Vergi ve harç zamları konut sektörünü nasıl etkileyecek?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Vergi ve harç zamları konut sektörünü nasıl etkileyecek?

Emlak Haberleri

Mal ve hizmetlere uygulanan Katma Değer Vergisi’ndeki (KDV) artış, konut sektörünü de direkt olarak etkiledi.

NECMİ ÇİÇEKÇİ'NİN HABERİ - Ekonominin lokomotifi pozisyonunda bulunan sektör temsilcileri, yaşadıkları problem ve talepleri gazetemize anlattı. Gayrimenkul sektörünün en büyüklerinin ağzından çıkanları sizlerle paylaşalım;

KREDİ PROBLEMİ BÜYÜYOR

Konut kredisi oranları; özel bankalarda aylık yüzde 3,5-4, devlet bankalarında ise yüzde 2,20-3 bandında seyrediyor. Tabiatıyla yerli müşteriye satış güçlüğü çekmekte olan konut üreticileri, artırılan vergi oranları ile zorlu bir döneme girdi.

GİRDİ MALİYETLERİ ARTACAK

Mal ve hizmetlerdeki KDV’nin artmasıyla; hafriyattan demire, betondan mutfak dolaplarına, kapısından penceresine kadar bütün inşaat kalemlerine zam gelecek. Milyonlarca kişiye iş kapısı olan sektör oyuncuları artan maliyetler karşısında zor duruma girecek. Bu zamlar aynı zamanda konut fiyatlarına da yansıyacak.

ARSA FİYATLARI YÜKSELECEK

Proje geliştiren müteahhit firmalara arsa sahipleri, arsa faturası kesmektedirler. Bu arsa faturasındaki vergi de yüzde 8’den yüzde 10’a yükseldiği için, daha işin başındayken arsaya yüzde 2 daha fazla para ödemek mecburiyetinde kalınacak. Böylelikle arsanın maliyeti yükseleceğinden dolayı konut maliyetleri de artacaktır.

Ayrıca rezerv alan dışında olan arsalarda inşa edilen 150 metrekarenin altındaki konutlarda KDV oranı yüzde 8 idi. Bu oran yüzde 10’a çıktı. 150 metrekareyi aşan kısım ise yüzde 18’den yüzde 20’ye yükseldi. Bu da direkt konut fiyatlarını artıracak bir unsur.

Vergi ve harç zamları konut sektörünü nasıl etkileyecek?

TAPU HARÇLARINA ZAM

Gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi ile vadeli (senetli) satış yapan müteahhitler, noter masraflarını müşteriden tahsil etmektedir. Noter harçlarının yüzde 50 oranında artması ile müşteriye konut maliyeti bir miktar daha artmış olacak.

BELİRSİZLİK OLUŞTU

Öte yandan inşaatları tamamlanmadığı için faturası henüz kesilmemiş, fakat satış sözleşmesi vergi artışından önce yapılmış, hatta borcunu ödemiş olan müşterilere, müteahhitler hangi orana tabi KDV’den daire veya işyeri faturası kesecekler?...

Bu noktada müşteri ile müteahhit arasında bir tartışma yaşanacağı muhakkaktır. Bu da bir belirsizlik olarak önümüzde duruyor…

Düzenleyen:  - Emlak
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...