Maskedeki oyuna müdahale! Sıkı denetim başlıyor

Maskedeki oyuna müdahale! Sıkı denetim başlıyor

GÜNDEM Haberleri

Bazı firmaların, maskelerde koruyuculuk oranını yüzde 98'e çıkaran “meltblown” malzemeyi kullanmadıkları halde, piyasaya “meltblown” etiketli ürün sattığını tespit eden Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) harekete geçti. Kurum denetimlerini sıklaştırırken, vatandaşın sağlığını tehdit eden bu maskelerin, bugünden itibaren piyasadan toplatılacağı öğrenildi. Denetimlere sektör temsilcilerinden de destek geldi.

Cevdet Fırat AYDOĞMUŞ

FİLTRASYON ÖZELLİĞİ KAZANDIRIYOR
Tüm Tıbbi Cihaz Üretici ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, “Pandeminin ilk günlerinden itibaren sektörle alakasız kişilerin maske üretimine girmiş olması maalesef ülkemizde kalitesiz maskenin de yaygınlaşmasına sebep oldu. Salgının yayılım hızını düşürmek istiyorsak, kullandığımız maskeler, kaliteli ve koruyuculuk oranı en az yüzde 98 seviyelerinde olmalı. Bu da üç katlı olarak üretilen maskelerin ortasına ‘meltblown’ tabakanın konulmasını zorunlu kılıyor. Birçok AB ülkesi toplu taşımada N95 maske kullanımını zorunlu hale getirmişken, Türkiye'de koruyuculuğu düşük maskelerin kullanılıyor olması kabul edilemez. Koruyuculuğu yüksek bir maskede mutlaka ‘meltblown’ malzeme bulunması gerekiyor. Bu katman, alt ve üstteki iki katmanla birlikte ağız ve burundan çıkacak parçacıkları süzebilir ve maskeye filtrasyon özelliği kazandırır” dedi.

ÇANTA ASTARI KULLANANLAR VAR
Delikanlı, “Son dönemde birçok markanın büyük marketlerde ‘meltblown koruyucu’ etiketiyle maske sattığını görüyoruz. Ancak bunların birçoğunun içini açıp baktığınızda bu katmanın olmadığını fark ediyoruz. Bu firmalar onay alma süreçlerinde de devleti kandırma yoluna gidiyor. Onay için TİTCK'ye gönderdikleri ürünlerde gerçekten ‘meltblown’ kullanıyorlar ancak piyasaya sürdüklerinde farklı bir malzeme kullanıyorlar. Hatta çanta astarı bile kullanan olduğunu görüyoruz. Vatandaşı kandıran bu sahtekârlara bakanlığın ‘dur’ diyecek olması sektör profesyonelleri açısından sevindirici gelişme. Sektör temsilcileri olarak biz bu denetimlerin sıklaştırılmasını istiyoruz. Denetimler sıklaştırılsın ki aramızdaki çürük elmalar ayrılsın” diye konuştu. 

VATANDAŞ İÇERİĞİ KONTROL ETMELİ 
Vatandaşlara tavsiyelerde de bulunan Erkin Delikanlı, “Vatandaşın burada yapması gereken, güvenilir markaların ürünlerine yönelmek ve aldıkları ürünlerin içeriğini kontrol etmek. Vatandaş, mutlak suretle kutu üzerinde yer alan barkod numarasından, Ürün Takip Sistemi (ÜTS) aplikasyonu kamerasından ürünü okutup kaydı var mı diye kontrol etmeli. Gerekirse yine aynı aplikasyondan şikâyet butonunu kullanarak içeriği başka olan malları şikâyet etmeli" açıklamasını yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...