Borsanın yıldızı oldular! Nvidia’yı bırak, Türk teknoloji hisselerine bak, tam ikiye katladılar...

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Borsanın yıldızı oldular! Nvidia’yı bırak, Türk teknoloji hisselerine bak, tam ikiye katladılar...

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Borsada son dakika! Dünya piyasalarına damga vuran Nvidia hissesi yılın ilk iki ayında yüzde 65 yükseldi. Bu süreçte Borsa İstanbul’da teknoloji hisselerinin kümesi olarak bilinen “BİST Bilişim Endeksi” yüzde 103 arttı. Endekste yer alan ve zaman zaman borsadaki işlem hacminde ilk 5’e giren MIA Teknoloji ise iki ayda yaklaşık yüzde 117 yükselişe imza attı. Bu performansıyla Türk teknoloji hisseleri getiride Nvidia’yı ikiye katladı. Teknoloji hisseleri neden yükseliyor? Bundan sonraki beklenti ve hedefler nasıl? Detaylar haberimizde… 

TÜRKİYE GAZETESİ ÖZEL- Borsa İstanbul’da 2024 yılının ilk iki ayı geride kalırken, BİST100 endeksinin bu süreçteki getirisi yüzde 23 olarak gerçekleşti. Alt endekslerde ise dikkat çeken gelişmeler yaşandı. BİST Bilişim Endeksi bu süreçte yüzde 103 yükselerek, Borsa İstanbul’un dört kat üzerinde getiri sağladı. Geçen yılı 3705 seviyesinden tamamlayan ve şubat ayı kapanışını 7525’ten gerçekleştiren BİST Bilişim Endeksinin dolar bazındaki getirisi de yaklaşık yüzde 95 olarak gerçekleşti. 

NVIDIA HİSSESİ NE KADAR YÜKSELDİ?

2024 yılında bütün dünyada fırtına gibi esen ABD’li Nvidia şirketi, NASDAQ borsasında son kapanışını 791 dolardan gerçekleştirdi ve böylece yılın başından itibaren yaklaşık yüzde 65 getiriye imza attı. Nvidia’nın bu performansı küresel piyasalarda teknoloji hisselerinin yükselişini tetikledi. Bu çerçevede içeride de Bilişim Endeksi rallisi yaşandı. Ancak BİST Bilişim Endeksinin bu süreçte, getiride, Nvidia hissesini de neredeyse ikiye katladığı görülüyor.

MIA TEKNOLOJİ YÜZDE 117 ARTTI

Bilişim Endeksinde yer alan ve zaman zaman borsadaki işlem hacminde ilk 5 arasına giren MIA Teknoloji hissesi ise iki ayda yüzde 117 getiri ile öne çıktı. Dünyada bir Nvidia rüzgârı estiğini ve bunun da teknoloji fonlarına para akışını desteklediğini söyleyen Stratejist Işık Ökte, Yatırım Finansman kanalında yaptığı açıklamada, “Nvidia ile gelen bir yapay zekâ trendi var. Şirket, dünyanın en değerli üçüncü şirketi oldu. Çünkü bu alanda dünyayı değiştiren bir takım olgulardan bahsediliyor. Borsa İstanbul’da da bunun yansımaları yaşanıyor” dedi.

YATIRIMCILAR DİKKATLİ OLMALI

Dünyada yapay zekanın hemen hemen her sektörde hızla kullanılmaya başlandığını ve bu sebeple teknoloji hisselerine ve fonlarına para girişinin de temel bir hikâyesinin olduğunu belirten Işık Ökte, “Ancak Türkiye’den şu anda bir Nvidia çıkmayacağı gerçeğini de göz önünde bulundurmalıyız. Ve buradaki en büyük risk, NASDAQ Borsasında yaşanabilecek bir gerileme… Orada yüzde 5’lik bir geri çekilme bile, içeride bu kadar yükselmiş Bilişim Endeksine nasıl yansıyabilir? Yatırımcılar bunu göz önünde bulundurmalı” diye konuştu.

KÂR SATIŞLARINA DİKKAT EDİLMELİ

ALB Yatırım Başekonomisti Filiz Eryılmaz da “Borsa İstanbul’da elinde teknoloji ve bilişim sektörü hissesi olan yatırımcıların, kısa sürede gerçekleşen bu kadar yükselişin ardından, bir miktar kâr alması şu anda daha doğru bir strateji olabilir. Çünkü endeksteki en ufak geri çekilmelerde bile, bu sektör hisselerinin daha hızlı geri geldiğini görebiliyoruz. Borsada kâr satışları derinleşir ve 8500 senaryosu gerçek olursa, bilişim ve teknoloji hisselerinde bu geri çekilme daha sert yaşanabilir” uyarısında bulunuyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...