Bakan Bolat’tan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çağrısı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Bakan Bolat’tan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çağrısı

Ekonomi Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "Türkiye-AB Gümrük Birliği'nin güncellenmesi: Değişen çağa uyum sağlamak" başlıklı etkinlikte konuştu. Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çağrısından bulunan Bolat, “Gümrük Birliği'nde kalıcı yapısal sorunlar var” dedi.

Ticaret Bakanı Ömer Bolat Belçika’nın başkenti Brüksel'de katıldığı düşünce kuruluşu etkinliğinde Gümrük Birliği'nin küresel ekonominin gerçeklerine ve ortaklık ruhuna uygun bir şekilde güncellemesi gerektiğini söyledi.

“AB İLE TİCARET HACMİ 7 KAT ARTTI”

Gümrük Birliği’nin 1995'teki başlangıcından bu yana Türkiye ile AB arasındaki ticari ve ekonomik entegrasyonun dönüm noktası olduğunu kaydeden Bolat, birliğin Türkiye'nin çeşitli alanlarda AB ile entegrasyonunun ilerletilmesinde önemli bir rol oynadığını ifade etti. Bolat, AB ile Türkiye arasında 1995'te 30 milyar dolar olan ticaret hacminin 7 kat artışla 2022'de yaklaşık 200 milyar dolara yükseldiğine dikkati çekti.

Bakan Bolat’tan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çağrısı

Bakan Bolat, AB'nin Türkiye'nin en önemli ticaret ve yatırım ortağı, Türkiye'nin de AB'nin 7'nci büyük ticaret ortağı konumunda bulunduğunu belirterek, "Ortaklığımızın en dikkat çekici yönü, dengeli ve dolayısıyla sürdürülebilir olmasıdır. Gümrük Birliği ile birlikte yatırım bağları gelişmiş ve AB müktesebatına uyum sayesinde işletmelerimizin AB değer zincirlerine tam entegrasyonu, sektörlerimizin küresel standartlarda faaliyet gösterme kabiliyeti güçlendirmiştir" dedi.

“İLİŞKİLERİ GELİŞTİRMEK İÇİN FIRSATLAR VAR“

AB ve işletmelerinin Gümrük Birliği gibi istisnai bir ortaklıktan büyük fayda sağladığını vurgulayan Bolat, "Gümrük Birliği, malların serbest dolaşımını tesis etmesiyle birlikte AB şirketlerinin Türkiye'nin hızla büyüyen pazarına diğer ortaklara kıyasla oldukça uygun koşullarda erişimini sağlamıştır.

Bakan Bolat’tan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çağrısı

Ayrıca, Türkiye'nin AB standartlarında üretim yapabilen sanayi kapasitesi, AB'ye coğrafi yakınlığı ve genç, vasıflı insan sermayesi, AB'nin ve işletmelerinin küresel pazarlardaki rekabet gücünü artırmıştır" şeklinde konuştu. Bolat, "Bu etkileyici başarılara rağmen ekonomik ve ticari ortaklığımızı genişletmek, ilgili iş çevrelerimiz arasındaki ilişkileri geliştirmek için hala değerlendirilmemiş fırsatlar olduğuna inanıyoruz" dedi.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ AB-TÜRKİYE İLİŞKİLERİ İÇİN BİR PUSULA”

Dünyanın jeopolitik gerilimlerin tırmandığı ve karşılıklı korumacılığın küresel ekonomiye yayıldığı zorlu bir döneme girdiğine işaret eden Bolat, uluslararası ilişkilerde yaşanan gerginliklerin küresel ticarete yansıyarak ticareti ve yatırımı dünya çapında giderek daha karmaşık hale getirdiğini anlattı.

Bolat, bu durumun, tedarik zincirlerinin çeşitlendirilmesi ve ekonomik güvenliğin sağlanmasının yanı sıra yakın ve dost tedarik arayışlarını da beraberinde getirdiğini vurgulayarak, "Bu koşullar altında Gümrük Birliği'ni, ticari ve ekonomik ilişkilerde doğru rotayı belirlememize yardımcı olan ve aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerinin olumlu seyrini sürdürmesini sağlayan bir pusula olarak görüyoruz" diye konuştu.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ'NDE KALICI YAPISAL SORUNLAR VAR”

"Gümrük Birliği'nin kapsamındaki yetersizlik nedeniyle Türkiye ile AB arasında ekonomik ve ticari işbirliği imkanlarının büyük ölçüde kısıtlandığı gerçeğini görmezden gelmiyoruz" diyen Bolat, Gümrük Birliği'nin şu anda küresel ölçekte ortaya çıkan güçlükleri ele almak için gerekli araçlardan yoksun olduğunu ifade etti.

Bakan Bolat’tan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çağrısı

Bolat, başlangıçta Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine kadar geçici bir düzenleme olarak tasarlanan Gümrük Birliği'nin mevcut yapısında "kalıcı yapısal sorunlar" olduğunu söyledi.

“GÜMRÜK BİRLİĞİ GÜNCELLENMELİ”

Bakan Bolat, Gümrük Birliği'nin küresel ekonominin gerçeklerine ve ortaklık ruhuna uygun bir şekilde güncellemesi gerektiğini belirterek, “Mevcut açmazın ötesine geçmeliyiz" dedi. "Gümrük Birliği'ni güncelleme sürecinin başlatılmasındaki gecikmenin hem AB hem de Türk iş dünyası için fırsatların kaçırılmasına yol açtığına inanıyoruz" ifadesini kullanan Bolat, burada faydası olmayan suni gündemlerle oyalanılmaması gerektiğini vurguladı.

Bakan Bolat’tan, Gümrük Birliği'nin güncellenmesi çağrısı

Bolat, Gümrük Birliği'ndeki sistemik sorunları karşılıklı çıkar ruhu içinde ele almak, mevcut ticaret rejimini günün dijital çağında önem kazanan hizmetler ve e-ticaret gibi önemli alanları kapsayacak şekilde genişletmek, yeşil ve dijital dönüşüm stratejik hedeflerinin yanı sıra ekonomik güvenlik ve stratejik özerkliğe de katkıda bulunacak daha güçlü bir birliktelik inşa etmek gerektiğini söyledi. AB ve üye ülkeler ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gidişatından memnuniyet duyduğunu dile getiren Bolat, göreve başladığından bu yana AB ile diyaloğu artırdıklarını dile getirdi.

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...