İşe bir yıl önce başladı, bütün ilçeyi kendine bağladı! "Gelen bir daha geliyor"
Zonguldak'ta fındık sezonu kapandı, elde çerezlikler kaldı. Önceden evde soba üzerinde kavrulan fındıklar için artık modern tesisler devrede. Elde kalan yüzlerce kilo fındık buraya gönderiliyor, iş yeri sahibi yoğunluk nedeniyle talebe yetişemiyor...
Alaplı ilçesinde fındık üreticileri, topladıkları mahsulün büyük bölümünü sattı. Ellerinde kalan yüzlerce kilo fındığı da profesyonel tesislere teslim etmeye başladı. Modern tesislerde kavrulan fındıklar, uzun süre bozulmadan saklanabilmesi için vakumlanarak üreticilere geri teslim ediliyor.
"BİR GELEN BİR DAHA GELİYOR"
Alaplı’da yaklaşık bir yıldır fındık kavurma işiyle uğraşan işletmeci Murat Karahan, talebin her geçen gün arttığını belirterek, "Bu işe başlayalı bir yıl oldu. Vatandaş kendi fındığını getirip kavurtuyor. Talepleri yetiştirmeye uğraşıyoruz. Sezon yoğunluğu var; her gün kilolarca fındık geliyor. Bir gelen bir daha geliyor, dönüşler çok iyi" dedi.
EN ERKEN 3 GÜN SONRA ALABİLİYORLAR
Vatandaşların geçmişte evde fındık işlerken hem zaman hem ürün kaybı yaşadığını hatırlatan Karahan, teknolojiyle birlikte alışkanlıkların tamamen değiştiğini söyledi.
İşlerin yoğun olduğunu ve talebe yetişemediklerini söyleyen Karahan, "Eskiden insanlar akşam yiyecekleri kadar fındığı kırıp sobanın üstünde kavuruyordu ama çoğu zaman yaktıkları oluyordu. Artık o zahmet bitti. Fındığını bize getiriyor, tertemiz, istediği şekilde teslim alıyor. Yoğunluk o kadar arttı ki, tesise fındığını bırakan vatandaş en erken 3 gün sonra ürününü alabiliyor" şeklinde konuştu.
"VAKUM YAPARAK SAKLAYABİLİYORLAR"
Karahan, tesislerinde verilen hizmetleri ise şöyle anlattı:
"Fındık kırma üzerine kurduğumuz iş yerimizde vatandaşların kendi ürettikleri fındıkları alıp kırma, kavurma, ezme ve vakumlama işlemlerini yapıyoruz. Önceden herkes evinde uğraşıyordu, artık buna gerek kalmadı. Burada daha hijyenik ortamda, son sistem teknoloji makinelerde fındıklarını istedikleri şekilde işleyerek teslim ediyoruz...
Ayrıca isteyenlere ezme yapıyoruz, isteyen bir kiloluk, yarım kiloluk ya da 250 gramlık paketler şeklinde vakum yaptırarak fındıklarını uzun süre saklayabiliyor."
