımlılık sanayi sektörünün elini kolunu bağlıyor.

TÜRKİYE'NİN YILLIK 650 BİN TON PASLANMAZ ÇELİK İHTİYACI VAR

Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TUSİD) Başkanı Bekir Topuz, paslanmaz çelik üretiminin henüz Türkiye’de yapılamadığını belirterek, üretim için babayiğide ihtiyaç duyduğunu söyledi. Topuz, paslanmaz çeliği yurt dışından ithal etmek zorunda kaldıklarını belirterek “Türkiye’nin yıllık 650 bin ton paslanmaz çelik ihtiyacı var. Bunun 200 bin tonunu Türkiye’den bir firma haddeleme yaparak piyasaya veriyor. Sonuçta o firma da ithal ediyor.

Sanayici paslanmaz çelikte dışa bağımlılığı kırmak istiyor,'' Baba Yiğit'' aranıyor - 1. Resim

KALICI ÇÖZÜM İÇİN YERLİ ÜRETİM ŞART

Endüstriyel mutfak sektörünün en büyük problemi paslanmaz çelikte yerli üretim olmaması ve ithalatından yüzde 12’lik vergi alınması. Acil çözüm olarak verginin sıfırlanması gerektiğini düşünüyoruz. Eğer vergiler düşürülürse 5,7 milyar dolar olan ihracatı rahatlıkla 10 milyar dolara çıkarırız. Kalıcı çözüm içinse yerli üretim şart. Bu tür yatırımlar yüksek montanlı yatırımlar. Togg’da olduğu gibi babayiğitlere ihtiyacımız var. Devlet öncülük eder, 4-5 babayiğit bir araya gelirse paslanmaz çeliği Türkiye’de üretebiliriz” diye konuştu. 

290 MİLYAR DOLARLIK PAZAR

Küresel paslanmaz çelik ihracatın 290 milyar dolar büyüklüğe sahip olduğunu dile getiren Topuz “ABD tek başına 76 milyar dolarlık kısmını ithal ediyor. Biz ABD’den sadece 0,34 pay alıyoruz. Şu an odağımızda ABD var. Endüstriyel mutfak sektörü olarak geçen yıl ABD’ye 210 milyon dolarlık ihracat yaptık.

Sanayici paslanmaz çelikte dışa bağımlılığı kırmak istiyor,'' Baba Yiğit'' aranıyor - 2. Resim

ABD pazarından yüzde 1 pay alsak, Türkiye’deki her fabrika üretimini ikiye katlar. Amerika pazarından pay almak kolay. Çünkü biz Amerika’da üretilmiş bir malın üçte biri fi yatına ürün satabiliyoruz. Avrupa’dan yüzde 25 daha yüksek oranlarda hem Kuzey hem de Güney Amerika’ya ürün tedarik edebiliyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜNEY AMERİKA'YA ÖNCELİK

ABD’nin yanı sıra 2024 yılında Güney Amerika ülkelerini önceliklendireceklerini vurgulayan Topuz “Ev dışında yemek tüketilen her yerde varız. Cihaz grubunda yaklaşık 4 bin; set üstü grubunda ise yaklaşık 70 bin çeşit ürün sunuyoruz. Sektörümüz toplamda yaklaşık 160 ülkeye ihracat yapıyor.

Sanayici paslanmaz çelikte dışa bağımlılığı kırmak istiyor,'' Baba Yiğit'' aranıyor - 3. Resim

İhracatta sırasıyla İngiltere, Almanya, Fransa İtalya, Mısır, İsrail ve ABD öne çıkıyor. Toplam ihracatımızın yüzde 55’ini Avrupa Birliği ve İngiltere’ye gerçekleştiriyoruz. Avrupa’yı artık fethettik. Kuzey Afrika’nın tamamında varız. Amerika kıtasına yeterince ağırlık vermiyorduk.  Artık hem Kuzey Amerika hem de Güney Amerika hedef pazarlarımız” diye konuştu.

KAAN’DA DA KULLANILDI

Paslanmaz çelik mutfak araç gereçlerinin yanı sıra otomotiv, gemicilik, inşaat, makina başta olmak üzere günlük hayatımızda birçok alanda kullanılıyor. Paslanmaz çeliğin en çok kullanıldığı alanlardan biri de savunma sanayi ile havacılık ve uzay sanayi.

Sanayici paslanmaz çelikte dışa bağımlılığı kırmak istiyor,'' Baba Yiğit'' aranıyor - 4. Resim

Daha uzun ömürlü ve yüksek kabiliyetlere sahip silahlar için paslanmaz çelik kullanılıyor. Önceki gün havalanan yerli muharip uçağı KAAN da bunlardan biri. KAAN paslanmaz çelik ile güçlendirilirken, Türkiye’nin bu alanda dışı bağımlı olması ülke geleceği için risk teşkil oluşturuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...