Köpek terörü zıvanadan çıktı!

- Güncelleme:
Köpek terörü zıvanadan çıktı!

YAŞAM Haberleri

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, Türkiye’deki sahipsiz hayvanların sayısının şu andaki kabul edilebilir ve başa çıkılabilir olmaktan çıktığını söyledi.

Sokaktaki başıboş köpek tehdidi giderek büyüyor. Son yıllarda Türkiye’nin dört bir yanından başıboş köpek saldırıları sebebiyle çoğu çocuk onlarca kişi hayatını kaybederken, yüzlercesi yaralandı ve ağır travmalar geçirdi. Sahipsiz köpeklerle ilgili yeterli tedbir alınmamasına tepki gösteren vatandaşlar, yetkililerin bu probleme bir an önce çözüm bulmasını istiyor. Uzmanlar ise “köpek terörü”ndeki artışa dikkat çekerek tedbir alınmadığı takdirde tehdidin daha da büyüyeceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, öncelikle “sokak hayvanı” yerine “sahipsiz hayvan” kavramının kullanılması gerektiğini belirtti. Bu coğrafyada insanların her zaman sokak ve mahallelerinde hayvan beslediğini vurgulayan Arslan “Ancak şu andaki sayı artık kabul edilebilir ve başa çıkılabilir olmaktan çıktı. Bu durum sadece insanlar için değil, hayvanlar için de sorun. Trafik kazaları, hastalık ve açlık sebebiyle ölümler, hayvan refahına da aykırı bir durum. Yani bu sorunu hayvanseverlik ya da hayvan sevmemek gibi duygulardan çıkarmalı, daha akılcı ve bilimsel yaklaşmalıyız “ dedi.

Birçok tarafı olan bu meselenin çözümünün de kısa vadede çok kolay olmadığını aktardan Arslan “Popülasyon giderek arttığı için çözümü de giderek karmaşık ve uzun süreli projeleri gerektiriyor. Dünyada bu sorunu çözmüş olan ülkelere baktığımızda ya çok uzun soluklu uygulamalar yapıyorlar ya da uygulanması bizde mümkün olmayan çok radikal kararlar alıyorlar. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünya nüfusunun yüzde 10’u kadar sahipsiz hayvan bulunmaktadır. Bu tahmine göre ülkemizde yaklaşık 8 milyon sahipsiz hayvan bulunduğu söylenebilir. Tahminlere göre şehir merkezlerinde bu sayının yüzde 75’i kedi, yüzde 25’i köpek iken, kırsal alana geçildikçe bu oran tersine dönmektedir. Bilimsel çalışmalar bir bölgede altı aylık sürede mevcut hayvanların yüzde 70’i kısırlaştırıldığı takdirde bile popülasyonun nüfusu ancak sabit kalmaktadır. Yani tek başına kısırlaştırma asla yeterli olamayacaktır” dedi.

AB, BU PROBLEMİ ÇÖZDÜ

Murat Arslan barınaklarda tutulan hayvanlara bazı ülkelerde 15 gün-2 ay, kimi ülkelerde ise yedi gün içinde sahiplendirilemezlerse ötanazi uygulandığına dikkati çekerek şunları kaydetti:

Bu hayvanların oranı, yüzde 70-99 gibi bir aralıkta seyrediyor. ABD’de her yıl 3-4 milyon kedi ve köpek barınaklarda öldürülmektedir. Bunların 2,4 milyonunun (yüzde 80) sağlıklı, tedavi edilebilir ve evde yaşamaya uyum sağlayabilir nitelikte olduğu bildirilmektedir. Avrupa’da, mesela Belçika’da her sene 10 bin kedi öldürülüyor (sokakta yaşayan kedilerin üçte biri). Fransa’da her sene barınaklardaki kedilerin yüzde 80’i (yaklaşık 30 bin) öldürülüyor.

Düzenleyen:  - YAŞAM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
mehmet 2 Temmuz 2023 09:56

sokaklardan toplanmaları lazım okul çevrelerinde cok sayıda başıboş gurplar halinde köpekler dolaşıyor okula yaya giden çocuklar var aileler tedirgin.

Sonraki Haber Yükleniyor...