Bir skandala daha imzasını attı! Türkiye'ye karşı yeni provokasyon: ABD, MQ-9 Reaper İHA’ları Yunanistan’a konuşlandırdı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bir skandala daha imzasını attı! Türkiye'ye karşı yeni provokasyon: ABD, MQ-9 Reaper İHA’ları Yunanistan’a konuşlandırdı

DÜNYA Haberleri

ABD’den Türkiye’ye karşı yeni bir provokatif bir eylem daha gerçekleşti. Yunanistan’a insansız hava araçlarını konuşlandırmaya devam ediyor. Şimdi de ABD’nin Yunanistan’ın Larissa Hava Üssüne 8 adet MQ-9 Reaper İHA konuşlandırdığı ortaya çıktı. Yunan gazeteleri, ABD'nin İHA konuşlandırmasını manşetlerine taşırken dikkat çeken ayrıntılar da gazetelerde yerini aldı.

Yunan medyasında çıkan haberler üzerine AA muhabirinin Pentagon’dan edindiği bilgiye göre, ABD, Yunanistan’ın Larissa Hava Üssüne bir yıllığına 8 gelişmiş MQ-9 Reaper İnsansız Hava Aracı (İHA) konuşlandırdı. Üstelik bu insansız hava araçları daha önce çekilmişti ancak edinilen bilgiye göre, MQ-9 İHA’ları daha önce çekildiği Larissa üssüne yeniden konuşlandırıldı. Yunanistan ordusu konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Açıklamada ABD ile Yunanistan arasındaki ‘ittifak’ ön plana çıkarıldı.

ABD Hava Kuvvetlerine bağlı 8 MQ-9 Reaper İHA'lar, ilgili ekipman ve personel ile 12 Kasım’da Larissa Hava Üssüne geldi. Konuşlandırmanın, bir yıllığına ve ABD-Yunanistan Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) ile Yunanistan ordusu arasında 1 Kasım’da imzalanan bir anlaşma çerçevesinde yapıldığı öğrenildi. Ayrıca 1 yıllık anlaşmanın ilerleyen zamanlarda yeniden uzatılabileceği de aktarıldı. 

Yunanistan ordusu, bu konuşlanmanın müttefik kuvvetlerle iş birliğini geliştirme çabalarının bir parçası olduğunu ve "NATO’nun birlikte çalışabilirliğine ve caydırıcılığına katkı sağlayacağını" iddia etti.

YUNAN GAZETELERİNDE DİKKAT ÇEKEN DETAYLAR

Yunanca yayın yapan Ta Nea gazetesinde yer alan habere göre, ilk dört insansız hava aracı Larissa'da toplandı, geri kalanı ise Avrupa'daki Amerikan üslerinden operasyonel harekete geçmeye hazır hale getirildi. Yunan silahlı kuvvetleri, aynı tipte üç Amerikan insansız hava aracı satın almak için pazarlık yapıyor.

Söz konusu haberde şu ifadeler kullanıldı: “MQ-9 Reaper'lar daha önce Larissa'da faaliyet göstermişti ancak eski nesil uçaklardı. O zamanlar görevleri kuzey Afrika bölgelerini izlemekti. Bu defa Amerikanlar, Yunanistandışında işletilmelerine rağmen kendi operasyon platformları ve personeli ile sekiz drone gönderdi. Amerikan MQ-9 Reaper İHA'larının 1.850 kilometre hareket yarıçapına sahip, yani Karadeniz'den Ege'ye ve Doğu Akdeniz'in daha geniş alanını izleyebiliyor.

Haberde ayrıca, sekiz MQ-9 Reaper İHA’nın Türk-Libya mutabakatı bölgesini de kapsayacak şekilde gözetleme yapacağı ileri sürüldü.

(AA / Ta Nea)

 

Düzenleyen:  - DÜNYA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...