Vodafone ve Hutchison, İngiltere'nin en büyük mobil ağı için birleşti

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Vodafone ve Hutchison, İngiltere'nin en büyük mobil ağı için birleşti

Ekonomi Haberleri

Birleşik Krallık merkezli cep telefonu operatörleri Vodafone ve Three UK, İngiltere merkezli operasyonlarını birleştirme kararı aldı. İki şirket arasındaki anlaşmanın düzenleyici kurumlar tarafından onaylanması halinde ortaya çıkan şirket, ülkedeki en büyük mobil şebeke olacak.

Telekomünikasyon şirketleri Vodafone ve Hutchison, İngiltere'deki faaliyetlerini birleştirerek gelecek 10 yılda 11 milyar sterlin yatırım yapacaklarını açıkladı. Şirketlerin açıklamasına göre, Vodafone UK ile Hutchison bünyesindeki mobil ağ şirketi Three UK birleşecek. Bu birleşimden doğan yapıda Vodafone yüzde 51, Hutchison yüzde 49 pay sahibi olacak.

Birleşimden doğan yeni şirket, Avrupa'nın 'en gelişmiş bağımsız 5G ağlarından birini oluşturmak' için gelecek 10 yılda 11 milyar sterlin yatırım yapacak.

İNGİLTERE'NİN EN BÜYÜK OPERATÖRÜ OLABİLİR

Şu anda Birleşik Krallık mobil pazarındaki en büyük şirketler, yaklaşık 24 milyon müşterisi ile Virgin Media O2 ve 20 milyon kullanıcısı olan EE'dir. Vodafone ve Three UK, üçüncü ve dördüncü en büyük mobil firmalar olarak görünüyor. Ancak bu birleşme tamamlanırsa tahmini 27 milyon müşteriyle İngiltere'nin en büyük mobil operatörü olacak

Söz konusu birleşimin 2024'ten önce tamamlanması bekleniyor. Birleşmenin İngiltere Rekabet ve Pazarlar Kurumu'nun (CMA) onayını alması gerekiyor. CMA, birleşmenin ardından özellikle hizmetlerin fiyatını artırıp artırmayacaklarına bakacak. 

Hutchinson Group Eş Yönetici Direktörü Canning Fok, "Three UK ve Vodafone UK şu anda kendi sermaye maliyetlerini karşılamak için gerekli ölçeğe sahip değil. Bu, Three UK'nin yatırım yapma ve rekabet etme yeteneği için uzun zamandır bir engeldi. Birlikte, İngiltere için sınıfının en iyisi bir 5G ağı sunmak için gereken ölçeğe sahip olacağız, müşterilerimiz için mobil hizmetleri dönüştüreceğiz ve Birleşik Krallık'ın dört bir yanındaki işletmeler için yeni fırsatlar açacağız." dedi. 

İŞTEN ÇIKARMALARA YOL AÇABİLİR

Birleşme kararı alan şirketler anlaşmanın 'iki şirket için de, müşteriler için de, ülke için de iyi olacağını' iddia ederken, Vodafone ve Three işçilerini temsil eden Unite sendikası, anlaşmanın tamamlanmasının ardından müşterilerin daha yüksek faturalarla karşılaşacağını ve çok sayıda çalışanın da işini kaybedeceğini ileri sürdü. 

Kaynak: Anadolu Ajansı, Engadget, MacRumors

Derleyen: Türkiye Gazetesi

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...