Vodafone’dan flaş açıklama! Uydu iletişimi için Türkiye pilot ülke mi olacak?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Vodafone’dan flaş açıklama! Uydu iletişimi için Türkiye pilot ülke mi olacak?

TEKNOLOJİ Haberleri

Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki büyük depremin ardından 11 ilde büyük yıkım yaşanırken iletişim araçlarında aksamalar yaşandı. Telekomünikasyon şirketleri harekete geçerek bölgede mobil baz istasyonları oluştursa da uydu iletişiminin başlatılması gerektiğine yönelik söylentiler hızla yayıldı. Vodafone Türkiye bu alanda bir adım attı.

SpaceX’in uydu internetini duydunuz mu? Uzay taşımacılığı şirketi Dünya’nın yörüngesine fırlattığı uydularını yerleştirdikten sonra yeryüzündeki abonelerine internet hizmeti sunuyor. Bunu da abonelerine sattığı çanak antenlere benzeyen terminaller aracılığıyla yapıyor. İşte SpaceX’in Starlink ismini verdiği bu internet uydusu ağları gibi uydu iletişimi platformları da hızla artıyor.

Türkiye’de meydana gelen ve ‘asrın felaketi’ olarak tanımlanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem, Kahramanmaraş, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere geniş bir bölgede yıkıma yol açtı. Bölgede binlerce vatandaş hayatını kaybederken, iletişim adeta durma noktasına geldi. Enkaz altında kalan bazı insanlar ise konumu sosyal medyada paylaşmasının ardından ekipler tarafından kurtarılabildi. Bu da iletişimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. 

VODAFONE CEO’SU: PİLOT ÜLKE OLMAK İÇİN BAŞVURDUK

Öte yandan, deprem bölgesinde iletişim sorunu da yaşandı. Sosyal medyada kullanıcılar, uydu iletişimi özelliğinin acilen Türkiye’ye gelmesi gerektiğini ve özellikle doğal afet dönemlerinde iletişimin kesilmemesi için önemli olduğunu belirtti. Çünkü uydu iletişiminde baz istasyonlarına ihtiyaç kalmıyor ve uydudan iletişim sağlanıyor.

Vodafone’dan flaş açıklama! Uydu iletişimi için Türkiye pilot ülke mi olacak?

Türkiye’nin en büyük telekomünikasyon şirketlerinden Vodafone bu konuda bir adım attı. Şirketin CEO’su Engin Aksoy, Türkiye’nin pilot ülke olması için gerekli kurumlara başvuru yaptıklarını açıkladı. Engin Aksoy, Twitter hesabı üzerinden bir kullanıcının sorusu üzerine şu şekilde bir açıklama yaptı: "Vodafone dünyada cep telinden uyduya direkt bağlanma imkanı sunabilecek tek şirket olan AST'nin ortağı. Pilot uygulamaların Türkiye'de yapılabilmesi için başvurularımızı ilgili kurumlara yaptık. Starlink uydudan yer üstü uyduya bağlanıyor. Oradan da hizmet ayrı bir modemle mümkün." 

Türkiye’de faaliyet gösteren üç büyük operatör firmasının depremden etkilenen 10 kentteki 2 bin 451 baz istasyonunun ciddi hasar aldığı, bu nedenle iletişim sorunları yaşandığı açıklanmıştı. Bu da baz istasyonlarına ihtiyaç kalmadan doğrudan uyduya bağlanarak iletişim kurulmasını sağlayan uydu iletişiminin önemini gözler önüne serdi. 

(Haber Merkezi)

Düzenleyen:  - TEKNOLOJİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...