Yusufeli Barajı elektrik üretmeye başladı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Yusufeli Barajı elektrik üretmeye başladı

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Türkiye’nin en yüksek barajı olma özelliği taşıyan Yusufeli Barajı’nda elektrik test üretimi başladı.

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santralinde (HES) elektrik enerjisi üretimi için ıslak testler kapsamında ilk türbinin dönmeye başladığını belirterek “Mühendislerimiz test denemelerini titizlikle takip ediyor. Dünyanın 5’inci en yüksek barajından elektrik alacağımız günler yaklaşıyor” dedi. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Yusufeli Barajı 275 metre yüksekliği ile Türkiye’nin en yüksek, çift eğrilikli beton kemer barajlar kategorisinde ise dünyanın 5’inci en yüksek barajı konumunda bulunuyor. Kurulu gücü 558 megavat ve yıllık ortalama enerji üretimi 1 milyar 900 milyon kilovatsaat olan tesisin üreteceği enerji ile Türkiye ekonomisine yıllık 6 milyar lira katma değer sağlayacak. Ayrıca Yusufeli Barajı ve HES’in devreye alınmasıyla Türkiye’de hidroelektrik enerji üretim kapasitesi yüzde 2 artacak. Baraj ile 2,5 milyon kişinin enerji ihtiyacı karşılanabilecek ve 750 bin Togg’un enerjisini karşılayabilecek kapasitede bir enerji üretimi gerçekleştirebilecek.

Baraj 100 katlı bir gökdelen büyüklüğünde olup, kontrollü su tutma işlemi devam ediyor. Barajda 15 Eylül itibarıyla su seviyesi 699,12 kotuna, su yüksekliği 195,62 metreye ve depolanan su miktarı ise 1 milyar 697 milyon metreküpe ulaştı.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...