Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. Bakan Ala: 'Gözaltı yetkisi kolluk görevlisine değil, amire'
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

Bakan Ala: 'Gözaltı yetkisi kolluk görevlisine değil, amire'

Son Güncelleme: 09 Kasım, 2014 - 00:22
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Bakan Ala: 'Gözaltı yetkisi kolluk görevlisine değil, amire'
Fotoğraf Başlığı Bakan Ala: 'Gözalti yetkisi kolluk görevlisine degil, amire'

İçişleri Bakanı Ala, polise gözaltı yetkisi getiren düzenleme hakkında, yetkinin sokaktaki kolluk görevlisine değil, amirlerine verileceğini söyledi.

Kaydet
a- | +A
Reform Eylem Grubu'nun, AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın katılımıyla JW Marriott Otel'de düzenlenen ilk toplantısının ardından Bakanlar, gazetecilerin sorularını yanıtladı.


İçişleri Bakanı Ala, bir gazetecinin "İç güvenlik reform paketinde molotofkokteylinin silah olarak kabul edilmesi yer alıyor. Polisin silah kullanma yetkisinin olacağı ifade ediliyor, polisin görev ve yetkileri yeniden mi tanımlanacak?" sorusu üzerine, molotofkokteylinin bir silah olduğunu vurguladı.


Ala, "Tabii ki molotof silahtır. Tekil olarak silahtan daha tehlikelidir ve atıldığı zaman toplu kıyımlara neden olabilmektedir. İnsanlar iş yerlerinde, evlerinde otururken, otobüslerde araçlarıyla seyahat ederken bu çok yıkıcı etkileri olan silahtır. Mevzuattaki boşluk giderilerek silah olarak tanımlanan patlayıcı, yakıcı maddeler yeniden mevzuatta açıkça tanımlanıyor. Tabii ki silah olarak tanımladığınız zaman, polisin elinde silah olana karşı hangi yetkileri varsa burada da o yetkilere sahip olması tabiidir" diye konuştu.


"İç güvenlik paketiyle ilgili bugün gazetelerde yer alan sadece emniyet amirinin emriyle gözaltı yada aramaların genişleyebileceğiyle ilgili haberler var. Biraz daha detay alabilir miyiz?" sorusuna karşılık Ala, şunları söyledi: "Eskiden her kolluk görevlisinin gözaltına alma yetkisi vardı. Türkiye'de bu 'çekerim karakola' anlayışını getirmişti. Tabii oralara fırsat vermeyen düzenlemeler yapıyoruz. Ama kolluk birimlerinin gözü önünde suçüstü hali olduğunda polisin onları gözaltına alıp karakola götürme ve adliyeye teslim etme prosedüründe açıklık var. Tereddütler doğuyor, gözaltına alma yetkisi yok. Belli suçlarda milleti tedirgin eden can ve mal güvenliğini, özgürlüğünü, haklarını kullanmasını tehdit eden, hususlarda suç üstü hali olursa polisin gözaltına alma yetkisini getiriyoruz."


Yetkinin sokakta görev yapan her kolluk görevlisine değil, amirlerine verileceğini belirten Ala, şöyle devam etti: "Gözaltı önemli husustur, vatandaşın hürriyetini kısıtlayıcı bir düzenlemedir. Dolayısıyla belli sayıdaki kolluk amiri ve müdürüne bu yetkiyi vereceğiz. O bakımdan hem suçu önleme konusunda alacağı inisiyatif genişlerken hem de vatandaşın hak ve hürriyetin koruyacak önlemleri birlikte getiriyoruz. Kolluğun şikayet mekanizmasını da tekrar bu paket içerisine aldık. Mecliste onu da çıkartacağız. Yetkiyle denetim ve görev arasında ciddi denge kuran, vatandaşın hak ve özgürlüğün korurken diğer vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayan, suçluyla mücadele ederken, bu işlerle ilgisi olmayan vatandaşa karşı da oldukça demokratik bir sistem içerisinde hareket edecek bir düzeni kurmayı taahhüt ediyoruz."


"Türkiye terör örgütleriyle en fazla mücadele eden ülkedir"
Bir gazetecinin "İnterpol kaynaklı, IŞİD militanlarının gemilerle Türkiye üzerinden Kobani'ye geçtiği yönünde haberler var. Bu haberler için ne diyeceksiniz?" sorusu üzerine Ala, şu değerlendirmede bulundu:
"Türkiye, bu bölgede en çok insani yardım yapan ve terör örgütleriyle de en fazla mücadele eden ülkedir. Evvelsi gün Fransa'da içişleri bakanlarıyla bir araya geldim ve toplantı yaptık. Burada Avrupa Birliği'nin Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Polonya dışarıdan Kanada İçişleri Bakanı vardı, Amerika Adalet Bakanı vardı. Konuyu değerlendirdik. Bazı insanlar nasıl oluyor da o ülkelerden çıkıyorlar ve Türkiye sınırına geliyorlar? Türkiye sınırında bunları yakalayıp sınırdışı ediyoruz. Sorgulanması gereken de budur. Türkiye, 7 binden fazla insana giriş yasağı koymuştur, binden fazla 'yabancı savaşçı' diye adlandırdıkları kişiyi sınırdışı etmiştir."

Bakan Ala, şunları kaydetti:
"1,5 milyonu aşkın Suriyeli ve Iraklı insan, oradaki kaostan, çatışmadan, zulümden göç etmiş insanların burada çocuklarıyla aileleriyle birlikte yaşamalarını sağlamak için Türkiye, çok yüksek katkıda bulunan ülkedir ve bulunmuştur. Bunun uluslararası platformlarda da hakkının teslim edildiğini biliyoruz ama yardım yapmıyorlar. Bin 400 kilometre Irak ve Suriye sınırını kontrole çalışırken bu kadar ağır sorumluluk üstlenmişken ve politikasını açık biçimde buralara yönelik koymuşken, gereksiz, lüzumsuz ve dezenformasyona dayalı bilgilerle Türkiye'yi meşgul etmek büyük bir haksızlık, bunu kesinlikle reddediyoruz. O ülkeler, AB ülkeleri ya da Batı ülkeleri ya da herhangi ülkeden Türkiye üzerinden Suriye'ye geçmeye çalışıyorsa asıl soruları o kaynak ülkelere sormak lazım, neden orada engellemiyorlar? Biz burada bu kadar insanın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken bir de bu sorunlarla Türkiye'yi neden uğraştırıyorlar? Biz hesap soracak mevkideyiz, hesap verecek mevkide değiliz. Biz kendi üzerimize düşeni, kendi politikalarımız çerçevesinde yapıyoruz. Buradaki ateşin herkesi yaktığını görüyoruz, vicdani sorumluluğumuz var. İnsanlarımızın bu bölgeye ilişkin hassasiyetlerini dikkate alan politikalar üretiyoruz. Hiçbir politika üretmeyen yardımda bulunmayan, katkı sağlamayan bazı ülkelerin propagandalarının bizi yönlendirmesine de izin vermemeliyiz. Sorular oralara sorulmalı o kişiler oralardan nasıl çıkıyor da geliyor. Sonra bir kişi geliyorsa 10 kişi geliyor gibi değerlendirmeler yapılıyor."


"Çözüm süreci şiddeti, terörü hoşgören bir süreç değildir"


HDP'nin İmralı adasına gitmek için yaptığı başvuruya ilişkin son durumun sorulduğu Bozdağ, çözüm sürecinin Türkiye'de terörün, şiddetin, kanın, gözyaşının olmadığı, barış dilinin egemen olduğu ve bütün bunların kalıcı olduğu bir Türkiye oluşturmak için başlatılan, samimiyetle yürütülen bir süreç olduğunu söyledi.

Çözüm sürecinin şiddeti, terörü, eylemi, öldürmeyi, yakmayı, yıkmayı hoşgören bir süreç olmadığını vurgulayan Bozdağ, şöyle konuştu:
"HDP'nin eşbaşkanları veya milletvekilleri yaptıkları açıklamaları kendi eylemleriyle tekzip etmektedirler. Biz isteriz ki açıklamalarını eylemleri teyit etsin. Veya bazı açıklamalarıyla kendi kendilerini inkar etmesinler. Bunu görüyoruz. Son Kobani hadiselerinde gördük. Pek çok kişi zarar gördü, pek çok insanımız hayatını kaybetti, yakmalar, yıkmalar oldu. Bunun en önemli sebebiyse HDP'nin, temsilcilerinin ortaya koyduğu çözüm süreciyle bağdaşmayan söylem ve eylemler olmuştur. Onlarca insanımız öldü. Bu insanların ölümünden kim sorumlu? Sokağa insanları çağıran, onların arasına giren, onları örgütleyen, onları tahrik ve teşvik edenler sorumlu mudur, değil midir? Yasin Börü'yü öldüren, onu linç eden, vahşice, hunharca saldıranlar elbette sorumlu ama o vahşeti ortaya koymaya neden olanların sorumluluğu yok mudur? Bence onların da sorumluluğu vardır. Biz hep ifade ediyoruz, çözüm süreci, suç işleme hürriyeti değildir. Çözüm süreci kamu düzenini ihlal etme hakkı kimseye vermez. Esasında çözüm süreci, kamu düzeni ve güvenliğinin kalıcı olması ve herkesin özgürce hareket etmesi, temel hak ve hürriyetlerinin güvence altında olduğu bir Türkiye'yi oluşturmak için yürütülen bir süreçtir. Buna dair olumsuzluklar olduğunda Ankara'da nasıl polisimiz, güvenlik güçlerimiz, suça, suçluya müdahale ediyorsa Türkiye'nin bütün illerinde aynı müdahaleyi yapması anayasal, yasal bir haktır. HDP heyetinin görüşme önerilerini biz bu çerçevede elbette değerlendireceğiz. Sürecin sıhhati, görüşmelerin sıhhatini etkileyecektir."


Bozdağ, ayrıca, bazı haber sitelerinde "Adalet Bakanı açıkladı, Türkiye'de yolsuzluk yüzde 70 arttı" şeklinde çarpıtma bir haber olduğunu belirterek, "Adalet Bakanı olarak benim yaptığım böyle bir açıklama yoktur. Bu haber gerçek dışıdır. Bir Sayın Milletvekilinin sorduğu yazılı soruya verdiğimiz cevaptan çarpıtma olarak maalesef hükümetimizi yıpratmak maksadıyla haberi yapanlar haberleştirmişlerdir" dedi.


"Yanlış algılarla oluşmuş imajın süratle değiştirilmesi gerekiyor"


AB Bakanı ve Başmüzakereci Bozkır da Cumhurbaşkanı'nın halkın oyuyla seçilmesiyle Türkiye'nin yeni bir sürece girdiğini ve bu toplantı ile Türkiye'nin 2023 hedefleri çerçevesinde girmeyi amaçladığı AB'ye katılım sürecinin daha güçlü ifadelerle gündeme getirildiğini söyledi.


AB'ye katılım sürecinde çok önemli hamleler yaptıklarını belirten Bozkır, "AB ve Batı dünyasında Türkiye ile ilgili olarak maalesef çok yanlış bir imaj oluşmuş vaziyette. Bu yanlış algılarla oluşmuş imajın süratle değiştirilmesi gerekiyor. Bu yapıldıktan sonra ancak Türkiye'nin gerçek yüzü daha rahatlıkla ortaya konabilecektir" dedi.


Bozkır, Türkiye'ye yönelik önyargıları "Buz tutmuş algılar" diye nitelediği konuşmasında "Buna adeta "Buzkıran Gemisi" adını veriyorum. Buz tutmuş bir algıyı Buzkıran Gemisi ile parçalaya parçalaya açarak gidiyoruz ve bu sırada kullandığımız yöntemler RİG'in REG'e dönüşmesi ile yapılan siyasi reformlar, insan hakları, demokrasi, yargının bağımsızlığı, yargının kredibilitesi gibi çok önemli siyasi reform unsurları yanında çevre alanında, gıda güvenliği alanında, eğitim alanında AB fasıllarının tüm alanlarında Türkiye'yi o seviyeye getirmek çabası içerisindeyiz. Bu algıları çok yakın bir zamanda olgularla değiştireceğiz" ifadelerini kullandı.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 09 Kasım, 2014 - 00:22
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Beşiktaş'ta 3 yabancı, Slovakya kampında olmayacak: Kendinize takım bulun!
    Beşiktaş'tan 3 yabancıya: Kendinize takım bulun!
    Kaydet
  • 4
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
  • 5
    BDDK izin verdi! Ünlü market de ortak... 10 milyar sermayeyle yeni banka kuruluyor
    BDDK izin verdi! 10 milyar sermayeyle yeni bir ban...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Fenerbahçe'de ilk imza yakın! Anlaşma tamam
    Fenerbahçe'de ilk imza yakın! Anlaşma tamam
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Trabzonspor'da transfer planı değişti: Yeni alındı ama satış listesinde
Trabzon'da planlar değişti: Yeni alındı ama satış listesinde
Kaydet
Denizli'de uyuşturucu operasyonu! Baro Başkanı ve avukatlar gözaltında
Denizli'de uyuşturucu operasyonu! Baro Başkanı ve avukatlar gözaltında
Kaydet
Survivor'da büyük finale doğru... Survivor'da finale kim kaldı, kim elendi, Nefise mi Nagihan mı?
Survivor'da finale kim kaldı, kim elendi, Nefise mi Nagihan mı?
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası