Uzman isim 'sokak köpekleri' için çözüm önerisi sundu: Problem iki yılda biter...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Uzman isim 'sokak köpekleri' için çözüm önerisi sundu: Problem iki yılda biter...

Gündem Haberleri

Başıboş köpek sorununa yıllardır bir çözüm bulunamıyor. HAYKONFED Başkanı Haydar Özkan’a göre bu iş barınak yapmakla bitmez. Özkan “Acilen kısırlaştırma seferberliği başlatılmalı” diyor.

FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ - İzmir ve Antalya’da, sokak köpekleri tarafından ısırılan iki kişi, belediye ile valilik aleyhine açtığı tazminat davalarını kazandı. Bunun ardından başıboş köpeklerin sorumluluğu hangi kurumlarda olduğu yönündeki tartışmalar yeniden başladı. Gazetemize konuşan Hayvanların Yaşam Hakları Konfederasyonu (HAYKONFED) Başkanı Haydar Özkan, sorumluluğun belediyelerde olduğunu savundu.

"BARINAKLAR TEK BAŞLARINA ÇÖZÜM ÜRETEMEZ"

Özkan "2004 yılında çıkarılan 5199 sayılı Kanun hayvan haklarını düzenledi. Bunun amacı, belediyelerin hayvan sayılarını kontrol altına alması için kısırlaştırma merkezi kurması ve kısırlaştırma seferberliği başlatılması üzerineydi. Buna rağmen maalesef hiçbir belediye kısırlaştırma merkezi kurmadı. Böyle olunca kontrolsüz üreme ile hayvan sayısında patlama yaşandı. Barınaklar hayvanlar açısından önemli ancak tek başlarına çözüm üretemez" dedi.

"Hayvanlar kısırlaştırılmadığı için barınakta da ürüyor" diyen Özkan, şu ifadeleri kullandı: "Kontrolsüz üreme devam ettikçe 60 bin kapasitelik barınak da yapsanız bu çözüm olmaz, iki gün sonra bu hayvanları koyacak arazi bulamazsınız. Önemli olan kontrolsüz üremeyi engellemek. Sokak hayvanlarına tek çözüm, acil kısırlaştırma yönteminin uygulanması. Türkiye’de 1.400’e yakın belediye var. Bu belediyelerin sadece 250’sinde barınak mevcut.

Bunların da 3-5 tanesi kısırlaştırma yapıyor, diğerleri sadece kendi il veya ilçe sınırları dışına atarak günü kurtarıyor. Belediyeler hatadan vazgeçmeli ve üç tane konteynerle dâhi yapabilecekleri kısırlaştırma merkezleri kurarak tıbbi ve etik değerlere uygun kısırlaştırma seferberliği başlatmalı. Ancak bu şekilde hayvan sayısı iki yılda rahatça kontrol altına alınır."

“BELEDİYELERE YAPTIRIM UYGULANMALI”

Türkiye Akademik Araştırmalar Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı Hukukçu Hadi Dündar’a göre ise sorumluluk sırasıyla belediyeler, kaymakamlıklar ve valiliklerde.

Köpek saldırılarında bu üç kuruma da dava açılabileceğini belirten Dündar “Cezai sorumluluk mahkemenin denetlemesine göre verilir. Belediyeler, sınırları içerisindeki sokak hayvanları için barınak kurmak zorunda. Ancak bunun için şartlar hazırlanmış, ödenek ayrılmış olması lazım. Bu konularda sıkıntı çıkarsa sorumluluk idari mülk olarak valiliklere düşüyor. İlçelerde ise bu sorumluluk kaymakamlıklarda” diye konuştu.

Gerek evcil hayvanların sokağa bırakılması, gerekse sokak hayvanlarına şiddet uygulanması durumunda verilen cezaların çok yetersiz kaldığını dile getiren Hadi Dündar “Barınak yapmayan belediyelere yaptırım uygulanmıyor. Bu sebeple belediye de barınağa harcayacağı parayla ‘Yol veya kaldırım yaparım, oy alırım’ diyor. Avrupa’da belediye sokaktaki köpeği almazsa yaptırım var. Memur bile görevini yapmamaktan işlem görüyor” diye konuştu.

Uzman isim 'sokak köpekleri' için çözüm önerisi sundu: Problem iki yılda biter...

KONYA VE BEYKOZ NASIL BAŞARDI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın örnek gösterdiği Konya’da, 175 bin metrekare alana sahip Türkiye’nin en büyük hayvan barınağı ve rehabilitasyon merkezi bulunuyor. Kişi başı en fazla 3 köpek sahiplenilen Konya’da hayvan başına 500 lira destek veriliyor. Böylece sokaktaki hayvan sayısının azaltılması sağlanıyor. Erdoğan’ın övgüyle bahsettiği Beykoz Belediyesinin Hayvan Rehabilitasyon Merkezinde de sokak hayvanları neredeyse 5 yıldızlı otel konforunda hizmet alıyor. 50 dönümlük ormanlık alanda kurulan merkez 5 bin sokak hayvanına hizmet verebiliyor.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR...

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...