Sokak köpekleri dünyanın derdi: Türkiye'deki tehlike turisti kaçırıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Sokak köpekleri dünyanın derdi: Türkiye'deki tehlike turisti kaçırıyor

Gündem Haberleri

Son 15 yılda yaklaşık 3,5 milyon kişi köpek saldırısına uğradı. Birçok ülke, vatandaşlarını “Türkiye’de başıboş köpekler var. Dikkatli olun” diye uyarıyor.

HABER MERKEZİ ANKARA - Başıboş köpek problemi son yıllarda çığırından çıkmış durumda. Hemen hemen her gün köpek saldırısı yaşanırken artık kuduz vakaları da görülmeye başladı. Sağlık Bakanlığının verilerine göre 2008-2021 yılları arasındaki kuduz riskli temas sayısı 2 milyon 959 bin 338 oldu. Yetkililer, son iki senede ise kuduz temaslı kişi sayısının 500 bini bulabileceğini söyledi. Bu, 15 yılda yaklaşık 3,5 milyon kişinin köpek tarafından ısırılması demek. 2008-2021 yılları arasında kuduzdan ölen kişi sayısı ise 22.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bu yüzden Türkiye’yi en riskli ülkeler arasında görüyor. ABD ve İngiltere gibi ülkeler de Türkiye’ye seyahat eden vatandaşlarına “Sokaklarda çok köpek var. Dikkatli olun” gibi uyarılar yapıyor. Hatta İngiltere, resmî devlet sitesindeki “Yurt dışı seyahat tavsiyesi” bölümünde, Türkiye’de bulunan vatandaşlarını “Çoğu şehirde başıboş köpekler var. Yerel yetkililer sayıları kontrol etmek ve yönetmek için harekete geçiyor ancak sürüler parklarda, çorak arazilerde toplanıyor. Bu hayvanlar saldırgan olabiliyor. Kendinize iyi bakın, sakin olun ve köpeklere yaklaşmaktan kaçının. Eğer ısırılırsanız, Türkiye’de kuduz ve diğer hayvan kaynaklı hastalıklar bulunduğundan tıbbi yardım alın” sözleriyle ikaz ediyor.

Bu durum hem ülkemizin itibarını zedeliyor hem de turist kaçırıyor.

Öte yandan, birçok ülke ‘sıfır sokak köpeği’ politikası uyguluyor. Yeni Zelanda ve Japonya, bu konuda en güvenilir yerler listesinde başı çekiyor. Buralarda hiç kuduz riski bulunmuyor. Avrupa, Avustralya, ABD ve Kanada’nın yanı sıra Körfez ülkelerinde de sokak köpeği görmek pek mümkün değil. Hatta Arjantin, Şili, Bolivya’da da başıboş köpekler hemen barınağa götürülüyor.

Sokak köpekleri dünyanın derdi: Türkiye'deki tehlike turisti kaçırıyor

"TOPYEKUN MÜCADELE ŞART"

Peki, bu köpek sıkıntısı nasıl çözülecek? Uzmanlara göre hükûmet ve yerel yönetimler koordineli çalışmalı, daha çok hayvan barınağı açılmalı, kısırlaştırma merkezlerinin sayısı artırılmalı. Gazetemize konuşan eski Türk Veteriner Hekimleri Birliği 2. Başkanı Haluk Aşkaroğlu “Çözüm için topyekûn bir mücadele şart” dedi.

Aşkaroğlu “Son yıllarda kuduz temasının artmasındaki ana sebep sokaktaki sahipsiz hayvanların çoğalması. Sadece sokaktaki sahipsiz hayvan değil, sahipli hayvanların sayısında da bir artış söz konusu. Ancak temel sıkıntı bu hayvanların aşılamasının yapılamaması. Sahipsiz hayvanları ortadan kaldırmak gerekiyor ama elinizde sihirli bir değnek yok. Bir günde bu sayıyı yok edemezsiniz, bunu sahiplendirerek yapabilirsiniz. Olaya bütünsel yaklaşım gerekiyor. Bu problemleri çözmek bakanlıklar arası iş birliğiyle devlet kararına dönüşmeli. Çok başlılık önlenmeli. Birden fazla yetkili kayıt sistemi olmamalı. İlgili bakanlıklar, belediyeler, hayvan dernekleri ile ortak bir çalışma başlatmalı. Herkes elini taşın altına koymalı” diye konuştu.

"SOKAKLARDA YAŞAMAK HAYVANA DA EZİYET"

Sahipsiz hayvanların uygun şartlarda barınaklara taşınması ve sahiplendirilmesi gerektiğini belirten Haluk Aşkaroğlu, şu ifadleri kullandı: “Sadece insan değil, hayvan açısından da sokakta hastalıkla yaşamak tam bir eziyet. Sokakta yiyecek, içecek bulamıyor veya başka hayvanların saldırısına uğruyor. Sokaklar, hayvanların refahı için uygun ortamlar değil. Dışarıdan kaçak kedi ve köpek yavruları getiriliyor. Bunlar engellenmeli. Merdiven altı illegal girişimlere engel olunmalı.

Bunların yanı sıra kimliklendirme zorunlu hâle geldi ama bunun tamamlanması lazım. İnsanlar özenip alıp sonra da sokağa atamamalı. Her şeyden önce sokaktaki hayvan kendisini hastalıktan koruyamıyor, bunun da düşünülmesi gerekiyor. Medeni ülkelerin hiçbirinde sokakta hayvan yok."

Sokak köpekleri dünyanın derdi: Türkiye'deki tehlike turisti kaçırıyor

Türkiye, kuduz riski yüksek ülkeler listesinde yer alıyor.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Kağan Dikmen 8 Ağustos 2023 00:21

Bizim ve sevdiklerimizin can ve mal güvenliğini büyük tehlikeye sokan bu sorun karşısında gösterdiği duyarlılığıyla ön plana çıkan Türkiye gazetesini tebrik ederim.

Sonraki Haber Yükleniyor...