Nobel Edebiyat Ödülü kazananı Jon Fosse

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Nobel Edebiyat Ödülü kazananı Jon Fosse

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

Nobel Edebiyat Ödülü kazananı bu sene Norveçli yazar Jon Fosse oldu. Yılın favorileri arasında Çinli yazar Can Xue gösteriliyordu. Yapılan açıklamada ödülün “söylenemeyenleri dile getiren yenilikçi oyunları ve nesirleri” nedeniyle Fosse'ye verildiği duyuruldu.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Merakla beklenen Nobel Edebiyat Ödülü’nün bu seneki kazananı Norveçli yazar Jon Fosse oldu. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisinde dün düzenlenen basın toplantısında, prestijli mükâfatın “söylenemeyenleri dile getiren yenilikçi oyunları ve nesirleri” dolayısıyla Fosse’ye verildiği açıklandı. Açıklamada, Fosse’nin dünyada oyunları en çok sahnelenen oyun yazarlarından biri olmasına dikkat çekildi. Ülkesinin en başarılı oyun yazarlarından biri olan Fosse, 40’a yakın oyunun yanı sıra roman, kısa hikâye, çocuk kitapları, şiir ve denemeler kaleme aldı..

Nobel Edebiyat Ödülü kazananı Jon Fosse

ARABA KULLANIRKEN ÖĞRENDİ

Akademinin daimî sekreteri Mats Malm, Fosse’ye telefonla ulaşarak zaferi bildirdi. Malm, yazarın haberi aldığında kırsal kesimde araba kullandığını ve kendisine eve dikkatli döneceğine söz verdiğini söyledi. 

Edebiyat dünyasının en prestijli ödülü olarak gösterilen Nobel Edebiyat Ödülü’nde, her sene olduğu gibi son güne dek birçok yazarın adı öne çıkmıştı. Yılın favori isimleri arasında ise Çinli yazar Can Xue ilk sırada gösteriliyordu. 

SADECE 3 ESERİ TÜRKÇE'DE

Jon Fosse, 29 Eylül 1959’da Norveç’in Haugesund şehrinde hayata gözlerini açtı. Bergen Üniversitesinde “karşılaştırmalı edebiyat” okuyan Fosse’nin Norveç dilinin iki yazı standardından biri olan Nynorsk dilinde yazdığı ilk romanı “Raudt, svart “(Kırmızı, Siyah) 1983’te yayımlandı. İlk oyunu “Og aldri skal vi skiljast (Ve Asla Ayrılmayacağız)” 1994’te sahnelendi. Eserleri 40’tan fazla dile çevrilen Fosse’nin Türkçede neşredilen “Sabahtan Akşama”, “Melankoli” ve “Üçleme” olmak üzere üç eseri bulunuyor.

r-995122,995010#

 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...