24 üniversite kıyasıya yarıştı! Dersimiz 'deprem'

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
24 üniversite kıyasıya yarıştı! Dersimiz 'deprem'

Eğitim Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Geleceğin mühendis ve mimar adayları depremin yaşandığı Gaziantep’te yaptıkları tasarımları bina maketi hâline getirerek juri üyelerinin karşısına çıktı. Birinciye ödülü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek verdi.

MAHMUT ÖZAY'IN HABERİ / GAZİANTEP - Toplumda deprem farkındalığı ve deprem ile yaşama bilincinin oluşturulması amacıyla faaliyet gösteren DASK (Doğal Afet Sigortaları Kurumu) 2014 yılından bu yana “DASK Depreme Dayanıklı Bina Tasarımı Yarışması”nı düzenliyor. Çeşitli üniversitelerin mühendis ve mimar adaylarını bir araya getiren proje ile gençler depreme dayanıklı bina tasarımı konusundaki yeteneklerini ortaya koymalarına olanak tanıyor.

Öğrenciler gerçekleşen yarışma ile teorik bilgilerini pratik becerileri ile destekleyerek, kendilerini geliştirme ve sınama fırsatı buluyor. Bu yıl 7’ncisi yapılan “Sağlam Binalar, Güçlü Yarınlar” konseptiyle düzenlenen yarışma 6 Şubat depreminde etkilenen Gaziantep’te Hasan Kalyoncu Üniversitesinde (HKÜ) yapıldı.

DÖRT GÜN SÜRDÜ

Dört gün süren yarışmada ön elemeleri geçen İTÜ, ODTÜ, Yıldız Teknik ve Uludağ’ın da aralarında olduğu 24 takım, final aşamasında yaptıkları tasarımları bina maketi hâline getirerek jüri üyelerine sergiledi. Bina maketleri, depremi simüle eden sarsma masasında test edilerek değerlendirildi.

24 üniversite kıyasıya yarıştı! Dersimiz 'deprem' - 1. Resim
Birincilik ödülünü Altınbaş Üniversitesi aldı. Yarışmada Gebze Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi ise üçüncü olarak ödül kazandı.  

BİRBİRİMİZE SAHİP ÇIKMALIYIZ

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu’nun katılımıyla HKÜ’deki ödül töreninde, birincilik ödülünü Altınbaş Üniversitesi kazandı. Ödül plaketini Bakan Şimşek’ten aldılar. Yarışmada Gebze Teknik Üniversitesi ikinci, İstanbul Teknik Üniversitesi ise üçüncü olarak ödül kazandı.  

Yarışmada konuşan Bakan Şimşek “Dayanışma ruhu ile birbirimize sahip çıkmamız artık her zamankinden çok daha önemli. Birlikte hareket ederek, milletçe her zorluğun üstesinden gelebileceğimize ve güvenli yarınlar inşa edebileceğimize inanıyorum. Bu sorumluluğu yüreğinde hisseden, ülkesi için, kendisi ve 85 milyonun geleceği için sorumluluk alan, aylarca ter döken ve bugün burada emeğine sahip çıkan tüm öğrenci arkadaşlarımı da sevgiyle, saygıyla, gururla selamlıyorum” dedi.

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Vekili Haluk Kalyoncu da “Ülkemizin coğrafi konumu göz önüne alındığında deprem riskine karşı vatandaşlarımızın güvenli binalarda yaşama hakkına sahip olmalarını sağlamak, mevcut binaları güçlendirmek, sürdürülebilir binaların tasarımını yapmak toplumumuzun güvenliği ve refahı için büyük bir önem arz etmektedir. Bizler depremlerin yol açacağı kayıpları, bilginin ve bilimin katkılarını sunmak. Yapıların eğitim temelinde temellerini yapmak ve bu standartların testlerinin sağlamlığının analiz edilmesine önem verilmesi ve tüm paydaşları tarafından uygulanması gerektiğine vurgu yapıyoruz” diye konuştu. 

ŞAMPİYON TAKIM: BURUK BİR SEVİNÇ VAR

Birincilik ödülünü alan Altınbaş Üniversitesi takım kaptanı Kenan Şahan “5 aydır gece gündüz bu projeye hazırlanıyorduk. İki farklı ödül aldık. Gaziantep depremden etkilenen bir şehrimiz. Böyle bir yerde ödül almamız hem üzdü hem de sevindirdi” dedi.

Düzenleyen:  - Eğitim
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...