Bakan Bozdağ, Diyarbakır'daki hasar tespit çalışmalarında son durumu açıkladı: 279 komisyon yapıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bakan Bozdağ, Diyarbakır'daki hasar tespit çalışmalarında son durumu açıkladı: 279 komisyon yapıyor

GÜNDEM Haberleri

Adalet Bakanı Bozdağ, Diyarbakır'da ağır hasarlı ve az hasarlı binalara ilişkin verileri paylaştı. Bozdağ, "Hasar tespitini 279 komisyon yapıyor. Şu ana kadar tespit çalışmalarının Diyarbakır merkezde bina bazında yüzde 57 oranında, daire bazında ise yüzde 87 oranında tamamlandı." dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, deprem bölgesinde bulunuyor. Bozdağ, yürütülen çalışmalara ilişkin Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi'nde (GAMER) bilgi verdi.

BÜTÜN KONUT STOKU ELDEN GEÇİRİLİYOR 

"Diyarbakır'da hasar tespit çalışmaları 279 komisyon tarafından hızla sürdürülüyor." diyen Bakan Bozdağ, şu ana kadar tespit çalışmalarının Diyarbakır merkezde bina bazında yüzde 57 oranında, daire bazında ise yüzde 87 oranında tamamlandığını kaydetti:

Kısa bir süre içerisinde Diyarbakır'ın bütün ilçe ve köyleri dahil, bütün konut stokunu elden geçirerek hasar tespit çalışmalarını tamamlayacağımızı ifade isterim.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Şu ana kadar Diyarbakır'da yıkık 126 bina, 599 bağımsız bölüm, acil yıkılacak 74 bina, 519 bağımsız bölüm, ağır hasarlı 959 bina, bağımsız bölüm olarak 7 bin 341, orta hasarlı 1196 bina ve bağımsız bölüm olarak 12 bin 546 bölüm, yani daire, az hasarlı bağımsız bina 12 bin 268, bağımsız bölüm sayısı ise 113 bin 604.

HASARSIZ BİNA SAYISI 31 BİN 354

Bozdağ, hasarsız bina sayısının 31 bin 354, bağımsız bölümün ise 236 bin 97 olduğunu ifade etti.

Adalet Bakanı Bozdağ, yakın zamanda bu çalışmaların tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Bakan Bozdağ, Diyarbakır'daki hasar tespit çalışmalarında son durumu açıkladı: 279 komisyon yapıyor

"HER TÜRLÜ İHTİYAÇLARI KARŞILANDI" 

Depremin ardından barınma noktasında yaşanan sorunlara hızla müdahale edildiğini anlatan Bozdağ, bir yandan kapalı mekanların tahsis edildiğini, diğer yandan çadır kentlerin kurulduğunu, yurtların da tahsis edildiğini hatırlattı ve ekledi:

Geçen zaman içinde yaklaşık 200 bin kişiyi ilk zamanlarda buralarda ağırladık. Her türlü ihtiyaçları karşılandı, ancak hasar tespit çalışmalarının ilerlemesi ve çerçevede de evleri sağlam çıkan vatandaşlarımızın evlerine geçmeleri nedeniyle bu geçici barınma merkezlerinde barındırdığımız insan sayısı önemli ölçüde azaldı.

"DİYARBAKIR'DA BARINMA SORUNUNU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AŞTIK" 

Yaklaşık 200 binlerden, 10 bin 654'e düştü. Barındırma yerlerine baktığımızda 1850'sini çadır kentlerden ve 4 bin 948'ini KYK yurtlarında barındırmaktayız. Diyarbakır'da barınma sorununu önemli ölçüde aştık.

"DELİL TOPLANMADAN KALDIRILMIŞ TEK BİR ENKAZ YOKTUR" 

Bozdağ, soruşturmalara değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bütün illerde olduğu gibi Diyarbakır ilimizde de soruşturmalar büyük bir titizlikle hukuka uygun bir biçimde yürütülmektedir. Her yerdeki soruşturmalar usul ve yasalara uygun yürütülmektedir. Zaman zaman kamuoyunda farklı değerlendirmeler yapılmakta, bunların kimi bilgisizlikten kimi de maalesef kötü niyetten kaynaklıdır. Bilgisizlikten olanlara fazlaca bir şey söylemek istemem, doğrusu söylemeyi de doğru görmem ama gerçekten art niyetle manipüle etmek ve toplumu farklı şekilde algılarla bir tarafa yönetmek isteyenleri bir kez daha kınadığımı ifade etmek isterim. Soruşturmaların nasıl yapılacağı bellidir. Cumhuriyet Başsavcılıklarımız yasalarımızda usul ve esaslara göre bu soruşturmaları titizlikle yürütmektedir. Deprem nedeniyle yıkılan binalarda hayatını kaybeden ve yaralanan vatandaşlarımızın olduğu yerlerde sorumluluğu olduğu değerlendirilen herkesle ve ilgili çalışmaların zaman aldığı büyük bir titizlik içerisinde yürütüldüğünden hiç kimsenin şüphesi olmasın."

"Delillerin toplanması konusunda da herhangi bir sorun yaşanmamaktadır." diyen Bozdağ, "Şu ana kadar deprem yaşanan her yerde deliller kanunlarımıza uygun bir şekilde toplanmaktadır. Bilirkişiler yine usul, yasa ve fenne uygun bir biçimde incelemelerini ve çalışmalarını sürdürmektedir. Delil toplanmadan kaldırılmış tek bir enkaz dahi yoktur. Aksi yöndeki haber ve yorumların büyük bir karalama kampanyası olduğunu bir kez daha buradan ifade etmek isterim." değerlendirmesinde bulundu.

"ADLİ TIP KURUMU UZMANLARIMIZ BÜYÜK BİR TİTİZLİKLE ÇALIŞMAKTADIR" 

Bozdağ, Adli Tıp Kurumunun kimliklendirme çalışmalarını da büyük bir titizlikle yürüttüğünü vurgulayarak, "Zira kimliklendirmede sorun yaşanan konularda kimliklendirme maksadıyla DNA raporlarının hazırlanması, yakınlarından alınan referans numunelerle eşleştirilmesi biraz zaman almaktadır ama bu konuda da büyük bir başarı ortaya konulduğunu ifade etmek isterim. Adli Tıp Kurumu uzmanlarımız büyük bir titizlikle çalışmaktadır. Emniyetimizle işbirliği içerisinde bu çalışmaları savcılıklarımızla da koordineli bir şekilde yürütmektedirler." ifadelerini kullandı.

 

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...