Ormanların yeni gözcüsü 'Kozalak' olacak: Kokuları ayırt edip, yarım saat içinde haber verecek

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Ormanların yeni gözcüsü 'Kozalak' olacak: Kokuları ayırt edip, yarım saat içinde haber verecek

TEKNOLOJİ Haberleri  / Anadolu Ajansı

Son dönemde iklim değişikliği etkisiyle orman yangınları giderek artarken, güneş enerjisiyle çalışan ‘Kozalak’ isimli cihaz yangınlar büyümeden önüne geçme imkanı verecek. Ağaçlara bağlanan erken uyarı ve tespit sistemi "Kozalak" ormandaki her türlü kokuyu ayırt ederek, yangın durumunda yarım saat içinde haber verecek.

Türkiye'nin en büyük teknoloji festivali TEKNOFEST'in üçüncü gününde en iyi girişim ödülünü kazanan proje "Kozalak" yangınlara 15 dakika içinde müdahale imkanı sunuyor. 

Projenin sahibi şirket yetkilisi Suat Batuhan Esirger, orman yangınları için erken tespit ve uyarı sistemi ürettiklerini belirterek, Mersin ve Bodrum da dahil olmak üzere 1,5 milyon metrekarenin üzerinde yeri koruduklarını söyledi.

OTOMATİK UYARI SİSTEMİ

Ürettikleri cihazların ağaçların gövdesine bağlandığını ifade eden Esirger, "Cihaz anormal bir durum olduğu anda yetkililere otomatik olarak haber veriyor." dedi.

KOKUYU AYIRT EDEBİLİYOR

Esirger, cihazın sensörler aracılığıyla ortam hakkında veri aldığını anlatarak, "Bunun altında bir özelleşmiş sensörümüz var. Akıllı bir burun gibi de düşünebilirsiniz. Devamlı olarak havayı kokluyoruz. Ve bir anormal durum olduğu anda bu bir sigara dumanı, araç egzozu mu, orman yangını gibi durumlarda bunları ayırt ediyor. Sonrasında yetkililere haber verip erken müdahale edilmesini sağlıyor." diye konuştu.

15-30 DAKİKA İÇİNDE MÜDAHALE

Esirger, şunları kaydetti:

"İHA'lar ve termal kameraların ortalama yangın tespit süresi doksan dakikanın üzerinde. Bu maalesef yangının büyümesine ve daha çok efor harcanmasına neden oluyor. Biz bunu 30 dakikaya hatta 15 dakikanın altına çekiyoruz. Dolayısıyla birkaç kovayla söndürülebilecek bir yangını kolayca bertaraf etmiş oluyoruz."

GÜNEŞ ENERJİSİ İLE ÇALIŞIYOR

Cihazın güneş enerjisi ile çalıştığını dile getiren Esirger, seri üretime geçtiklerini ve cihazın sahada kullanıldığını aktardı.

Esirger, "Hedefimiz öncelikli olarak ülkemizi korumak. Türkiye'de yaygınlaşmak. Mersin'de cihazlarımız var. Bodrum da birkaç yerimiz var. Önümüzdeki günlerde koruduğumuz yerlerin sayısını artırmak istiyoruz. Şu an 1,5 milyon metrekarenin üzerinde yer koruyoruz." ifadelerini kullandı.

Ayrıca cihaz TEKNOFEST'te Afet Yönetim Teknolojileri'nde düzenlenen Hızlandırma Kategorisi'ndeki yarışmada en iyi girişim ödülüne layık görüldü.

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...