'Eskiye dönüş' mutabakatı: Altılı Masa'dan KHK ve Çankaya vaadi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
'Eskiye dönüş' mutabakatı: Altılı Masa'dan KHK ve Çankaya vaadi

Politika Haberleri

Altılı masa ortak mutabakat beyannamesini açıkladı: Çankaya Köşküne geri dönülecek. Kanal İstanbul projesi durdurulacak. Tank Palet Fabrikası ve ihalesi yapılmayan şehir hastaneleri iptal edilecek. FETÖ iltisakı sebebiyle KHK ile atılanlar yeniden işe alınacak. Kandil’e çalışan belediyelere kayyum atanamayacak...

Aday belirsizliğini koruyan Altılı Masa paydaşları, dün düzenledikleri tanıtım toplantısında ‘Ortak Politikalar Mutabakat Metni’ni açıkladı. 9 ana başlık, 75 alt başlık ve 2300’den fazla maddenin yer aldığı 240 sayfalık metinde İstanbul Sözleşmesi, ailenin korunmasına yönelik maddelerin olmaması dikkat çekti. Terörle mücadele edileceği belirtilen ortak metinde PKK’nın ismi geçmezken, FETÖ’den KHK ile atılanların kamuya dönüşüne imkân sağlanacağı vadedildi.

Eski Türkiye’ye dönüşün temel adımlarının atıldığı, 6 partinin genel başkan yardımcıları tarafından açıklanan ortak metinde dikkat çeken düzenlemeler şöyle:

● Cumhurbaşkanlığı Hükûmet Sisteminden vazgeçilip, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme dönüş sağlanacak. Seçim barajı yüzde 3’e düşürülecek.

● Cumhurbaşkanı sadece bir dönem seçilebilecek. Görev süresi 7 yıl olacak. Cumhurbaşkanının veto yetkisi ‘geri gönderme’ olarak güncellenecek. Cumhurbaşkanı seçilen şahsın partisiyle ilişiği kesilecek. Görevi bittikten sonra aktif siyasete dönmemesi için düzenleme yapılacak.

● Beştepe’de bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi kapatılacak. Cumhurbaşkanlığı da Çankaya Köşkü’ne taşınacak. Cumhurbaşkanlığına ait saray, köşk ve yalılar halkın kullanıma sunulacak.

Olağanüstü hâl süresi 6 aydan 2 aya düşürülecek. Meclis Yolsuzlukları Araştırma Komisyonu kurulacak. HSK, Hâkimler Kurulu ile Savcılar Kurulu olmak üzere ikiye ayrılacak.

Sakarya Tank Palet fabrikasının tahsis işlemi iptal edilecek. Askerî okullar yeniden açılacak. Kuvvet Komutanlıkları da yeniden Genelkurmay Başkanlığı’na bağlanacak.

● İnşa edilen Şehir Hastaneleri gerekçesiyle kapatılan devlet hastaneleri ihtiyaç analizi çerçevesinde yeniden açılacak. Henüz ihaleleri yapılmayan şehir hastanelerinin yapımı iptal edilecek.

● Son dönemde iktidar ile muhalefet arasında tartışma konusu olan Kanal İstanbul Projesi durdurulacak.

EĞİTİMDE 1+5+4+3 FORMÜLÜ

● Mevcut eğitimde uygulanan 4+4+4 uygulamanın yerine 1 yılı okul öncesi eğitim, 5 yılı ilkokul, 4 yılı ortaokul, 3 yılı ise lise olmak üzere 1+5+4+3 sistemi getirilecek.

● Varlık Fonu kapatılacak. Bakan yardımcılıkları kaldırılıp müsteşarlık sistemine dönülecek.

● Ortak metinde Türkiye’nin yakın tarihte çekildiği ve Saadet Partisi’nin de çekilmeye destek verdiği İstanbul Sözleşmesi’ne ilişkin herhangi bir madde yer almadı.

HAKAN FİDAN SKANDALI

Mutabakat Metninin açıklanmasının ardından açıklamalar yapan CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Millî İstihbarat Teşkilatı Başkanı Hakan Fidan’ın görevden alınacağını belirterek şöyle konuştu: “İktidara geldiğimizde hemen Merkez Bankası, YÖK, MİT ve bu düzeydeki üst düzey kuruluşların başındaki yöneticiler gidecek.”

PKK VE YPG'NİN ADI GEÇMİYOR

● Bakanlar Kurulu’na, konusu, sınırları ve süresi belirli şartlarla kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi verilecek. 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kamudan KHK ile atılanlar yeniden işbaşı yapabilecek. Metinde FETÖ üzerinden terörle mücadele edileceği belirtilirken PKK ve YPG gibi HDP’ye yakınlığıyla bilinen terör örgütlerinin adının geçmemesi dikkat çekti.

● Terörle iltisaklı olduğu gerekçesiyle özellikle HDP’li belediyelere atanan kayyum uygulamasına ilişkin ise metinde “yerel yönetimlerde seçme ve seçilme hakkını yok sayan kayyum uygulamalarına son vereceğiz” ifadeleri yer aldı. FERHAT EKİNCİ'NİN HABERİ

Düzenleyen:  - Politika
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...