Joe Biden ABD’nin 46. Başkanı oldu

Joe Biden ABD’nin 46. Başkanı oldu

DÜNYA Haberleri

Demokratların adayı ve eski Başkan Yardımcısı Joe Biden, ABD'nin yeni başkanı oldu. Biden, zafer konuşmasında "Bölen değil birleştiren olacağım" dedi.

ABD'de 3 Kasım'da yapılan ancak bir türlü sonucu neticelenmeyen başkanlık seçiminin sonucu açıklandı. Dünya ajansları Demokratların adayı Joe Biden'ın 20 delegeye sahip Pennslyvania'da seçimi kazanarak 273 delegeye ulaştığını ve zaferini ilan ettiğini duyurdu.
ABD Başkanı Donald Trump'ın mahkemeye yaptığı itirazlar kabul edilmedi. Dört gündür devam eden sayımlardan sonuç çıkmadı. Posta yoluyla gelen oylar seçimin gidişatını değiştirdi.
Ve Biden, ABD’nin 46. Başkanı oldu. Georgia eyaletinde oy sayımının yeniden yapılacağı duyuruldu. Ancak sayımın neticeyi değiştirmeyeceği belirtiliyor.

Herkesin başkanı olacağım...
Joe Biden sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Amerika, büyük ülkemize liderlik etmem için beni seçtiğin için onur duyuyorum. İşimiz zor olacak ama size söz veriyorum bana oy versin vermesin tüm Amerikalıların başkanı olacağım. Bana olan inancınızı koruyacağım" dedi.

Biden, zafer konuşmasını Delaware eyaletinin Wilmington kentinde başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ile birlikte yaptı. 
Harris'in kendisini takdim etmesinin ardından ulusa seslenen Biden, Amerikan halkının kendisine duyduğu güvenden onur duyduğunu söyledi. 

Bölen değil birleştiren olacağım
Biden, ''Bölen değil, birleştiren bir başkan olacağıma söz veriyorum. Kırmızı ya da mavi eyalet olarak gören değil, sadece Amerika Birleşik Devletleri olarak gören bir başkan olacağım.'' ifadesini kullandı. 
Joe Biden, ''Başkan Trump'a oy verenlerin yaşadığı hayal kırıklığını anlıyorum. Ben de iki kez kaybettim ama şimdi birbirimize şans verelim. Şimdi, sert söylemleri bir kenara bırakma, tansiyonu düşürme ve birbirimizi dinleme ve kaydetme zamanı. Rakiplerimize düşmanımız gibi davranmayı bırakmak zorundayız, onlar düşmanımız değil, Amerikalı.'' diye konuştu. 

İlk işim koronavirüsle mücadele
ABD'yi iyileştirme, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele etme, ekonomiyi iyileştirme, sistematik ırkçılığın kökünü kurutma ve iklim değişikliğiyle mücadeleye başlamanın zamanının geldiğini belirten Biden, salgınla mücadele planı kapsamında ''Pazartesi günü, 20 Ocak 2021'de salgınla mücadele planımızı hayata geçirecek önde gelen bilim adamı ve uzmanlardan oluşan bir ekip kuracağım" dedi. 
ABD başkan yardımcılığına seçilen Kamala Harris ise ABD halkının birliği, doğruyu ve bilimi seçtiğini söyleyerek, birlikte daha iyi bir gelecek inşa edeceklerini belirtti.

Harris: Bu göreve gelen sonuncu kadın olmayacağım
ABD'nin yeni bir güne başladığını söyleyen Kamala Harris, ''Bu göreve gelen ilk kadın olabilirim ama sonuncusu olmayacağım.'' dedi. 
Önlerindeki yolun kolay olmayacağını belirten Harris, ''Dünyanın saygı duyacağı bir başkan seçtik.' değerlendirmesinde bulundu

Joe Biden kimdir?
Joseph Robinette Biden, 20 Kasım 1942 Pensilvanya'da İrlanda kökenli Katolik bir ailede dünyaya geldi. Delware Ünivesitesi'nden politika bilimi üzerine eğitim alarak mezun oldu. Ardından Syracuse Üniversitesi Hukuk fakültesinden, avukat olarak 1969'da mezun oldu. Wilmington Hukuk firmasında çalıştı. 1973'ten 2009'a kadar Delaware Senatörü olarak görev yaptı. 2008'de Demokratik Partinin Başkan adayı Barack Obama tarafından Başkan Yardımcılığına aday gösterildi. 20 Ocak 2009 tarihinde devlet başkanlığına seçilen Obama'nın yanında ABD Başkan yardımcısı olarak göreve başladı. 2017'ye kadar ABD'nin 47. başkan yardımcısı oldu. İlk eşini ve oğlunu hastalıktan kaybetti.

Türkiye ile ilişkiler nasıl olacak?
Biden'ın kazanması ABD tarihinde yeni bir sayfanın da açılmasına sebep oldu. Yeni dönemde ABD’nin Orta Doğu politikasında sert değişimler bekleniyor. Biden’ın 4 yıl boyunca özellikle dış politikada atacağı adımlar ve Türkiye ile nasıl bir ilişki kuracağı en büyük soru işaretlerinin başında geliyor. FETÖ elebaşının ve mensuplarının iadesi, Suriye'nin kuzeyi ile PKK/YPG meselesi, S-400'e yönelik yaptırımlar ve F-35'lerin teslimatı gibi konular bir süredir iki ülke arasında ihtilafa yol açarken, Biden'ın bu konularda izleyeceği politikalar diplomasi kulislerinde tartışılıyor.

Ankara'yı çok kızdırmıştı
Yıl başında "Erdoğan'ı indirmek için muhalefetin desteklenmesi gerektiği" yönünde açıklama yaparak Ankara'nın sert tepkisini çeken Biden'in Türkiye politikasının ne olacağı merak ediliyor. Uzmanlara göre Biden, her ne kadar söylemelerinde Türkiye karşıtı açıklamalar yapsa da Türkiye'yi çok iyi tanıyor ve Türkiye gibi jeopolitik ve stratejik öneme sahip bir ülkeyi kaybetmek istemeyecektir. Yine dönemde FETÖ elebaşının iadesinde bir ilerleme beklenmiyor. Biden, S-400 konusunu kabullenir. F-35’lerden taviz verebilir.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...