Önce BBC, şimdi CNN! Korkutan 'İstanbul depremi bilançosu'nu açıkladılar: Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar...

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Önce BBC, şimdi CNN! Korkutan 'İstanbul depremi bilançosu'nu açıkladılar: Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar...

DÜNYA Haberleri

6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası tüm yurt gözünü afet bölgesine çevirmişken, dünya ise İstanbul'u konuşuyor. Yıllardır gündemde olan 'olası büyük İstanbul depremi'ni BBC'nin ardından CNN International da analiz etti. İstanbul için görünümün pek parlak olmadığını belirten CNN, olası 7,5 büyüklüğündeki bir depremde 100 bin can kaybı yaşanabileceğini ve yaklaşık olarak 4,5 milyon insanın evsiz kalabileceğini vurguladı.

Türkiye, altı haftayı aşkın bir süredir ülkenin güneydoğusundaki 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki yıkıcı depremin izlerini silmeye çalışıyor. Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki deprem 11 kenti adeta yerle bir etti, yıkılan binaların enkazı altında kalan 50 bine yakın kişi hayatını kaybetti. Devlet-millet el ele vererek bölgede yaraları sarmaya çalışırken, dünyanın dört bir yanından gelen yardımlar da sürüyor.

İsrail'den Güney Kore'ye, Yunanistan'dan Brezilya'ya kadar pek çok ülke Türkiye'ye yardım elini uzattı. Bölgeye gelen ekipler ilk günlerde arama-kurtarma çalışmalarına destek olurken, sonrasında gelen yardımlar ise depremzedelerin gündelik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik oluyor. Bu dönemde dünya, gözünü aynı zamanda sadece deprem bölgesinde değil İstanbul'a da çevirmiş durumda.

Pek çok gazete ve televizyon, depremin etkilediği kentlerdeki son durumu okurları ile paylaşırken, öte yandan İstanbul'u ve burada meydana gelebilecek olası bir depremi de manşetlerine taşıdılar.

CNN INTERNATIONAL İSTANBUL'U ELE ALDI

Megakentin depreme hazır olup olmadığını masaya yatıran ABD merkezli CNN International, "İstanbul'da akılalmaz büyüklükte bir deprem yaklaşıyor" başlığı ile okurlarının karşısına çıktı ve analizlerini paylaştı. Haberde, "Ancak daha uzakta, Türkiye'nin en büyük ve en kalabalık şehrinde, yetkililerin üzerinde, düşünülemeyecek boyutlarda başka bir doğal afet olasılığına hazırlanmaları için baskı artıyor" ifadelerine yer verildi.

Türkiye'nin önde gelen yer bilimcilerinden Profesör Dr. Celal Şengör'ün değerlendirmelerine yer veren CNN, bir zamanlar hem Bizans İmparatorluğu'nun hem de Osmanlı İmparatorluğu'nun başkenti olan yoğun nüfuslu şehrin yaklaşık 16 milyon kişiye ev sahipliği yaptığını belirtti.

"İSTANBUL'DA BİR DEPREM OLMAZSA HEPİMİZ ÇOK ŞAŞIRIRIZ"

CNN'e konuşan Profesör Dr. Şengör, "İstanbul için görünüm pek parlak değil. Hiç parlak değil" dedi ve şöyle devam etti: "Önümüzdeki yirmi yıl içinde İstanbul'da büyük bir deprem olmazsa hepimiz çok şaşırırız. İşte bu kadar yakın. Bu sadece bir ihtimal ama ihtimal yüksek."

Haberde, İstanbul'un iki önemli fay hattının -Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu- çevresinde konumlandığının altı çizildi ve "Türkiye, dünyanın sismik açıdan en aktif bölgelerinden birisinde konumlanmış durumda. Bu, İstanbul'un depreme hazır olup olmadığı konusundaki endişeleri artıran jeolojik bir gerçekliktir" ifadelerine yer verildi.

Bölgede beklenen depremin büyüklüğünün 7.2 ila 7.8 arasında olduğunu aktaran CNN, uzmanların bu büyüklükte bir depremin Türkiye'nin ticaret ve sanayi merkezi için yıkıcı sonuçlar doğurabileceğini tahmin ettiğini belirtti. Prof. Dr. Şengör ise, "Yakında bu büyüklükte bir deprem olacağını önceden söyleyebiliriz ancak elimizden gelenin en iyisi bu. Bunu tahmin etmenin bir yolu yok" ifadelerini kullandı.

"100 BİN İNSAN ÖLEBİLİR"

Olası can kaybının mercek altına alındığı haberde şu ifadeler yer aldı: "Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan bir araştırma, İstanbul'da gece meydana gelebilecek 7,5 büyüklüğündeki depremde ölü sayısının 14 bini aşacağını tahmin ediyor. Ancak bazı uzmanlar, sayının çok daha büyük olacağına inanıyor..."

Şengör'ün 100 bin can kaybının yaşanabileceğini aktardığını yazan CNN, haberde uzman ismin şu sözlerine yer verdi: "Depremin sadece doğrudan etkisini düşünemezsiniz, aynı zamanda sarsıntının ardından ne geleceğini de düşünmelisiniz. Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar olacak."

Önce BBC, şimdi CNN! Korkutan 'İstanbul depremi bilançosu'nu açıkladılar: Yağma, yangınlar, salgın hastalıklar...

"4 BUÇUK MİLYON İNSAN EVSİZ KALABİLİR"

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, 7,5 büyüklüğünde bir deprem gerçekleşmesi durumunda kentteki yaklaşık 90 bin binanın yıkılabileceğini ve 260 bin binanın da ciddi hasar görme ihtimali olduğunu açıkladığını okurlarına aktaran CNN, "Şehir yetkililerine göre, bu, İstanbul nüfusunun dörtte birinden fazlasına denk gelen yaklaşık 4,5 milyon insanı evsiz bırakabilecek ciddi bir tahmin" dedi.

CNN, analizinde şu ifadelere yer verdi: "Şimdi, Türkiye'de geçen ay meydana gelen depremde 49 binden fazla insanın hayatını kaybetmesinin ardından İstanbul, uzmanların her an başlayabileceğini söylediği bir doğal afete karşı savunmasını güçlendirmek için yarışıyor."

BBC "90 BİN İNSANI ÖLDÜREBİLİR" DEMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde benzer bir haber yayınlayan BBC ise kentteki binaların büyük bölümünün 1999'dan önce inşa edildiğine dikkat çekmiş ve şu değerlendirmede bulunmuştu: "Sadece üç ay önce, bir araştırma burada bir depremin 90 bin insanı öldürebileceğini söyledi. Şimdi, şehri hazırlamak için yarış başladı."

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...