Çin-ABD arasında Hong Kong krizi

Çin-ABD arasında Hong Kong krizi

DÜNYA Haberleri

ABD Başkanı Donald Trump, Hong Kong’daki gösterilerde uygulanan şiddet ve insan hakları ihlallerinden sorumlu olan Çinli yetkililere müeyyide uygulanmasını öngören kanun tasarısını onayladı.

Trump, Kongre’nin her iki kanadından da geçerek masasına gelen “Hong Kong İnsan Hakları ve Demokrasi Yasası” adlı yasa tasarısını imzaladığını duyurdu. Trump “Bu tasarıyı, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hong Kong halkına olan saygımdan dolayı imzaladım. Bu tasarı, Çin ve Hong Kong hükûmetlerinin aralarındaki farklılıkları çözerek, uzun süreli barış ve refaha yol açmasını amaçlamaktadır” dedi. Yeni yasa göre Washington, Pekin’in Hong Kong’daki eylemlerini izleyecek. Çin, Hong Kong’un hak ve özgürlüklerini kısıtlarsa, ABD bölgeye verdiği özel ticaret statüsünü geri çekebilecek. Kanun kapsamında ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanacak yıllık raporlarda Çin’in Hong Kong’un özerklik haklarına ihlal edip etmediği incelenecek. Yasa aynı zamanda, ABD’nin şiddet içermeyen protestolara katıldıkları gerekçesiyle gözaltına alınan Hong Konglulara vize vermesini öngörüyor.

ÇİN: YANLIŞ YOL
Çin Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise, ABD yönetiminin Hong Kong’daki protestolara destek verip “yanlış yoldan gitmeye devam etmesi durumunda“ Çin’in sert karşı tedbirler alabileceği belirtildi. Açıklamada “ABD gerçekleri hiçe sayıyor ve çarpıtıyor. ABD, işletmeleri kırıp döken, ateşe veren, masum sivillere saldıran, hukukun üstünlüğünü çiğneyen ve toplumsal düzeni tehlikeye sokan azılı suçluları açıkça destekliyor” ifadeleri yer aldı.

KRİTİK DÖNEM
ABD ile Çin’in ticaret savaşını sona erdirmek için müzakere sürecinin devam ettiği bir dönemde ABD’den böyle bir hamle gelmesi dikkat çekti. Yasa tasarısının onaylanmasının ardından ticaret müzakerelerinin içinden çıkılmaz bir hâle dönüşeceği düşünülüyor. Hong Kong yönetimi de yasa tasarısının yanlış bir mesaj göndereceğini ve mevcut durumu hafifletmek için yardımcı olmayacağını savunarak ABD’ye tepki gösterdi.

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...