Köpek terörüne nihayet el atılıyor: Çalışma başladı, dünya örnekleri inceleniyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Köpek terörüne nihayet el atılıyor: Çalışma başladı, dünya örnekleri inceleniyor

Gündem Haberleri

Son 6 ayda 7’si çocuk 18 kişi köpek saldırısı sonucu öldü. Görevini yapmayan belediyelere yeni yaptırımlar yolda... AK Partili Bahadır Yenişehirlioğlu “Meclis’in açılması ile bu işin çözümü için elimizden geleni yapacağız” dedi.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - AK Parti, İstanbul başta olmak üzere Türkiye’de son dönemde artan sokak köpeği terörüne karşı alınacak tedbirleri gündemine aldı.

Geçtiğimiz günlerde AK Parti Genel Merkezinde düzenlenen ‘İstanbul’ başlıklı yerel seçimlerle ilgili strateji toplantısında İstanbul’un en önemli üç probleminden birinin sokak köpekleri olduğu tespiti yapılmış, alınması gereken tedbirler için çalışma başlatılmıştı.

AK Parti Grup Başkan Vekili Bahadır Yenişehirlioğlu, Meclis açılır açılmaz bu soruna el atacaklarını belirterek “Saldırgan köpek sorunu, ülkemizin önemli sorunlarından biri. Bu sorun daha da büyümeden, yeni dönemde Meclis’in açılması ile bir çözüme kavuşturulması için elimizden geleni yapacağız” dedi.

Edinilen bilgilere göre; AK Parti kurmayları, başıboş köpek problemine karşı alınacak tedbirleri belirlemek için dünya örneklerini de incelemeye başladı.

GEREKENİ YAPMIYORLAR

Yapılacak yeni düzenlemede AK Parti kurmayları, yerel yönetimlere yeni sorumluluklar getirilmesini de tartışıyor. Mevcut mevzuatta belediyelerin barınak açmaları ve sokak hayvanlarına karşı tedbir almalarına yönelik sorumlulukları olmasına rağmen, 31 Aralık 2022 tarihine kadar 494 belediyenin barınak yapması gerekirken sadece 190 civarında belediyenin barınak kurduğu ifade ediliyor.

‘5199’ İŞLERİ ZORLAŞTIRIYOR

2004 yılında yürürlüğe giren 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na göre, hayvan barınakları sokak hayvanlarının ‘yuvası’ değil. Kanunda, bu merkezlerin görevinin “hayvanları kısırlaştırmak, aşılamak ve rehabilite etmek” olduğu belirtiliyor.

Belediyelerin sokak hayvanlarını toplama yetkisi olup olmadığı sıkça tartışılsa da kanunun ilgili maddesi “Müşahede yerlerinde kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanların, kaydedildikten sonra öncelikle alındıkları ortama bırakılmaları esastır” diyor.

Hayvan hakları koruyucuları da bu yasayı işaret ederek “Belediyeler ancak hayvan hastaysa gelip almak, iyileştirmek ve sonrasında hayvanı aldığı yere geri bırakmak zorunda. Aksi bütün işlemler hukuka tamamen aykırıdır” değerlendirmesini yapıyor. Bu yüzden Türkiye’de başıboş köpek sorunu bir türlü çözülemiyor.

HAYVANLAR UYUTULUYOR

Sorumluluklarını yerine getirmeyen belediyelere yönelik yeni yaptırımlar da tartışılırken, Fransa’da 8, İngiltere ve İtalya’da 7 iş günü sonunda sahiplendirilmeyen başıboş köpekler uyutuluyor. Aynı uygulama ABD’de de yapılıyor. ABD’deki hayvan hakları savunucusu derneklerinin derlediği verilere göre, barınaklara her yıl 6,5 milyon civarında kedi ve köpek getiriliyor, bu hayvanların yaklaşık 3 milyonu itlaf ediliyor.

Evcil hayvanını sokağa terk edene Fransa’da 3 yıl hapis ve 45 bin avro, İtalya’da 10 bin avro, Almanya’da 3 yıl hapis ve 25 bin avro ceza veriliyor. Türkiye’de ise evcil hayvanını sokağa terk edene 2 bin 724 lira para cezası uygulanıyor. Yeni yapılacak düzenleme ile bu cezaların artırılması öngörülüyor. Bazı ülkelerde de ‘Köpek Vergisi’ adı altında vergilendirmeler de söz konusu.

Hollanda, sokak hayvanları ve sahipsiz köpeklerin sayısını azaltmada dünyada öne çıkan ülkelerden biri. 1960’lardan itibaren de kısırlaştırmanın yaygınlaşmasıyla sokak köpeklerinin sayısının azaldığı, başıboş köpekler için “topla, kısırlaştır, aşıla, geri bırak” uygulamasının hayvanların sayısının sıfırlanmasına katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Bu ülkede belediyeler, sahipsiz köpekleri barınaklarda topluyor. Yeni düzenlemede, Hollanda modelinin uygulanabileceği de belirtiliyor.

TÜRKAD BAŞKAN YARDIMCISI: BAKAMIYORSAN GİT TESLİM ET

Türkiye Adalet Araştırmaları Merkezi (TÜRKAD) Başkan Yardımcısı ve Avukat Hadi Dündar, "Evcil hayvanına bakmak istemeyen kişiler, hayvanının kaydını Tarım ve Orman Bakanlığına başvurarak sistemde düşürmek ve barınaklardan birine teslim etmek zorunda. Eğer kişi, hiçbir başvuruda bulunmadan sokağa bırakırsa, kişinin tespiti hâlinde ceza kesiliyor. 2 bin 724 lira olan ceza ‘tehlikeli tür’ olarak kabul edilen bir hayvan türünün sokağa bırakılmasında 6 bin 72 TL olur." dedi.

BİR YILDA 340 SALDIRI

Güvenli Sokaklar Derneğinin verilerine göre, geçtiğimiz iki yılda, 16’sı çocuk olmak üzere toplam 48 kişi başıboş köpekler yüzünden öldü. 2023’ün başından beri de 7’si çocuk, 18 kişi köpek saldırıları sonucunda vefat etti. 1 Ocak- 31 Aralık 2022 tarihleri arasında 33 kişi bu sebeple vefat ederken, başıboş köpeklerden kaynaklanan 340 saldırı ve 89 trafik kazasının yaşandığı belirtiliyor.

Köpek terörüne nihayet el atılıyor: Çalışma başladı, dünya örnekleri inceleniyor

ÖĞRENCİ YARALANDI, YTÜ AYAKLANDI

Geçtiğimiz hafta, yoğun köpek popülasyonu olduğu iddia edilen Yıldız Teknik Üniversitesinde (YTÜ) köpek saldırısı sonucu bir öğrenci ağır yaralanmıştı. Konu hakkında açıklama yapan üniversitenin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Hüseyin Yılmaz “Maalesef bu tür başıboş köpek saldırısı olaylarını daha çok duyacağız. Belediyelerin umurunda değil. Sokaklarda ve okul kampüslerinde güvenle dolaşamıyoruz. Sahipsiz köpeklerin acil olarak kontrol altına alınması gerekir” tepkisinde bulunmuştu.

Tepkiler sonrası üniversite yönetimi geri adım attı. Köpek sorununu çözmek için barınak yapılacağı açıklandı. Barınakta, köpekler için güvenli bir şekilde beslenme, oyun alanları ve veteriner eşliğinde düzenli sağlık kontrolleri yapılacağı ifade edildi.

Köpek terörüne nihayet el atılıyor: Çalışma başladı, dünya örnekleri inceleniyor

KONU TBMM'DE: DÜZENLEMENİN ACİL YAPILMASI GEREKİR

Saadet Partisi Hatay Milletvekili Necmettin Çalışkan geçtiğimiz günlerde sokak köpekleri konusunu meclis gündemine taşımıştı. Çalışkan “Gelişmiş ülkelerde sokaklarda başıboş köpekler gezemez. Onlarca ölüm olduğundan, bu durum artık kamu sağlığını tehdit eder hale geldi. Bu nedenle gerekli düzenlemelerin acil olarak yapılması gerekir” demişti.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
deniz26 Temmuz 2023 10:44

kanun değişimi gerekli. bu kesin. sahipsiz köpeklere ötenazi uygulanmalı. köpek sahiplenme zorlaştırılmalı ve özendirilmemeli.

Yazik size26 Temmuz 2023 07:23

Hayvansevelere vijdanli insanlara cahil diyen asagilayanlar.insan olduren insanlar var diye tum insanlardami uyutulsun sizce.hayvanlar ac susuz ,barinaksuz kisin.zabita cok hayvan sahibini azarlayanda.hayvan var mi yapan mama dagitanda mamafa az.okul giris cikislara , parklara.caddekere bekci artirilabilir boylece iki ayakli uyusturucuya ogrencileri alustiran.fuhusa suruklemeye Çalisanlarda Çek nir uzaklasabilir.

Bülent_K22 Temmuz 2023 14:01

Örnek alınan Modern dünyada olduğu gibi etkili kalıcı Avrupa standartlarında çözüm üretilmeli bu nedenle İngiltere Almaya Fransa vb. ülkelerde olduğu gibi etkili kanunlar getirilmeli 5199 değişmeli.

Devrim20 Temmuz 2023 10:30

Toplumun gazını alıp yine köpekler üzerinden rant sağlayanların kendilerine “hayvansever” diyen çoğu eğitimsiz edepsiz haddini bilmeyen insanların istediklerinizi yapacaksınz

Tahir20 Temmuz 2023 10:27

Belediyelerin ne şuçu var kardeşim adamlar gelip alıyor kısırlaştırıyor hastaysa tedavi ediyor sonra getirip bırakıyor .5199 sayılı köpekleri koruma kanunu ne söylüyorsa yapıyorlar ama sorun bu köpeklerin varlığı ,güvenli sokaklar istiyoruz sokakta başıboşluk olmaz.köpek ya sahipli olmalı yada sokakta olmamalı.

Şule 20 Temmuz 2023 10:24

Saldırganlık gösteren ,çeteleşen köpekler insancıl bir şekilde uyutulmalı

Kemal 20 Temmuz 2023 10:23

Ötenizi yasal hale getirilmeli ,Avrupa ve Amerika’daki uygulamaları bizim belediyelerimiz de yapabilmeli

Okuyucu20 Temmuz 2023 10:22

Kesinlikle el atılması elzem milli beka sorunu hale gelen bir durum

Ahmet 20 Temmuz 2023 10:21

Sorun görevini yapmayan belediye değil sorun 5199 sayılı kanun .belediye kısıtlaştırıp doğal yaşamı olduğu söylenen sokağa geri bırakmakla sorunlu .kanun değişmeli ötenizi yasal hale gelmeli .belediyelerin elini kolunu bağlayan vatandaşı mağdur bırakan popülizm yapan siyasilerdir.sokak köpekleri bir halk Sağlığı problemidir sokakta başıboş köpek olmaz

Sonraki Haber Yükleniyor...