İklim değişikliği kanunu nedir? İklim yasası maddeleri…

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
İklim değişikliği kanunu nedir? İklim yasası maddeleri…

GÜNDEM Haberleri  / Anadolu Ajansı

TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Murat Kurum Türkiye’nin acil ve kapsamlı olarak iklim kanuna ihtiyacı olduğunu söylemesi üzerine çalışmalar başlamıştı. Çalışmalarla birlikte vatandaşlar da arama motorlarında “İklim değişikliği kanunu nedir? İklim yasası maddeleri” sorgulamalarını yapıyorlar. İşte o detaylar…

Küresel iklim değişikliklerine karşı önlem ve tedbirlerin alınması kapsamında Murat Kurum açıklamalarda bulunmuştu. Kurum yaptığı açıklamalarda “Bugün küresel sıcaklıklar, son yılların çok üstünde. Geçtiğimiz temmuz ayında tüm zamanların rekor seviyesinde bir sıcaklık yaşadık. 2023 son yılların sıcaklık ortalamasına göre 0.43 santigrat derecenin üzerinde geçiyor. Bugüne kadarki en sıcak üçüncü yılı yaşıyoruz. Aynı zamanda deniz ve okyanus suyu ile toprak sıcaklıkları da aşırı şekilde artıyor. Gıda krizlerine ve yüksek gıda enflasyonuna yol açan kuraklık ve ani hava olayları, her geçen gün kendisini daha çok hissettiriyor. Denizlerde, okyanuslarda su seviyeleri ciddi anlamda yükseliyor. Her geçen gün iklim değişikliğinin insanları göçe zorladığını Dünya Meteoroloji Örgütü vurguluyor. 2050’ye kadar 216 milyondan fazla insanın afetlerden kaçmak için yer değiştireceği öngörülüyor. İklim krizi tüm dünyada sürdürülebilir kalkınmanın önündeki en büyük engeldir.” ifadelerini kullanmıştı. Bu ifadelerin ardından önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip iklim kanununu hakkında Çevre Komisyonu ile görüştüklerini dile getiren Kurum görüşmelerden sonra kanunu Meclis’in onayına sunacaklarını belirtmişti. TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı ise çeşitli ülkelerdeki iklim değişikliğine ilişkin kanunları incelemeye başladı. Yapılan çalışmaları merak eden vatandaşlar arama motorlarında “İklim değişikliği kanunu nedir? İklim yasası maddeleri” aramalarını yapmaya başladılar.

İklim değişikliği kanunu nedir? İklim yasası maddeleri…

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KANUNU NEDİR?

İklim değişikliği kanunu ile Türkiye’nin 100 yılını şekillendiren bir kanun hazırlanması hedefleniyor. Murat Kurum kanun ile ilgili “Bugün Türkiye’nin acilen kapsamlı bir iklim kanununa ihtiyacı olduğu aşikardır. Bu anlamda TBMM Çevre Komisyonu olarak başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere tüm üyelerimizle, ilgili kurum ve kuruluşlarımızla, STK’larımızla, üniversitelerimizle, belediyelerimizle birlikte hazırlıklarımızı tamamlamak üzereyiz. İnşallah önümüzdeki 100 yılı şekillendirecek bir çerçeveye sahip olacak iklim kanununu, komisyonda görüştükten hemen sonra Meclis’in onayına sunacağız. İklim değişikliği mücadelesine ve döngüsel ekonomiye geçişe komisyon çalışmalarımızla katkı sağlayacağız. 2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizin gerçekleşmesi için 28’inci yasama döneminde de büyük bir hassasiyet, özveri ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.” İfadelerini kullandı.

İKLİM YASASI MADDELERİ

İklim yasası için TBMM Araştırma Hizmetleri Başkanlığı çeşitli ülkelerden ve Avrupa Birliği ülkelerindeki örnekleri inceledi. İncelenen örneklere göre iklim yasası maddeleri oluşturulacak ve Meclis’e sunulacak. Murat Kurum, "2053 Net Sıfır Emisyon hedefimizin gerçekleşmesi için 28. Yasama döneminde de büyük bir hassasiyet, özveri ve azimle çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Dün olduğu gibi bugün de hiçbir insanımızı ve hiçbir doğa canlısını geride bırakmayacağız. Kazanan doğamız, başaran ülkemiz, sevinen insanımız olacak." dedi.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...