Depremin bilançosu 50 milyar doları bulabilir

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Depremin bilançosu 50 milyar doları bulabilir

Ekonomi Haberleri

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin Türkiye ekonomisine maliyetini 35-50 milyar dolar arasında tahmin ederken, bağımsız afet risk firması ‘Risklayer’ ise 13,5 milyon kişiyi etkileyen facianın ekonomik boyutunun 20 milyar dolar olabileceğini bildirdi

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Merkez üssü Kahramanmaraş olan ve 10 ili etkileyen depremin maliyetinin milyarlarca doları bulması bekleniyor. Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, depremin Türkiye ekonomisine maliyetini 35-50 milyar dolar arasında tahmin ederken, Almanya ve Avustralya merkezli bağımsız afet risk firması ‘Risklayer’ ise 13,5 milyon kişiyi etkileyen facianın ekonomik boyutunun 20 milyar dolar olabileceğini söyledi. Hesaplamalarda, depremin şiddeti, etkilediği iller, alanın büyüklüğü ve mevsim gibi faktörler dikkate alınıyor.

1999 DEPREMİNDE 20 MİLYAR DOLARA ULAŞMIŞTI

7 ili etkileyen 17 Ağustos 1999 depreminin ekonomik maliyeti 15 ile 19 milyar dolar arasında hesaplanmıştı. O yılkı Gayrisafi Millî Hasılasının 186 milyar dolar olduğu dikkate alındığında, depremin bilançosu millî gelirin yaklaşık 10’da 1’ine tekabül ediyordu. Farklı kurumların yaptığı hesaplamalara göre, depremin ekonomik maliyeti değişkenlik göstermişti. Depremin maliyetini Devlet Planlama Teşkilatı 15-19 milyar dolar, Dünya Bankası 12-17 milyar dolar, Türk Sanayici ve İş Adamları Derneği ise 17 milyar dolar olarak hesaplamıştı.

6 BİNİ AŞKIN BİNA YIKILDI

17 Ağustos’ta yaşanan depremde 365 bin bina hasar görmüş bu binaların 112 bin 735’i yıkılmış ya da ağır hasar almış, 18 bin 373 kişi hayatını kaybetmiş, 5 bin 840 kişi de kaybolmuştu. Kahramanmaraş depreminde ise son verilere göre 6 bini aşkın bina yıkıldı. Henüz kaç binanın ağır, orta ya da az hasarlı olduğu bilinmiyor. Depremin ekonomik boyutu ise hasar tespit çalışmalarının ardından netleşecek.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE İL İL SON DURUM

Bu video da ilginizi çekebilir...

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...