Ketencik tohumundan yerli jet yakıtı

Ketencik tohumundan yerli jet yakıtı

TEKNOLOJİ Haberleri

Uçaklarda yakıt ham maddesi olarak kullanımı konusunda yapılan testlerde başarılı sonuçların alındığı ketencik bitkisinin Türkiye'deki ilk deneme üretimi Konya'da yapıldı.

Uçaklarda yakıt ham maddesi olarak kullanımı konusunda yapılan testlerde başarılı sonuçların alındığı ketencik bitkisinin Türkiye'deki ilk deneme üretimi Konya'da yapıldı. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Endüstri Bitkileri Anabilim Dalı Başkanı ve Biyoyakıtlar Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Fikret Akınerdem "İlk hasadı yaptık. Çok ümit verici neticeler aldık. Türkiye'nin biyojette önemli hedefleri olduğunu biliyoruz. Birkaç yıl içinde ürün çiftçilere tohumluk olarak dağıtılacak. Ketencik, en kurak şartlara adapte olabiliyor, 2 bin metreye kadar olan yerlerde rahatlıkla yetiştirilebilir. Biz bunu 1 milyon hektar alanda üretirsek 400 ile 500 bin ton biyojet yakıtı elde edebiliriz. Bunun da maddi karşılığı en az 2 milyar liradır" dedi. Akınerdem, Türkiye'de yılda 2.5 milyon ton jet yakıtı kullanıldığını söyledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...