Vekiller, Heron görüntülerini izledi
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan ve Uludere olayını incelemek üzere kurulan alt komisyon, olaya ilişkin Heron görüntülerini büyük gizlilik içinde izledi. BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da görüntüleri izlemek için komisyona girmek istedi ancak bu talebi reddedildi.
TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu bünyesinde oluşturulan, Uludere'de 34 kişinin hayatını kaybetti olayı incelemek üzere kurulan alt komisyon, olaya ilişkin 4 saatlik Heron görüntülerini Aselsan uzmanları eşliğinde izledi. Saat 15.00'te toplanan komisyon büyük bir gizlilik içinde görüntüleri izlemeye başladı.Toplantıya komisyon üyesi olmayan CHP İstanbul Milletvekili Binnaz Toprak da girmek istedi ancak komisyon üyesi olmayan vekillerin toplantıya giremeyecekleri uyarısının kendisine iletilmesi üzerine geri döndü.
BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan da görüntüleri izlemek için komisyona girmek istedi. Aynı zamanda Şırnak milletvekili olan Kaplan, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanı Ayhan Sefer Üstün'e toplantıyı izlemek istediğine dair bir not gönderdi. Üstün, aynı notun arkasına, "Komisyon üyesi dışındakilere kapalı. Üyeniz içeride" yazısını yazarak, Kaplan'ın talebini reddetti.
Duruma tepki gösteren Kaplan, grup başkanvekili olarak partisini temsil ettiğini ve o görüntüleri izleme hakkı olduğunu belirtti. Komisyon üyesi olmayan AK Partili bir milletvekilinin görüntüleri izlediğini savunan Kaplan, "Ne özelliği var. AKP milletvekili olması ona bir özellik ayrıcalık mı tanıyor? Bu görüntüleri Şırnak milletvekiline kapatmaları, benim üyemin orda olması nedeniyle bir grup başkanvekiline izin verilmemesi, İnsan Hakları Komisyonunun bunu yapması kabul edilebilir bir davranış olmamıştır" dedi.
Görüntüleri izleyen AK Parti milletvekilinin İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde çalışma arkadaşı olduğunu söyleyen Kaplan, "Burada beraber çalışmadan doğan hukuktan kaynaklanan bir arkadaşlık hukuku mu işliyor, yoksa Meclis içtüzüğü mü var? Hangi hukuk işliyor bunu anlayacağız" diye konuştu.
GÖK: ÇOK CİDDİ BİR İHMAL OLDUĞU ORTADA
Komisyon üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, toplantı sırasında basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Gök, konuya ilişkin raporu daha sonra yazacaklarını ve kamuoyuna sunacaklarını belirterek, "Ancak bugün izlediğimiz görüntüler çok ciddi bir ihmalin olduğunu gösteriyor. Biz çıplak gözle Türkiye hududundan Irak hududuna doğru binek hayvanı ve insan hareketlenmesi olduğunu tespit ettik. Bu insanlar bir mal alışverişi yaptıktan sonra tekrar geri döndüler. Şu anda çok üzüntülüyüz hepimiz. Yani arkadaşlarımızın pisi pisine öldüklerini sizlere ifade edebilirim. Gerçekten tüylerimiz ürperdi. Çok ciddi bir yanlışlık olduğu ortada. Biz de bunu araştırmakta kendimizi görevli buluyoruz ve bu işin sonuna kadarda gideceğiz" diye konuştu.
Komisyona görüntülerin izlenmesinde yardımcı olan uzmanların bu durumu nasıl açıkladıklarının sorulması üzerine ise Gök, "Görüntülerin yorumlanması amacıyla bu arkadaşlarımız gelmişlerdi ama görüntüler çok net. Görüntülerde binek hayvanı olduğu ve insan olduğunu biz uzman olmadığımız halde ayırt edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.
Gök, görüntülerdeki insanların kaçakçı mı yoksa terörist mi olduklarının görüntülerden ayırt edilip edilmediğinin sorulması üzerine ise, "Gelen arkadaşlarımız onu değerlendirecek durumda değiller. Biz onları soracağımız sorularla alacağız. Biz görüntülerin yorumlanması için çağırmıştık ama görüntüler çok net" dedi.
Gök, bu kişilerin terörist olmadıkları konusunda kafalarının çok net olduğunu ve bu konuda bir tereddütleri bulunmadığını vurguladı. Gök, bombalama emrini kimin verdiğinin ise daha sonra yapılacak inceleme ile açığa çıkacağını söyledi. Gök, "Bizim çıplak gözle ayırt ettiğimiz bu gerçekliklerin askeri yönden de tespit edilmesi gerekirdi" diye konuştu.
Kendisini şaşırtan bir görüntü olup olmadığının sorulması üzerine ise Gök, "Beni şaşırtan, görüntülerin bu kadar net olması" dedi. Gök, görüntüleri birlikte izledikleri uzmanların ASELSAN ve Genelkurmay Başkanlığı'ndan geldiğini de sözlerine ekledi.
Öte yandan, komisyonda görüntü izleme işleminin sona erdiği ve uzmanlarla soru cevap şeklinde görüş alışverişinde bulunulduğu öğrenildi.
Bizi Takip Edin
YORUMLAR
