Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. 'Dünya, ekonomik ve politik bakımdan yeni bir dönemin eşiğindedir'
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

'Dünya, ekonomik ve politik bakımdan yeni bir dönemin eşiğindedir'

Son Güncelleme: 05 Kasım, 2018 - 15:26
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'Dünya, ekonomik ve politik bakımdan yeni bir dönemin eşiğindedir'
Fotoğraf Başlığı 'Dünya, ekonomik ve politik bakimdan yeni bir dönemin esigindedir'

AK Parti Genel Başkanvekili Kurtulmuş, "Dünya, ekonomik ve politik bakımdan tamamıyla yeni bir dönemin eşiğindedir. Tam manasıyla dengesizlik söz konusudur." dedi.

Kaydet
a- | +A

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Dünya, ekonomik ve politik bakımdan tamamıyla yeni bir dönemin eşiğindedir. Tam manasıyla dengesizlik söz konusudur. Bu dengesizlik hali bazı tehditleri, bazı meydan okumaları ortaya çıkardığı gibi özellikle Türkiye gibi gelişmekte ve iddiası olan ülkeler için önemli fırsatları da ortaya koyuyor." dedi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi akademik yıl açılış törenine katılan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin soğuk savaşın en ağır faturalarını ödeyen ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Türkiye'de sağcı-solcu çatışmalarının soğuk savaş gerilimlerinin bir sonucu olduğunun altını çizen Kurtulmuş, "1980 öncesinde, soğuk savaşın gerilimlerinin doğal bir sonucu olarak bu ülkede 5 bin genç sağcı ya da solcu diye toprağa girdi. Çatışmalarla Türkiye'de şehirler, üniversiteler, fakülteler, hatta aynı fakültenin sınıfları, koridorları bölündü. Bazı yerlerde sağcılar, bazı yerlerde solcular sahaya hakim oldular. Bize ait olmayan bir kavganın faturasını çok ağır bir şekilde ödedik." diye konuştu.

Dünyanın 1990'dan sonra yeni bir döneme girdiğini vurgulayan Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Özellikle 1970'lerle birlikte başlayan, bir tarafta bilgi teknolojileri, diğer tarafta haberleşme alanındaki gelişmeler, dünyayı yeni bir rekabet ortamına getirdi. Küresel rekabet, sınırların açıldığı bir dünya. Herkesin her yerde hem fikir, hem insan gücü, hem sermaye hem de ürünler olarak tam bir rekabet ortamının yaşandığı bir dünya. Berlin Duvarı çökmüş, dünyanın kalan son ideolojik devlet rejimi SSCB dağılmıştı. Doğu ve batı arasındaki gerilimler azalmış, yeni bir dünyanın kurulacağı varsayılıyordu. Ama ne yazık ki 2018'e geldik, dünyada maalesef soğuk savaş dönemini aratmayacak gerilimler devam ediyor. İki dünya savaşı arasındaki dönemde olan gerilimi aratmayacak gerilimler, çatışmalar, bölgesel ve bazı ülkelerin kendi içerisindeki savaşları devam ediyor. Tam bir dengesizlik durumunun hakim olduğu bir dünyadayız. ABD bir tarafta, Çin bir tarafta, Avrupa bir tarafta, Rusya bir tarafta, Japonya bir tarafta. Dünya yeni denge arayışları içerisindedir. Dünyanın tam manasıyla liberal sisteme geçeceğinin iddia edildiği geçtiğimiz, 25 yılın aksine görüyorsunuz dünyada hemen hemen her yerde yeniden gümrük duvarlarının kurulmaya başlandığı yeni bir döneme giriyoruz."

Kurtulmuş, ABD yönetiminin Çin başta olmak üzere dünyadaki bazı ülkelerin gümrük tarifelerini yükseltmesinin yeni dünyadaki dengesizliğin yansıyan görüntülerinden sadece biri olduğunu kaydetti.

Bu ekonomik alandaki gerilimlerin dünyayı yeni bölünmüşlüklerin, yeni birtakım gerilimlerin eşiğine getirdiğini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Avrupa, ABD ve Çin arasındaki gerilimlere ilave olarak BRICS ülkeleri ve Şangay iş birliği arasında yeni bir oluşum ortaya çıkıyor. Dünya, ekonomik ve politik bakımdan tamamıyla yeni bir dönemin eşiğindedir. Tam manasıyla dengesizlik söz konusudur. Bu dengesizlik hali bazı tehditleri, bazı meydan okumaları ortaya çıkardığı gibi özellikle Türkiye gibi gelişmekte ve iddiası olan ülkeler için önemli fırsatları da ortaya koyuyor. İşte görüyorsunuz; Türkiye bir taraftan AB ile ilişkisini geliştiriyor, bir taraftan Çin'le ilişkisini geliştiriyor, bir taraftan Rusya ile arasındaki sorunları aşmaya çalışıyor, bir taraftan da ABD ile her türlü gerilime rağmen ilişkilerini sürdürme becerisini ortaya koyuyor. Dolayısıyla dünyadaki yeni dengesizlik durumu, Türkiye'nin önüne altın tepsi içerisinde önemli fırsatlar koyuyor. Yeter ki biz güçlü bir ülke olalım. Yeter ki biz ekonomik olarak, siyasi olarak, sosyal olarak güçlü bir ülke olalım. Güçlü bir şekilde ilerleme becerimizi daha da geliştirelim. Dolayısıyla dünyadaki yeni ekonomik ve politik gerilimlerin ortaya koymuş olduğu dengesizlik aslında bizim gibi ülkelere bir imkan sağlıyor, yeni fırsatlar getiriyor."

Kurtulmuş, dünyada yeni tür savaşların başladığını, artık konvansiyonel savaşların bir şekilde geride kaldığını, soğuk savaşın da geride kaldığı, bunun yerine 21. yüzyılın ilk çeyreğinde yeni iki tür savaşın çıktığını söyledi.

Bunlardan birinin vekalet savaşları olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, bunun özellikle Suriye'de görüldüğünü vurguladı.

Vekalet savaşlarını, elini sıcak sudan soğuk suya sokmak istemeyen, ateşe elini sokarak yakmaktansa, kullandığı terörist maşalarıyla bölgeyi bir şekilde yeniden şekillendirmeye çalışan ülkelerin ortaya koyduğunu aktaran Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Yeni tür emperyalizmin yeni tür savaşıdır. DEAŞ denilen örgüt nasıl oldu da dünyanın dört bir tarafından bir şekilde toparlanarak Suriye ve Irak topraklarına getirildi? Ellerine on binlerce dolarlık ölüm silahları verildi ve hatırlayın bir hafta içerisinde Suriye'nin batısından başlayarak Musul ve Kerkük'e kadar geldi. 90 bin militan topladılar. Bir firma adam almaya kalksa bu kadar insanı bir araya getiremez. Kim kurdu, silahı kim verdi, niye Suriye'ye getirildi, DEAŞ üzerinden ne yapılmaya çalışılıyor? Son derece açık. Vekalet savaşlarında kullanılan bu örgüt vasıtasıyla Suriye'nin ve Irak'ın toprak bütünlüğü zedelenmeye çalışılıyor. Irak'ta ve Suriye'de asırlarca yan yana duran Sünniler ve Şiiler, Türkmenler, Araplar ve Kürtler birbirine düşman hale getirildi. Nasıl oldu da bu bölgede PYD-PKK oluşumu sağlandı. Suriye'nin kuzeyinde bir terör devleti oluşturarak sağlamış oldukları desteklerle orada Suriye'nin yapısını ve hatta Türkiye'nin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini tehdit edecek çalışmaların içerisine girdiler. Bu terör örgütleri birkaç bin ya da on binlerce kişiden ibaret değil. Arkalarındaki ülkelerin, emperyal güçlerin lojistik desteklerine, siyasi desteklerine, istihbari destelerine sahipler. 2 dünya savaşı birikimini, soğuk savaş birikimini geride bırakan dünya, şimdi rekabet savaşları üzerinden yeni bir döneme giriyor. Suriye'de, Irak'ta ve dünyanın birçok yerinde terör örgütleri üzerinden dünya yeniden şekillendirilmeye çalışılıyor. Dünyanın en yoksul ülkelerinden Mali'de, Nijer'de, Somali'de Boko Haram diye bir örgüt ortaya çıkartılıyor ve bu ülkelerin zenginlikleri yağmalanıyor. Ölen milyonlarca insan var. Bakıyorsunuz batı ülkeleri Nijer'de Mali'de insanları Boko Haram üzerinden tehdit altına alırken el altından altınları, elmasları bir sürü zenginliği talan ediyor, kendi ülkelerine götürüyor."

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 05 Kasım, 2018 - 15:26
Haberle İlgili Daha Fazlası
Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
  • 4
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gençlerde alarm veriyor! Riski artıran 4 büyük faktör
    Ece İrtem’in ölümü sonrası kalp krizi uyarısı… Gen...
    Kaydet
  • 5
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni indirim yolda
    6 haftanın dibine geriledi! Konut ve taşıtta yeni ...
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Panter Emel'den acı haber! Hayatını kaybetti
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Yağışlar rekor kırdı ama göl bir damla bile su tutmadı!
    Kaydet
  • Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Dünyayı bekleyen kriz! Petrolden daha değerli olacak
    Kaydet
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
BDDK izin verdi! Ünlü market de ortak... 10 milyar sermayeyle yeni banka kuruluyor
BDDK izin verdi! 10 milyar sermayeyle yeni bir banka kuruluyor
Kaydet
Meclis'in çalışma süresi uzatıldı! Karar Resmi Gazete'de
Meclis'in çalışma süresi uzatıldı! Karar Resmi Gazete'de
Kaydet
Dünya Kupası'na Messi damgası! Hat-trick yaptı, rekorları altüst etti
Dünya Kupası'na Messi damgası! Hat-trick yaptı, rekorları altüst etti
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası