Reuters'tan son anket sonucu: Seçim sonrası ekonomide beklentiler belli oldu

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Reuters'tan son anket sonucu: Seçim sonrası ekonomide beklentiler belli oldu

Ekonomi Haberleri

İngiltere merkezli Reuters haber ajansı seçim sonrasında Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin yer aldığı son anket sonucunu yayımladı. 15 kurumun katıldığı ankette büyüme verileri dikkat çekti.

Türkiye yarın yeniden sandık başına gidiyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinini ikinci turunda Türk ekonomisinin nasıl şekilleneceği merak ediliyor. Konuya ilişkin İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, 15 kurumla yaptığı son anket sonucunu yayımladı.

TÜRKİYE DEPREME RAĞMEN YÜZDE 4 BÜYÜYECEK

Reuters'ın anketine göre, 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli depremlerin gerçekleştiği dönemi de içinde barındıran Türkiye ekonomisinin yılın ilk üç ayına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 3,9 oldu. Ankete göre Türkiye'nin yılın tamamında yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor. Yıllık büyüme sorusuna cevap veren 19 ekonomistin tahminlerinin medyanına göre tahminler yüzde 2,1 ile yüzde 4 arasında bulunuyor.

Türkiye ekonomisi veriye baz oluşturan dönem olan 2022 ilk çeyrekte yüzde 7,6, yılın tamamında ise yüzde 5,6'lık bir artış göstermişti.

Ekonomistler ve hükümet ülkenin güney ve doğu bölgelerindeki 11 şehri etkileyen milyonlarca kişiyi evsiz bırakan depremlerin Türkiye ekonomisi üzerindeki toplam yükünün 100 milyar doların üstünde olduğunu açıkladı. En son, şubat ayındaki TCMB para politikası kurulu (PPK) toplantısında depremin ekonomiye etkisini hafifletmek için 50 baz puan daha indirim yapan TCMB'nin politika faizi yüzde 8,50 seviyesinde bulunuyor.

Sanayi üretim endeksi deprem sonrası bölgede gerçekleşen yıkımın ve diğer illere yaşanan göçün ardından şubat ve mart aylarında sırasıyla yıllık yüzde 8,2 ve yüzde 0,1 daraldı.

BÜYÜME VERİLERİ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), birinci çeyrek GSYH verilerini 31 Mayıs'ta açıklayacak.

Kaynak: Reuters

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...