Dikkat! Birileri restoranları gözetliyor

A -
A +

Gastronomi Rehberi adına ölçme değerlendirme ve derecelendirme yapan YEDY, hiçbir kurum ya da kuruluşa bağlı kalmadan, bağımsız müfettişlerce restoranları değerlendiriyor. Ne kazanırız değil, ‘ülkemize ne kazandırırız’ onun peşinde olan YEDY kitabı ve dijital platform (App), 1 Kasım’da elinizde olacak...

Son on yıldır ülkemizde farklı isim ve kimlikler altında yapılan Gastronomi Rehberi çalışmaları için gösterilen çabaları yürekten alkışlıyorum. Hatırlatmakta fayda var; ülkemizde ölçme değerlendirme ve derecelendirme anlamında bütün ülke sınırlarını ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni, Türk Cumhuriyetlerini ve Balkanları kapsayan; zaman, nicelik ve nitelik yönünden benzerlerinden farklı ve mevcutlar içindeki tek kaynak; “YEDY Ölçme Değerlendirme ve Derecelendirme” kitabı...
Bırakın sınırlarımızın dışındaki bölgeleri, bırakın 814.578 kilometrekare Türkiye coğrafyasının taranmasını, sadece İstanbul bile irdelenmesi başlı başına yıllar isteyen bir gastronomi zenginliği barındırıyor. Takdir edersiniz ki; ilk olmak, ilk adımı atmak eksikler ve hatalar olmasını muhtemel kılıyor. Ülkemiz, aslında dört yıl önce ‘Yedi Köşeli Yıldız’ ile tanıştı. Sektörü takip edenler bilir, bu çalışma 2015 yılında bir anda gündeme oturdu. Hatta Kanal D, ATV ve Bloomberg gibi görsel yayın kuruluşları geniş yer verdiler ve ‘Yedi Köşeli Yıldız’ı ana haberlerine taşıdılar. Gastronomi Rehberi projesi önemli gazetelerde yer buldu. ‘Yedi Köşeli Yıldız’ olarak başlanan ve güncel ismi ile “YEDY Ölçme Değerlendirme ve Derecelendirme” olan kitabın çok net bir ihtiyaç olduğu artık daha net görülüyor. Gelinen noktaya bakıldığında, yanıldığım söylenemez. Ne yazık ki, kafası karışık zihinler genelde hedeflerine daha kolay ulaşabilmeye düşkün oluyorlar; doğal olarak kolaylık ve acele insanları dikkatsizliğe sürükleyebiliyor. Zenginlik, derinlik, kimlik ve değer kavramları sıradanlaştırılıyor. Bu çerçevede yapılan değerlendirmeler, ilgi duyan meraklı grupları son derece yanlış adreslere yönlendirebiliyor ve emek; değer aşamasından eğlence derecesine iniyor. Birçoğu çok uzun yıllardır Anadolu ve gastronomi konusuna emek veren ve birçoğu yakın arkadaşlarımın birikimlerine ek olarak, son beş yılda ülkeyi bir uçtan bir uca tararken YEDY PROJESİ kendi içinde fırtınalar yaşadı. Sarsıldı, yanıldı, şaşırdı hatta belki de üzdü-üzüldü. Bu zorlu süreçte organizasyonun ihmalleri de olmuş olabilir. Belki de bilmeyerek kalpler kırılmış bile olabilir. Ancak bütün iyi niyetiyle ülkemizde gastronomi anlamında iyi ve güçlü bir “Ölçme Değerlendirme ve Derecelendirme” sistemi için gayret gösteriliyor. Bu yolculukta, her bölgedeki direktörler ve bu bölgelerde yaşayan müfettişler şüphesiz en önemli aktörler. Kitap incelendiğinde, şüphesiz gönlü hoş olacakların yanı sıra gönül kırıklıkları da olacak. “YEDY Ölçme Değerlendirme ve Derecelendirme” kitabını değerlendirirken, zorlukları ve kimi zaman imkânsızlıkları da düşünerek, objektif olmanızı öneririm.
Gastronomi gelişimi için çaba gösterdiyseniz, daha yüksek hizmet ve daha doğru lezzetler için çalıştıysanız, önümüzdeki yıllarda “YEDY Ölçme Değerlendirme ve Derecelendirme” kitabının içindeki rekabete siz de dahil olabilirsiniz, bu sistemin müfettişlerinden biri hatta yöneticilerinden biri olabilirsiniz. İncelendiğinde görüyorsunuz ki bu kitap popüler kültüre hizmet vermiyor. Türkiye’nin hemen her noktasında lezzete dokunuyor. İnanın incelediğinizde bana hak vereceksiniz. Bu yılki müjde, projenin prestij kitap yanında artık dijital platformda da (App) hizmet vermesi. Bu vesile ile bu çok önemli işe hiçbir menfaat ve karşılık beklemeden emek koyan ve birlikte olmaktan gurur duyduğum YEDY Yönetim Kurulu üyeleri Bora Çınar, Cüneyt Asan, Nilgün Ertuğ, Önder Havuzlu, Ufuk Akgün, Zeynep Kakınç ve yine varlıklarından güç aldığımız her biri alanında otorite, ülkenin gerçek mutfak değerleri YEDY Danışma Kurul Üyeleri Ahmet Aykut, Ali Esad Göksel, Emre Karaca, Filiz Hösükoğlu, İsmet Öztanık, Murat Kolbaşı, Nedim Atilla, Dr. Ömer Güzel, Orhan Hallik, Orhan Keskinoğlu, Osman Serim, Tayyar Zaimoğlu, Tahsin Öztiryaki, Sevim Gökyıldız, Zekiz Açıkgöz’e minnettar olacağız olmalıyız; çünkü bu isimler ne kazanırız değil, ülkemize gastronomi alanında ne kazandırırız onun peşindeler. 1 Kasım’da YEDY Ölçme Değerlendirme ve Derecelendirme kitabı ve dijital platform (App) artık elinizde dilinizde olacak. Kendimize, bilgimize, samimiyetimize, çalışmalarımıza ve birlikte yürüdüğümüz yol arkadaşlarımıza olan güvenle, yaptığımız işe sahip çıkıyoruz. Şüphesiz bunun için zaman harcamak, çok zaman harcamak gerekiyordu. Aceleye gelemeyecek kadar önemli ve değerli bir işten bahsediyoruz. Göz en iyi tanıktır derler. Bütün yaptıklarımız göz önünde olduğu sürece biz en iyi örnek olacağız. Bu çok önemli, çünkü YEDY, gastronomi adına ortak aklın korunmasında özel bir birliktelik. Çabamızın temeli ülkemizin gastronomi adına bütün değerleriyle birlikte “Görünür bir büyüklüğe ulaşma” isteğidir.

Dikkat! Birileri restoranları gözetliyor

Dikkat! Birileri restoranları gözetliyorDikkat! Birileri restoranları gözetliyor

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.