Mehmet Uçum'dan 6'lı masanın önerdiği cumhurbaşkanı modeline sert tepki: Anayasanın ihlal edileceğinin itirafı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mehmet Uçum'dan 6'lı masanın önerdiği cumhurbaşkanı modeline sert tepki: Anayasanın ihlal edileceğinin itirafı

GÜNDEM Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Uçum, 6'lı masanın vesayet tartışmalarını beraberinde getiren cumhurbaşkanı modelini değerlendirdi. Uçum 'Seçilecek Cumhurbaşkanına yürütme görev ve yetkisinin verilmeyeceği söylenerek Anayasanın ihlal edileceğinin itirafı var. Ülke Liderliği buna müsaade eder mi? Halkımız buna geçit verir mi?' ifadelerini kullandı.

Seçime yaklaşık 5 ay gibi bir süre kaldı. Ancak muhalefet kanadının oluşturduğu 6'lı masa hala adayını belirleyemedi. Bu nedenle tepkilerin odağındaki 6'lı masanın önerdiği cumhurbaşkanı modeliyle yeni bir tartışmanın fitilini ateşlendi. Gelecek Partisi ve DEVA Partisi'nin 'stratejik kararlarda 6'lı masa liderlerinin rızası aranacak' sözleri cumhurbaşkanı üzerinde 'vesayet' değerlendirmelerine neden olurken Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu BaşkanvekiliMehmet Uçum, öneriye sert tepki gösterdi. Uçum, "Yüzde 50 den fazla oy almış Cumhurbaşkanı ve yetkisine ortak olacak veya müdahale edecek. Bunun demokrasiyle ilgisi yoktur. Hani bunlar demokrasiyi geliştirmeyi istiyorlardı? Fakat bu kurgu proje tamamen demokrasiye aykırıdır. Neyin projesidir bu? Seçilmiş iradeyi tasfiye etme projesidir." dedi.

"HALKIN SEÇTİĞİ KİŞİ HÜKÜMET EDEMEYECEK"

Sabah'a konuşan Uçum "Cumhurbaşkanı sembolik olsun gerekirse görev süresini tamamlasın ama hükümet etme işini altılı masa oyuncuları yapsın tezleri Türkiye'nin yürütme gücünü dağıtmaya dönük stratejilerdir. Yürütme görev ve yetkisi için Cumhurbaşkanı adayına oy istenecek ama adayları seçilirse halkın seçtiği kişi hükümet edemeyecek. Tam tersine halktan onay almamış kişiler yürütme görev ve yetkisini yerine getirecek. Bu hukuken mümkün değildir. Bu tez açıkça anayasanın ihlal edileceğinin ilanıdır." dedi.

"SEÇİLMİŞ İRADEYİ TASFİYE ETME PROJESİ"

6'lı masa liderlerinden gelen açıklamaların demokrasiye aykırı olduğunu vurgulayan Uçum, "Anayasaya göre yüzde 50'den fazla oyla seçilen Cumhurbaşkanı yürütme görevini üstlenir. Müthiş bir toplumsal tabana dayalı meşru bir sistem var. Fakat hiçbir toplumsal karşılığı olmayan birileri gelecek yüzde 50 den fazla oy almış Cumhurbaşkanı ve yetkisine ortak olacak veya müdahale edecek. Bunun demokrasiyle ilgisi yoktur. Hani bunlar demokrasiyi geliştirmeyi istiyorlardı? Fakat bu kurgu proje tamamen demokrasiye aykırıdır. Neyin projesidir bu? Seçilmiş iradeyi tasfiye etme projesidir." şeklinde konuştu.

"ANAYASANIN İHLAL EDİLECEĞİNİN İTİRAFI VAR"

"Seçilecek Cumhurbaşkanına yürütme görev ve yetkisinin verilmeyeceği söylenerek Anayasanın ihlal edileceğinin itirafı var. Ülke Liderliği buna müsaade eder mi? Halkımız buna geçit verir mi? diye soran Uçum, "Söylenecek tek şey var: 2023'de tüm Türkiye karşıtı şebekeler halkın iradesiyle ve demokratik meşruiyete dayanan devlet organları eliyle tasfiye edilecek." ifadelerini kullandı.

 

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...