Çin'den Afganistan'a 62 milyar dolarlık yatırım

Çin'den Afganistan'a 62 milyar dolarlık yatırım

DÜNYA Haberleri

Pekin yönetimi, ünlü Kuşak-Yol projesine Afganistan'ı da dâhil etmeye hazırlanıyor

Mehmet Emin Arvas

ABD’nin Afganistan’da Bagram’daki ana askerî üssünü boşaltması, Washington yönetiminin tarihindeki en uzun süren savaşın sonuna işaret ediyor. ABD’nin çekilmesinin ardından meydana gelecek boşluğu, ise baş rakibi Çin dolduracak gibi görünüyor. Afganistan'ın başkenti Kâbil’deki yetkililer, Çin’in ünlü Kuşak-Yol projesi kapsamında imzaladığı 62 milyar dolarlık Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru’nun (CPEC) Afganistan’ı da kapsamasını değerlendiriyor.

2049'DA TAMAMLANACAK
2013’te Çin Devlet Başkanı Şi Jinping tarafından ortaya atılan ve Çin anayasasında da yer alan dev altyapı projesi, Pekin yönetiminin dünyanın geri kalan kısmıyla denizden ve karadan entegrasyonunu hedefliyor. Projenin 2049’da tamamlanması planlanıyor. Afganistan’ın da anlaşmaya dahil olmasıyla Çin, Afganistan ve Pakistan’da yeni otoyollar, demir yolları ve enerji nakil hatları inşa edecek ve bu ülkelere milyarlarca dolar kredi verecek. The Daily Beast sitesine konuşan bir kaynak, Pakistan’ın Peşaver şehriyle Afganistan’ın başkenti Kâbil arasında otoyol anlaşması yapılması hâlinde Afganistan’ın resmî olarak CPEC'e katılmış olacağını söyledi.

ABD ASKERİ VARLIĞI ENGELLİYORDU
Çin, proje konusunda baştan beri harekete geçmek istiyor ama Afganistan’daki güçlü Amerikan askerî varlığı buna mâni oluyordu. ABD askerlerinin Bagram’dan ayrılması, bu konuda Çin’e fırsat sağladı. Pekin yönetimi için şimdi proje için tek endişe, ülkenin büyük kısmını kontrol altında tutan Taliban sebebiyle olabilecek istikrarsızlık. Söz konusu kaynak “Proje, Çin’in Taliban’la anlaşma yapıp yapamayacağına bağlı. Taliban, Çin’in altyapı ve diğer projelerine onay verirse Çin’in eli güçlenir. Taliban yetkilileri de millî menfaatlere hizmet etmesi hâlinde projelere sıcak bakıyor” diye konuştu.



 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...