28 Şubat darbesinin 26. yılı: Darbecilerin zulmü asla unutulmayacak

- Güncelleme:
28 Şubat darbesinin 26. yılı: Darbecilerin zulmü asla unutulmayacak

GÜNDEM Haberleri

Bugün Türkiye'yi uçurumun kenarına sürükleyen postmodern darbenin 26. yıl dönümü... 28 Şubat'ın darbecileri de yaşattıkları da asla hafızalardan silinmeyecek.

Türk siyasi tarihine “postmodern darbe” olarak geçen 28 Şubat 1997’deki Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının üzerinden 26 yıl geçti. Yeni bir siyasi dönemin kapısını aralayan ve yoğun tartışmalara neden olan 28 Şubat’a giden süreçte Türkiye, siyasi tarihinin önemli günlerinden birini yaşadı. RP’li Sincan Belediye Başkanı Bekir Yıldız’ın 31 Ocak 1997’de düzenlediği “Kudüs Gecesi” rejim tartışmalarının daha da alevlenmesine sebep oldu. Başbakan Erbakan, 1 Şubat 1997’de itirazlara ve DYP’li bazı bakanların “imza atmayız” tepkisine rağmen “üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan” kararnameyi, Bakanlar Kurulunda imzaya açtı. Bu arada, 28 Şubat sürecinde hafızalara kazanan “Sincan’dan tankların geçmesi” olayı yaşandı. “Askerin uyarısı” olarak değerlendirilen bu gelişme, Sincanlılar tarafından “darbe oluyor” şeklinde algılanarak, şaşkınlığa yol açtı.

Yaşanan tüm bu gelişmelerin ışığında 28 Şubat 1997’de yapılan MGK toplantısı, Türkiye’de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal tartışmaların önünü açtı. Yayımlanan 4 maddelik MGK bildirisinde özetle “Cumhuriyet ve rejim aleyhtarı grupların, laik ve anti-laik ayrımı ile demokratik hukuk devletini güçsüzleştirmeye yeltendiklerinin müşahede edildiği” belirtilerek, “Anayasa ve cumhuriyet yasalarının uygulanmasından asla taviz verilmeyeceği” vurgulandı.

Erbakan’ın istifası, Refah Partisinin kapatılması ve siyasi yasaklarla hafızalarda kalan bu dönem, sonuçları itibarıyla, uzun süre Türkiye gündeminde yer tuttu. 28 Şubat darbecilerinin yaşattıkları zulüm hafızalardan asla silinmedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...