TMO fındık alım fiyatı kaç TL olacak? Sakaryalı üreticiler beklentilerini açıkladı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
TMO fındık alım fiyatı kaç TL olacak? Sakaryalı üreticiler beklentilerini açıkladı

Ekonomi Haberleri

Türkiye'nin en stratejik gıda ürünlerinden birisi olan fındıkta hasat dönemi başlıyor. TMO'nun fındığı bu sene kaç TL'den alacağı merak konusu olmayı sürdürüyor. Sakaryalı üreticiler fındık fiyatlarına ilişkin TMO'dan beklentilerini açıkladı.

Fındık üreticileri Hendek'te düzenlenen Sakarya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Toplantısında bir araya geldi. Toplantıda, fındık fiyatları konusunda görüş birliğine varıldı.

FINDIK FİYATI KAÇ TL OLACAK?

İhlas Haber Ajansı'nın aktardığı habere göre Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Ali Şener Bayraktar, "Fındık üreticilerimiz, fındık ürününün yurt dışına ihraç ettiğimiz bir ürün olması sebebiyle, dolar kuru dikkate alınarak, diğer taraftan üretim maliyetinde ki artışlar ve ülkede ki enflasyon ile hayatî ihtiyaçlarını karşılayacak kazanç dikkate alınarak, müdahale alım fiyatının tespit edilmesini istemişlerdir. Üreticilerimizin beklentileri farklı fiyatlarda olmakla birlikte, istenen fındık fiyatının ortalaması 100 lira olması yönündedir. Sakaryalı fındık üreticilerinin 2023 yılı fındık müdahale alım fiyatı olarak TMO'nun açıklamasını istedikleri ortalama fındık fiyatı 100 liradır" dedi.

TMO fındık alım fiyatı kaç TL olacak? Sakaryalı üreticiler beklentilerini açıkladı

FINDIK FİYATI DOLAR VE ENFLASYONA GÖRE BELİRLENMELİ

TMO'dan beklentilerini açıklayan Bayraktar, "Dolar kurundaki artış ve enflasyondaki artış dikkate alınarak, hasat döneminde fiyatların revize edilmesini talep ediyoruz. TMO tarafından açıklanacak 2023 yılı müdahale alım fiyatı kadar alım şartları ve kriterleri de çiftçi lehine piyasa fiyatı ve piyasa düzeni oluşması adına son derece önemlidir. Bu yıl da TMO dan beklediğimiz alım kriterleri ise rutubet oranı yüzde 6,5'e kadar, sağlam iç fındık oranı yüzde 40 ve üzeri, buruşuk iç fındık oranı yüzde 10 ve altı, çürük ve bozuk iç fındık oranı yüzde 5 ve altı, yabancı madde oranı yüzde 0,5 ve altı, çatlak, kırık ve kabuklu fındık içerisinde bulunan iç fındık oranı yüzde 10 ve altı, ilçelerin rekoltelerine göre tespit edilen dekar başı verimlilik rakamlarına göre uygulanan alım kotaları yüzde 50 oranında artırılarak belirlenmeli ve randevu verilmelidir" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...