Gökçeada cicirya pidesi tarifi. Sadece Gökçeadalıların bildiği gizli cicirya pidesine lezzet katan sır…
Rum mutfağının sevilen bir lezzeti olan cicirya pidesini en iyi Gökçeadalılar yapar. Kendilerine has yöntemle pişirdikleri cicirya pidesi tarifi ise yeniden popüler oldu.

Türkiye pidenin en çok tüketilen ülkeler arasında yer alır. Milyonlarca insanın afiyetle tükettiği pidelerin en çok sevilenlerinden biri ise ciciryadır. Bölgede oldukça popüler olan ve sevilen bu pide diğerlerine göre daha kalın ve bol malzemeli olmasıyla bilinir. Özellikle Çanakkale ve çevre illerde çokça tüketilen cicirya pidesinin sır gibi saklanan bir tarifi var.
CİCİRYA PİDESİNİN AZ BİLİNEN TARİFİ
4 kişilin cicirya pidesi hazırlamak için lezzet.com.tr’nin tarifine göz atalım. İşte gereken malzemeler:
Hamuru için:
- 400 gr un
- 30 ml zeytinyağı
- 2 adet yumurta sarısı
- 5 gr kuru maya
İç harcı için:
- 150 gr keçi peyniri (beyaz peynir ile karıştırabilirsiniz)
- 1 adet yumurta
- 30 gr tereyağı
- Nane
SIRLI TARİFİYLE CİCİRYA YAPIMI
Unu bir karıştırma kabına alın ve ortasını havuz şeklinde açın. Boşluk kısmına tuz ve zeytinyağını ekleyin.
Bu esnada kuru mayayı ılık su ile karıştırın ve 10 dakika bekleyin.
Hazırladığınız mayalı karışımı unun üzerine döküp elinizle yoğurun. İstediğiniz kıvama gelince üzerini örterek oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın.
İç harcı için keçi peyniri ve beyaz peyniri ezerek karıştırın. Yumurta, nane ve tereyağını ekleyip karıştırın.
Mayalanan hamuru ceviz büyüklüğünde bezelere ayırın ve yuvarlak olacak şekilde açın.
Hamurun kenarlarını kıvırın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
Bir kapta yumurta sarısını çırpın. Hamurun üzerine iç harcı alın ve her tarafına yayın.
Hamurun kenarlarına yumurta sarısı sürün. Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 20-25 dakika pişirin. Afiyet olsun.
CİCİRYA PİDESİ HANGİ BÖLGEYE AİT
Cicırya pidesi, genellikle Ege ve Akdeniz bölgelerinde bulunan bir pide türüdür. Hamurunun üzerine serilen ve cicır otunun (Trigonella foenum-graecum) kavrulmuş ve kıyılmış hali ile yapılır. Cicır otu, içerdiği protein, demir, kalsiyum ve vitaminler ile oldukça besleyici bir bitkidir. Cicırya pidesi, genellikle sade olarak tüketilse de, üzerine peynir, salça veya sos da eklenebilir.
Cicirya pidesinin kökeni tam olarak bilinmemekle birlikte, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yüzyıllardır yapılageldiği düşünülmektedir. Bu bölgelerde, cicır otu doğal olarak yetiştiğinden, pide yapımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Günümüzde, cicırya pidesi, Türkiye'nin birçok yerinde bulunabilmektedir. Ancak, en meşhur olduğu bölgeler Ege ve Akdeniz'dir. Bu bölgelerde, cicırya pidesi genellikle sokak lezzeti olarak satılmaktadır.