Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Dünya
  3. Rusya’nın Kafkasya’daki gizli ağı çöktü! Türkiye’nin etkisi, kod adı ‘Sakal’ skandalıyla belgelendi
Dünya

Rusya’nın Kafkasya’daki gizli ağı çöktü! Türkiye’nin etkisi, kod adı ‘Sakal’ skandalıyla belgelendi

Son Güncelleme: 12 Eylül, 2025 - 16:57
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Rusya’nın Kafkasya’daki gizli ağı çöktü! Türkiye’nin etkisi, kod adı ‘Sakal’ skandalıyla belgelendi
Fotoğraf Başlığı Rusya’nin Kafkasya’daki gizli agi çöktü! Türkiye’nin etkisi, kod adi ‘Sakal’ skandaliyla belgelendi

Turkiyegazetesi.com.tr’nin ulaştığı gizli dosyalar, Rusya’nın Güney Kafkasya’daki milyon dolarlık operasyonlarının Türkiye karşısında başarısız olduğunu gözler önüne serdi. Belgelerde, Azerbaycan’da Ankara’nın etkisini dengeleyebilecek yapıların “neredeyse yok” denildiği, Ermenistan’da ise Paşinyan’ı izleyen “Sakal” kod adlı köstebeğin Moskova’ya bilgi aktardığı ifşa edildi.

Kaydet
a- | +A

DIŞ HABERLER—Turkiyegazetesi.com.tr’nin ulaştığı gizli belgeler, Moskova’nın Güney Kafkasya’da yürüttüğü operasyonların Türkiye’nin bölgedeki ağırlığı karşısında başarısız kaldığını ortaya koydu.

Belgelere göre, Kremlin’in Bakü’de nüfuz arayışından Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın köstebeklerle izlenmesine kadar milyonlarca dolarlık gizli faaliyetler yürütmeye çalıştı.

BAKMADAN GEÇME
Rusya, Azerbaycan’ın can damarını vurdu: Petrol deposu enkaza döndü!
HABER
Rusya, Azerbaycan’ın can damarını vurdu: Petrol deposu enkaza döndü!

Rus yayın organı The Insider’ın araştırmasıyla birlikte değerlendirilen dosyalar, Kremlin’in bölgedeki etkinliğini kaybettiğini ve Türkiye’nin sahadaki üstünlüğünü açıkça ifşa etti.

Azerbaycan, önde gelen siyasetçiler, askerî yetkililer ve kamuoyu önderleri hakkında operasyonel dosyalar alan GRU subayı Valery Chernyshov’un denetimindeydi.
Başlık ResmiAzerbaycan, önde gelen siyasetçiler, askerî yetkililer ve kamuoyu önderleri hakkında operasyonel dosyalar alan GRU subayı Valery Chernyshov’un denetimindeydi.
Azerbaycan, önde gelen siyasetçiler, askerî yetkililer ve kamuoyu önderleri hakkında operasyonel dosyalar alan GRU subayı Valery Chernyshov’un denetimindeydi.

MOSKOVA'NIN BAKÜ PLANI BOŞA ÇIKTI

Belgelerde, bir GRU subayı olan Valery Chernyshov’un Azerbaycan’dan sorumlu olduğu ve ülke içindeki siyasiler, askerler ile kanaat önderleri hakkında Kremlin’e düzenli raporlar sunduğu tespit edildi.

Turkiyegazetesi.com.tr’nin ulaştığı belgelerde, Kremlin’in hazırladığı gizli notlarda dikkat çekici ifadeler yer aldı. Notlarda, “Azerbaycan’da Türkiye’nin etkisine karşı Rusya’nın çıkarlarını destekleyecek örgütlerin yok denecek kadar az olduğu” vurgulandı.

Bu nedenle Moskova’nın, “Rus STK’larının güçlendirilmesi, gençlik ve öğrenci örgütleri, eğitim ve medya projeleri” üzerinden Azerbaycan’da nüfuz kurmaya çalıştığı aktarıldı.

Ancak eski yetkililer, bu girişimlere yüz milyonlarca dolar harcandığını, fakat sonuçta her şeyin “balalayka diplomasisi” görüntüsünde kaldığını itiraf etti.

Sızan belgelerde, Rusya’nın komşu ülkelerdeki gazetecileri ve medya temsilcilerini ‘etki ajanı’ olarak değerlendirdiği görülüyor. Listede 136 isim yer alıyor. Bazılarının yanında ‘çalışılabilir’, ‘bizden’, ‘paraya çalışır’, ‘olay çıkarabilir’ gibi notlar düşülmüş. İlginç bir şekilde, bağımsız gazeteci Aleksey Pivovarov’un eşi Anna Shnaider de listede yer alıyor ve adının yanına ‘Çalışılabilir. Pivovarov’dan boşandı’ notu eklenmiş.
Başlık ResmiSızan belgelerde, Rusya’nın komşu ülkelerdeki gazetecileri ve medya temsilcilerini ‘etki ajanı’ olarak değerlendirdiği görülüyor. Listede 136 isim yer alıyor. Bazılarının yanında ‘çalışılabilir’, ‘bizden’, ‘paraya çalışır’, ‘olay çıkarabilir’ gibi notlar düşülmüş. İlginç bir şekilde, bağımsız gazeteci Aleksey Pivovarov’un eşi Anna Shnaider de listede yer alıyor ve adının yanına ‘Çalışılabilir. Pivovarov’dan boşandı’ notu eklenmiş.
Sızan belgelerde, Rusya’nın komşu ülkelerdeki gazetecileri ve medya temsilcilerini ‘etki ajanı’ olarak değerlendirdiği görülüyor. Listede 136 isim yer alıyor. Bazılarının yanında ‘çalışılabilir’, ‘bizden’, ‘paraya çalışır’, ‘olay çıkarabilir’ gibi notlar düşülmüş. İlginç bir şekilde, bağımsız gazeteci Aleksey Pivovarov’un eşi Anna Shnaider de listede yer alıyor ve adının yanına ‘Çalışılabilir. Pivovarov’dan boşandı’ notu eklenmiş.

SPUTNİK KAPATILDI, İPLER KOPTU

2025’in başında yaşanan AZAL uçak kazası ve Safarov kardeşler olayı sonrası Moskova’nın gerçeği gizlemeye çalışması Bakü’de tepkiyle karşılandı. Azerbaycan yönetimi sert bir karar alarak Rusya’nın propaganda organı Sputnik’i kapattı ve resmi faaliyetleri en aza indirdi.

Süreç, Ankara-Bakü hattını daha da güçlendirirken, Kremlin’in bölgede etkinliğini kaybetmesinin dönüm noktası oldu.

ERMENİSTAN'DA 'SAKAL' KOD ADLI KÖSTEBEK

Belgeler yalnızca Azerbaycan’ı değil, Ermenistan’ı da kapsıyor. Bir diğer GRU subayı Dmitri Avanesov üzerinden, Başbakan Nikol Paşinyan’ın adımları adım adım izlendi.

Erivan hükümeti içinde “Sakal” kod adıyla kayıtlı bir köstebeğin, Paşinyan’a dair bilgileri doğrudan Moskova’ya aktardığı ortaya çıktı.

Raporlarda ayrıca, Ermenistan’da Rusya yanlısı söylemlerin daha çok yaşlı siyasetçilerde karşılık bulduğu, gençlerin ise bu çizgiye kayıtsız kaldığı vurgulandı. Bu nedenle Kremlin’in “yeni yüzlere fon sağlama” kararı aldığı kaydedildi.

Turkiyegazetesi.com.tr’nin ulaştığı dosyalarda, Kremlin’in hazırladığı gizli notlarda şu ifadeler yer alıyor:

“Azerbaycan’da Rusya’nın çıkarlarını destekleyecek örgütlerin neredeyse yokluğu göze çarpmaktadır. Mevcut STK’ların yeniden canlandırılması ya da yenilerinin oluşturulması gereklidir. Çalışmalar sınır bölgeleri, gençlik, öğrenci örgütleri, eğitim, Rus dili ve medya projelerine yoğunlaşmalıdır.”

Ermenistan’a ilişkin bölümlerde ise, “Rusya yanlısı söylemler çoğunlukla emeklilik çağındaki siyasetçiler tarafından desteklenmektedir. Genç nesil bu çizgiye ilgisizdir. Etkinin artırılması için etkileyici yüzlerin finanse edilmesi zorunludur” değerlendirmesi dikkat çekiyor.

Ayrıca belgelerde, “Başbakan Nikol Paşinyan’ın hareketleri, hükümet içindeki bir kaynaktan adım adım rapor edilmiştir. Kaynak ‘Sakal’ kod adıyla anılmaktadır” ifadesi yer aldı.

NE OLMUŞTU?

25 Aralık 2024’te Bakü’den Grozni’ye giden AZAL yolcu uçağı, Rus hava savunması tarafından düşürüldü. Uçak Aktau’ya acil iniş yapmaya çalışırken yere çakıldı, 38 kişi hayatını kaybetti.

Olayın ardından Putin, Aliyev’den özür diledi ancak Moskova’nın kazayı örtbas etmeye çalıştığı iddiaları iki başkent arasındaki güveni sarstı.

2025 yazında Yekaterinburg’da Azerbaycanlı Seferov kardeşler operasyonla öldürüldü, Bakü’de Sputnik ofisi kapatıldı, Rus kültürel etkinlikleri iptal edildi.

Şimdi ise Moskova’nın “sigorta ödemeleri” hamlesi, Bakü tarafından reddedildi. “Tazminat hakkımız saklıdır” mesajı verildi.

Editör : MÜZEYYEN BIYIK
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn Next Sosyal Next Sosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 12 Eylül, 2025 - 16:57
Haberle İlgili Daha Fazlası
Dünya
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu Next Sosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    Nehir taştı, hepsi saçıldı! Tarla ve bahçelerden kilolarca balık tuttular
    Nehir taştı, tarlada canlı balık yakaladılar
    Kaydet
  • 2
    Sıfır faiz ve 500 bin TL indirim... Toyota’dan Şubat 2026'ya özel büyük kampanya
    Toyota’dan şubata özel büyük kampanya! 500 bin TL....
    Kaydet
  • 3
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Tavuk ihracatı yarından itibaren durdurulacak!
    Kaydet
  • 4
    Yunanlı pilottan Kardak krizi itirafı:
    Yunanlı pilottan Kardak itirafı: "İzmir’i vuracakt...
    Kaydet
  • 5
    Türkiye'nin nüfusu açıklandı! İşte ülkedeki yabancı sayısı
    Türkiye'nin nüfusu açıklandı! İşte ülkedeki yabanc...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan Siyasette öfke vardır da!..
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er MHP, bekamızın teminatıdır!..
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva İki kişiden biri virüs taşıyor
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay Yama, elbisenin aslında değilse, ilk rüzgarda düşer!
    Kaydet
  • Necmettin Batırel
    Necmettin Batırel Yalanınız batsın!
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • 3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    3 bin yıllık en özel yemek! Tam 12 saatte pişiyor
    Kaydet
  • Emeklilikte sistem krizi!
    Emeklilikte sistem krizi! "Son fırsat' diyerek defalarca uyardım"
    Kaydet
  • Sadettin Saran'dan transfer açıklaması
    Sadettin Saran'dan transfer açıklaması
    Kaydet
  • Yazarlarımız Öztuna ve Kabaklı dualarla anıldı
    Yazarlarımız Öztuna ve Kabaklı dualarla anıldı
    Kaydet
  • BYD verileri sızdı! Yeni istasyon mu geliyor?
    BYD verileri sızdı! Yeni istasyon mu geliyor?
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Bilecik TOKİ kura sonuçları açıklanıyor! TOKİ Bilecik kurası asil/yedek isim listesi ve sonuç sorgulama ekranı
Bilecik TOKİ kura sonuçları açıklanıyor!
Kaydet
Candemir Berkman kimdir, cenaze töreni ne zaman ve nerede? Eski Milli futbolcu Candemir Berkman hayatını kaybetti
Candemir Berkman kimdir, cenaze töreni ne zaman ve nerede?
Kaydet
Ankara Batı Adliyesi emanetinde hırsızlık! Memur altınları çaldı, savunması 'pes' dedirtti
Memur altınları çaldı, savunması 'pes' dedirtti
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Video Galeri
  • Foto Haber
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok Next Sosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası