ABD'den sonra AB'den Suriye hamlesi: Tüm ekonomik yaptırımlar kaldırıldı

Avrupa Birliği, Suriye'ye yönelik tüm ekonomik yaptırımları kaldırmayı kabul etti.
Avrupa Birliği, iç savaşın pençesinden yeni kurtulan Suriye’ye yıllardır uyguladığı ekonomik yaptırımları tamamen kaldırma kararı aldı. Brüksel’de toplanan AB Dışişleri ve Savunma Bakanları, kararın nihai onayını verdi.
BÜYÜKELÇİLER BRÜKSEL'DE UZLAŞTI
Avrupa Birliği'ne üye 27 ülkenin büyükelçileri, geçtiğimiz günlerde Brüksel'de gerçekleştirilen Dışişleri Bakanları Zirvesi'nde Suriye'ye yönelik yaptırımların kaldırılması konusunda ön mutabakata vardı.
KALLAS DUYURMUŞTU
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Brüksel'de yapılan Dışişleri ve Savunma Bakanları toplantısı öncesi yaptığı açıklamada, bugün Suriye’ye yönelik ekonomik yaptırımların kaldırılmasının görüşüleceğini ve bu konuda bir uzlaşma beklediğini duyurmuştu.
"ANLAŞMA ÇIKABİLİR"
Kallas, “Suriye konusunda bugün ekonomik yaptırımların kaldırılması konusunda anlaşacağımızı umuyorum” diyerek, AB'nin Suriye politikasında önemli bir değişikliğe gidebileceğini açıklamıştı.
🔴TÜM EKONOMİK YAPTIRIMLAR KALDIRILIYOR
AB, Şubat ayında başta Suriye'nin enerji endüstrisi ve bazı bankalar olmak üzere kısıtlamaları kısmen askıya almaya başlamıştı ancak ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta Suriye'ye yönelik tüm yaptırımları kaldırma sözü vermesi konuya yeni bir ivme kazandırdı.
KALLAS: “ABD, AB BU KONUDA ÖNCÜ OLDU”
Estonyalı lider, ABD’nin Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları kaldırma kararının olumlu bir adım olduğunu söyledi. Kallas, bu adımın ardından ABD'nin ve Avrupa Birliği'nin bu konuda öncü konumda olduğunu vurguladı.
AB'NİN SURİYE YAPTIRIMLARI NASIL BAŞLADI?
AB, Suriye'de 2011 yılında başlayan iç savaşın ardından, Esed rejimine karşı kapsamlı yaptırımlar uygulamaya koydu.
Yaptırım çerçevesinde rejimle bağlantılı, insan hakları ihlallerinden sorumlu tutulan kişi ve kuruluşlara yönelik seyahat yasakları ile mal varlığı dondurma kararları alınmıştı. Beşar Esad’in yanı sıra bakanlar ve rejimin iç çemberinde yer alan isimler bu yaptırımlar kapsamında listeye dahil edilmişti. AB aynı zamanda, petrol ürünleri ithalatı ve sivil-askeri çift kullanımlı mal ihracatı gibi sektörlerde de yaptırımlar uygulamıştı. Ayrıca, rejime bağlı girişimlerin finanse edilmesi ve bazı altyapı projelerine destek sağlanması da yasaklanmıştı.
Son olarak Avrupa Birliği, 24 Şubat 2025 tarihinde, Suriye’ye yönelik bankacılık, enerji ve ulaşım gibi alanlarda uygulanan bazı yaptırımların askıya alındığını açıklamıştı. Brüksel, bu kararın geri döndürülebilir nitelikte olduğunu ve sahadaki gelişmelere göre yeniden değerlendirilebileceğini kaydetmişti.
"ÖNCELİĞİMİZ, BÖLGEDE GÜVENLİĞİN GÜVENCE ALTINA ALINMASI"
Kallas daha önce de “Esad diktatörlüğünün sona ermesi, olumlu ve uzun zamandır beklenen bir gelişme. Bu aynı zamanda Esad’ın destekçileri Rusya ve İran’ın zayıflığına işaret ediyor. Önceliğimiz, bölgede güvenliğin güvence altına alınması. Suriye ve bölgedeki tüm yapıcı partnerlerle birlikte çalışacağım” demişti.