Mustafa Destici, Türk azınlık temsilcileriyle bir araya geldi.

/ Kaynak: AA
Mustafa Destici, Türk azınlık temsilcileriyle bir araya geldi.

Politika Haberleri  / AA

Mustafa Destici, 'Türkiye'nin topraklarındaki azınlıklar konusunda Batı Trakya Türk azınlığının geleceğini düşünerek adım atması gerektiğini' söyledi.

Balkanlar gezisi çerçevesinde Batı Trakya'ya gelen Destici, Gümülcine ve İskeçe'de kapatılan Türk derneklerini ve seçilmiş müftüleri ziyaret ederek, Türk azınlık temsilcileriyle bir araya geldi. Gümülcine'deki temaslarına Türkiye'nin Gümülcine Başkonsolosu Osman İlhan Şener'i ziyaret ederek başlayan Destici, daha sonra seçilmiş müftü İbrahim Şerif'le makamında görüştü. Destici ve beraberindeki heyet, daha sonra Gümülcine Türk Gençler Birliği'ne (GTGB) giderek, soydaşlarla bir araya geldi. Kendini GTBG'nin bahçesinde karşılayan kalabalık gruba hitaben konuşan Destici, Batı Trakyalı soydaşlarla bir arada bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, "Bizler soydaşlarımız ve dindaşlarımızın yaşadığı coğrafyalardan kendimizi sorumlu hissediyoruz. Bu sorumluluğun gereği olarak buradayız" dedi. Batı Trakya'daki temaslarında tespit edilecek sorunları hem Türk hem de dünya kamuoyuna duyuracağını, sorunların çözümü için tüm gücüyle mücadele edeceğini aktaran Destici, "Biz istiyoruz ki tüm insanlık huzur ve barış içerisinde yaşasın, yani dünyanın hiçbir yerinde zulüm olmasın. Bunu elbette önce kendi ülkemiz, kendi soydaşlarımız ve dindaşlarımız için istiyoruz. Ama bununla birlikte tüm dünyadaki mazlumların sıkıntılarının sona ermesini istiyoruz" diye konuştu. BBP Başkanı Destici, Türkiye ve Yunanistan arasındaki azınlıklar konusunda mütekabiliyet esasının geçerli olduğunu ve bu yöndeki adımların karşılıklı atılması gerektiğini vurguladı. Batı Trakya'da Türk azınlığın hakları iade edilmeden Türkiye'de Heybeliada Ruhban Okulu'nun açılmasına karşı olduğunu ifade eden Destici, bu konuda Türk hükümeti nezdinde girişimlerde bulunacağını belirtti. Destici, hükümetin hazırladığı demokratikleşme paketinde Heybeliada Ruhban Okulu'nun da bulunduğuna dair birtakım duyumlar aldığına değinerek, şunları kaydetti: "Biz, kesinlikle buradaki kardeşlerimizin hakları Lozan'a uygun bir şekilde verilmeden, buradaki seçilmiş müftüler tanınmadan, buradaki Türk kelimesinin uygulanmasına müsaade edilmeden, anaokulları açılmadan ruhban okulunun açılmasına karşıyız ve buradan döndüğümüzde bunu hem hükümete hem Sayın Başbakana bir rapor halinde sunacağız. Ayrıca basın toplantısıyla bunu kamuoyuna duyuracağız. Biz, sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız. Çünkü bunların mütekabiliyet esasları geçerlidir. Eğer karşı taraf bir adım atmıyorsa, iyi niyet göstermiyorsa ve var olan hukuku bile uygulamıyorsa, Türkiye'nin buradaki kardeşlerimizin geleceğini düşünerek bu konuda adım atması ve ona göre uygulama göstermesi gerekir diye düşünüyorum." BDP Genel Başkanı Mustafa Destici, GTGB'nin ardından, Dostluk Eşitlik ve Barış Partisi Başkanı Mustafa Aliçavuş ile bir süre görüştü. Gümülcine'den sonra temaslarını İskeçe'de sürdüren Destici, İskeçe seçilmiş müftüsü Ahmet Mete ve İskeçe Türk Birliği'ni ziyaret etti. Destici ve beraberindeki heyet, yarın sabah Makedonya'ya hareket edecek.

Politika
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...