Instagram ve Facebook kesintisinde çarpıcı iddia! Husiler Kızıldeniz'de veri kablolarını kesti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Instagram ve Facebook kesintisinde çarpıcı iddia! Husiler Kızıldeniz'de veri kablolarını kesti

Teknoloji Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Sosyal medya kullanıcıları bugün, Instagram ve Facebook'ta yaşanan erişim sorunuyla karşı karşıya kaldı. Yaklaşık 1-2 saat süren kesintinin arkasında bugün Kızıldeniz'de 3 veri kablosunu kesen İran destekli Yemen'deki Husiler'in olma ihtimali ön plana çıktı.

Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Meta çatısı altındaki Facebook, Instagram, Threads ve Messenger gibi sosyal medya platformlarında Türkiye başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında erişim sorunu yaşandı.

Sosyal medya kullanıcıları yaklaşık 2 saat boyunca söz konusu platformlara erişim sağlayamadı. Instagram kullanıcıları gönderi ve hikaye oluşturamadı, Facebook kullanıcıları, hesaplarına giriş yapamadı.

Çeşitli kaynaklardan gelen durum raporlarını derleyerek kesintileri izleyen Downdetector, Facebook'ta 300.000'den, Instagram'da ise 20.000'den fazla kesinti raporunun olduğunu açıkladı.

META'DAN KAÇAN SOLUĞU X'TE ALDI

Instagram ve Facebook'tan umduğunu bulamayanlar soluğu Elon Musk'ın sahibi olduğu X'te aldı. Sosyal medya platformu Twitter'ın (X) sahibi Elon Musk, kesintilerin ardından kendi hesabından yaptığı paylaşımla Meta platformu ile dalga geçti.

Musk, Instagram, Facebook ve Threats uygulamalarının X'e selam durduğu bir görsel paylaştı.

X'in ana hesabından ise "Hepinizin neden şu anda burada olduğunuzu biliyoruz" paylaşımı yapıldı.

HUSİLER KIZILDENİZ'DE 3 VERİ KALBOSUNU KESTİ

Yaşanan olayın ardında İran destekli Husiler'in olma ihtimali ön plana çıktı.

Husiler, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların ardından Kızıldeniz'den geçen İsrail başta olmak üzere tankerleri hedef almaya başlamıştı. ABD ve İngiliz gemilerinin bölgede olduğu Kızıldeniz'de Husiler tarafından 3 veri kablosunu kesti.

Dört büyük telekomünikasyon ağına ait kablolar "kesildi" ve Orta Doğu'daki iletişim ağlarında "önemli" kesintilere neden oldu.

Instagram ve Facebook kesintisinde çarpıcı iddia! Husiler Kızıldeniz'de veri kablolarını kesti - 1. Resim

Hong Kong merkezli HGC Global Communications ve ABD'li bir yetkili, Kızıldeniz'deki birçok denizaltı iletişim kablosunun kesildiğini ve bunun Asya ile Avrupa arasında akan veri trafiğinin %25'ini etkilediğini söyledi.

KESİNTİYE HUSİLER Mİ NEDEN OLDU?

Söz konusu kabloların kesilmesinin ardından Facebook ve Instagram'da erişim sorununun yaşanması dikkat çekti. Erişim sorununun arkasında Husiler'in Kızıldeniz'deki kablolara düzenlediği saldırıların sonucu olduğu öne sürüldü.

Öte yandan daha önce Husiler tarafından denizaltı kablolarını da sabote edebilme ihtimalinin iletişimi etkileyebileceğine yönelik uyarılar yapılmıştı.

Düzenleyen:  - Teknoloji
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...