Fransızlar ‘uyanış’tan tedirgin: Macron’dan Yeni Kaledonya’ya anayasal değişikliği sözü

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Fransızlar ‘uyanış’tan tedirgin: Macron’dan Yeni Kaledonya’ya anayasal değişikliği sözü

DÜNYA Haberleri

Çoğu Afrika olmak üzere dünya üzerinde kolonileştirdiği ülkelerde ‘sömürülme’ uyanışı son dönemde hız kazandı. Gelişmelerden tedirgin olan Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’nın Hint-Pasifik'teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya’ya anayasal değişiklik sözü verdi.

Afrika ve dünya üzerinde birçok bölgede uzun yıllar sömürgecilik yapan Fransa, buralardaki varlığını bir bir kaybediyor. Geçtiğimiz aylarda Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Burkina Faso, Fransız askerlerin ülkeyi terk etmesini istedi. Ayrıca birçok ülke Fransızcaya sırt çevirdi.

MACRON’DAN ANAYASA HAMLESİ

Gelişmeler Fransızları endişeye sevk ederken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’dan Hint-Pasifik’teki özerk bölgesi Yeni Kaledonya ile ilgili hamlesi dikkat çekti.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre; Bölgenin başkenti konumundaki Noumea'da açıklamalarda bulunan Macron, 2024 başlarında bölgeye yeni bir statü kazandıracak bazı anayasal düzenlemeler yapacaklarını söyledi.

Macron, 2021'de düzenlenen ve bölge nüfusunun yüzde 44'ünü oluşturan Kanaklar'ın boykot ettiği bağımsızlık referandumundan "hayır" çıkmasına atıfta bulunarak, Yeni Kaledonya'nın Fransız olarak kalmaktan yana tercih kullandığını savundu.

Fransa'nın 1853'te ilhak ettiği ve 1946'ya kadar sömürge toprağı olarak yönettiği Ada'da sömürge geçmişinin unutulmak istenmediğine işaret eden Macron, "Bu birlikte aşmamız gereken bir yoldur. Pişmanlık yolu değil, kardeşlik, gerçek ve cesaretin yoludur." dedi.

MACRON BAĞIMSIZLIK YANLILARININ GÖRÜŞMELERE KATILMAMASINDAN YAKINDI

Fransız Cumhurbaşkanı, farklı hedefleri savunanların isteklerini hafife almadığına dikkati çekerek, yerel taraflarla yapılan görüşmelerde bağımsızlık yanlılarının yer almamasının kendisini üzdüğü yorumunu yaptı.

Referandum sonuçlarını herkesin kabul etmesi gerektiğini vurgulayan Macron, Yeni Kaledonya'da "değişikliğin mimarı" olarak anılmak istediğini dile getirdi.

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...