Yerli kömürde fırsatçılara tepkiler üst üste geliyor: 1 haftada 2,5 kat artırdılar

Düzenleyen:
Yerli kömürde fırsatçılara tepkiler üst üste geliyor: 1 haftada 2,5 kat artırdılar

EKONOMİ Haberleri

Rusya Ukrayna savaşı kömüre darbe vurdu. Savaş nedeniyle ithal kömür tedariki durma noktasına gelirken, iç piyasadaki tedarikçilerin bu durumu fırsat bilmesi ise tepki topladı. Kömür fiyatları bir haftada 2,5 kat artırılırken yerli kömür için sanayiciler sıkı denetim ve cezaların verilmesi için çalışma başlatılmasını talep etti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş, kömür tedarikini durma noktasına getirdi. Rusya’dan ithal edilen kömürün durma noktasına gelmesiyle, sanayiciler yerli kömüre yöneldi. Bu durumu fırsat bilen iç piyasadaki tedarikçiler ise 1 hafta 2,5 kat zam yaptı. Türk sanayicilerde bu durumdan şikayetçi olarak cezaların ve denetimlerin yapılması konusunda talepte bulundu. 

1 HAFTADA 2,5 KAT ARTTI 

Dünya genelinde devam eden kömür krizi, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş ile zirve yaptı. Savaş nedeniyle Rusya’dan ithal edilen kömürün tedariki durma noktasına geldi. Arz ve talep dengesinin bozulmasıyla iç piyasadaki yerli kömür fiyatları 1 hafta içerisinde 2,5 kat arttı.

Ukrayna-Rusya savaşı ile zirve yapan kömür krizi en çok sanayiyi etkiledi. Artan kömür fiyatlarına rağmen üretimlerine devam etmek zorunda olan sanayiciler kömür bulmakta zorlanır hale geldi. Kömür stoku biten ve yeni kömür temin edemeyen bazı fabrikalar üretimlerine ara vermek zorunda kaldı.

KRİZİ FIRSATA ÇEVİRDİLER 

Rusya’dan yapılan kömür tedarikinin durma noktasına gelmesiyle sanayi alanın krizler yaşanmaya başladı. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen bazı fırsatçılar ise kömüre üst üste zam yapmaya başladı. İthal kömüre ulaşmakta zorluk yaşayan sanayiciler, ihtiyaçlarını karşılamak için yerli kömüre yöneldi. Bu durum yerli kömür tedariki yapan bazı firmaları fırsatçılık yapmaya itti. Ukrayna-Rusya savaşını bahane olarak gösteren bazı firmalar, Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun belirlediği kömür fiyatlarının çok üzerinde fiyatlarla iç piyasaya kömür satmaya başladı.

Yerli kömürde fırsatçılara tepkiler üst üste geliyor: 1 haftada 2,5 kat artırdılar

TONU 800 LİRADAN 2 BİN LİRAYA FIRLADI 

Tüketilen enerjinin yüzde 17’si kömürden karşılanıyor. Dünya kömür rezervinin yaklaşık yüzde 2.1’i Türkiye’de. 21 milyar ton rezerv bulunuyor. Türkiye’de 8 bin 994 megavat ithal kömür kurulu gücünün yanı sıra 11 bin 366 megavat yerli kömür kurulu gücü bulunuyor. Kömürden elektrik üretimi ise 2021 yılında 2018’e göre yüzde 8 geriledi. Yerli linyit kömüründe yaklaşık 2,5 kat fiyat artışı yaşanırken, fiyatlar ton başına 800 liradan 2 bin liraya kadar yükseldi. İthal kömürde de 220 dolar olan ton fiyatı 410 dolara çıktı.

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...