Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Pekcan: Hem tüketicilerimizi hem de firmalarımızı sahte servislere karşı korumak için SERBİS'i hizmete sunuyoruz
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Ekonomi

Pekcan: Hem tüketicilerimizi hem de firmalarımızı sahte servislere karşı korumak için SERBİS'i hizmete sunuyoruz

Son Güncelleme: 17 Temmuz, 2020 - 11:27
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Pekcan: Hem tüketicilerimizi hem de firmalarımızı sahte servislere karşı korumak için SERBİS'i hizmete sunuyoruz
Fotoğraf Başlığı Pekcan: Hem tüketicilerimizi hem de firmalarimizi sahte servislere karsi korumak için SERBIS'i hizmete sunuyoruz

Ticaret Bakanlığının “Servis Bilgi Sistemi Projesi (SERBİS)” ile üretici ve ithalatçıların tüketicilere satış sonrası hizmet sundukları yetkili servis istasyonlarına ilişkin bilgilere doğru ve kolay bir şekilde erişim sağlanması amaçlanıyor. Proje tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Firmalarımızın yetkili servis bilgilerini servis.gov.tr üzerinden sisteme kaydetmeleri ve yetkili servislerini güncellemelerini temin ettik ve 1 Temmuz itibarıyla da kullanılmasını zorunlu hale getirdik“ dedi.

Kaydet
a- | +A

Yetkili olmadığı halde kendini yetkili servis gibi tanıtan ve hizmet sağlayan servisler, hem tüketici mağduriyetlerine yol açıyor hem de firmaların ticari itibarlarına ve marka değerlerine zarar veriyor. Bu nedenle yetkili servis bilgilerine güvenilir bir platformdan doğru bir şekilde erişim sağlanması önem taşıyor. Ticaret Bakanlığı veri tabanında yer alan bilgiler esas alınarak hazırlanan SERBİS, 1 Temmuz’dan itibaren firmaların kendileri tarafından sisteme kaydedilen yetkili servis bilgilerini sorgulamaya olanak sağlıyor.

“200'ü aşkın üründe satış sonrası hizmet ve bakım onarım zorunluluğunu getirmiş bulunuyoruz”
Proje tanıtım toplantısında konuşan Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Tüketicinin korunması hakkında kanunun belirlediği her alanda olduğu gibi satış sonrası hizmetler alanında da tüketicinin korunması ve bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalarımıza yoğun olarak aksatmadan devam ediyoruz. Tüketicinin korunması hakkında kanun ve buna bağlı yönetmelikler ve yasal alt yapılar ile tüketicinin haklarının korunması ve bilinçlendirilmesi için hem hizmet satın almadan önce hem de satın aldıktan sonra yapmaları gerekenleri hem kendileri ile paylaşıyor hem de işletmelere destek olmaya çalışıyoruz. Satış sonrası hizmet haklarının korunması için gerek tüketicilerin daha iyi korunmasını sağlamak gerek firmalarımıza yol göstermek ve firmalarımızın mağduriyetini önlemek açısından garanti belgesi yönetmeliğini, hizmet sonrası destek yönetmeliğini, kullanım ve tanıtım kılavuzu yönetmeliğini yayınlamış bulunuyoruz. Bu alanda yaptığımız çalışmalar ile beyaz eşyadan otomobile, otomobilden cep telefonuna kadar 200'ü aşkın üründe satış sonrası hizmet ve bakım onarım zorunluluğunu getirmiş bulunuyoruz. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Kanunu'na göre üretici ve ithalatçılar tüketicilere sundukları ürünler için kullanım ömrü süresince satış sonrası bakım ve onarım hizmetlerini sağlamak zorundalar. Satış sonrası hizmet yönetmeliğinde ise bu şekilde garanti edilecek ürünlerin listesi yer almaktadır. Bu ürünlerin kullanım ömürleri, tamir süreleri ne kadar ve kurulması gereken servis istasyonu sayısı ne kadar bu listelerde bulunmaktadır“ dedi.

“Vatandaşlara sunduğumuz bu hizmetin amacı vatandaşlarının haklarının korunması ve bilinçli tüketici oluşmasıdır”
Tüketicilerin satış sonrası hizmet alma konusunda kolay geldiği için internet üzerinden direkt servis arayışına girdiğini ve yetkili olmayan servislerin de buralarda var olduğunu belirten Bakan Pekcan, "Buralarda bir sürü yanlışlıklar söz konusu olabilir. Daha bilinçli tüketiciler ise firmaların kurumsal iletişim bilgileri üzerinden veya mevcut garanti belgesi ya da kullanım kılavuzu üzerinden bu servisleri arama yoluna gitmektedir. Ancak garanti belgesi ve kullanım kılavuzlarının da saklanması her zaman kolay olmamakta ve seneler geçtikçe de servis konumlarında değişiklik olabilmektedir. Arama motorlarında ise bazı fırsatçılar kendi isimlerini en üst sırada çıkararak buralarda yetkili servis gibi hizmet vermektedir. Ancak verdikleri hizmetin kalitesi, aldıkları ücret, hatta bazen içinden parça çalınması veya hiç tamir edilememesi hatta ürünün çalınması gibi bize çok fazla sayıda gerek tüketici gerekse firmalardan şikayetler gelmektedir. Biz her birine idari cezaları kesiyoruz. Ancak bununla da tüketicinin yeterince korunamadığını gördük ve daha bilinçli bit tüketici profiline ulaşmak için çalışma başlattık. Bu çalışmamız doğrultusunda da bunu tamamlayarak 1 Temmuz itibariyle de firmaların bunu kullanmalarını zorunlu hale getirerek vatandaşın hizmetine açtık. Tüketicilerin ve firmaların sahte servislere karşı korunması için SERBİS projesini, ‘servis.gov.tr’ adresli internet sitesinden tüketici ve firmaların kullanımına sunmuş bulunmaktayız. Burada tüketicilerimizin, üreticilerin ve ithalatçıların tüm yetkili servis bilgilerine güvenilir şekilde bu platformdan ulaşabilecekler. Buradan öncelikle Bakanlık veri tabanındaki kayıtlı servis bilgilerine daha sonra da e-Devlet üzerinden firmalarımızın kullanımına açtık. Firmalarımızın yetkili servis bilgilerini servis.gov.tr üzerinden sisteme kaydetmeleri ve yetkili servislerini güncellemelerini temin ettik ve 1 Temmuz itibarıyla da kullanılmasını zorunlu hale getirdik. Ayrıca firmaların resmi kurumsal sitelerinden de yetkili firmaların yayınlanmasını zorunlu hale getirdik. Vatandaşlara sunduğumuz bu hizmetin amacı vatandaşlarının haklarının korunması ve bilinçli tüketici oluşmasıdır. Burada serbis.gov.tr üzerinde yapacakları sorgulamaları firma ve ithalatçı bazında yapabildikleri gibi il ve ilçe bazında da bu aramaları yapabilecekler. Burada sadece yetkili servisi bulmak ile kalmayacak aynı zamanda mevzuat ile ilgili bilgilere de ulaşabilecekler. Garanti ve satış sonrasına ilişkin önemli bilgilere de bu site üzerinden ulaşabilecekler” şeklinde konuştu.

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 17 Temmuz, 2020 - 11:27
Haberle İlgili Daha Fazlası
Ekonomi
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    BDDK izin verdi! Ünlü market de ortak... 10 milyar sermayeyle yeni banka kuruluyor
    BDDK izin verdi! 10 milyar sermayeyle yeni bir ban...
    Kaydet
  • 4
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
  • 5
    Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artışın sebebini tek cümleyle anlattı
    Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artı...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
  • Pizza Hut 2,7 milyar dolara satılıyor! İşte yeni sahibi
    Pizza Hut 2,7 milyar dolara satılıyor! İşte yeni sahibi
    Kaydet
  • İETT'de unutulan binlerce eşya satışa çıktı!
    İETT'de unutulan binlerce eşya satışa çıktı!
    Kaydet
  • ASELSAN'dan 780 milyon euroluk dev anlaşma!
    ASELSAN'dan 780 milyon euroluk dev anlaşma!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Ankara'da 2 kız kardeş kazada ölmüştü! Sürücüye 6 yıl hapis cezası
2 kız kardeş kazada ölmüştü! Sürücüye 6 yıl hapis cezası
Kaydet
CHP'li 3 il başkanı hakkında ihraç talebi
CHP'li 3 il başkanı hakkında ihraç talebi
Kaydet
Uğurcan Çakır'dan Avustralya yenilgisi ve Paraguay maçı sözleri: Biz bitti demeden bitmez!
Milli yıldızdan Dünya Kupası sözleri: Biz bitti demeden bitmez
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2026 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası