Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Gündem
  3. İsmet Yılmaz: Meslekî eğitime 13,3 milyarlık bütçe ayırdık
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Gündem

İsmet Yılmaz: Meslekî eğitime 13,3 milyarlık bütçe ayırdık

Son Güncelleme: 21 Eylül, 2017 - 15:52
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
İsmet Yılmaz: Meslekî eğitime 13,3 milyarlık bütçe ayırdık
Fotoğraf Başlığı Ismet Yilmaz: Meslekî egitime 13,3 milyarlik bütçe ayirdik

Çıraklık Arama Konferansı’nın Sonuç Bildirgesi Programına katılan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, mesleki eğitime 13,3 milyarlık bütçeyi mesleki eğitime ayırdıklarını söyledi.

Kaydet
a- | +A

Çıraklık Arama Konferansı Sonuç bildirgesi programı Sakarya'da gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını yapan Sakarya Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan, “Ahilik haftası etkinlikleri çerçevesinde esnaf ve sanatkâr kesiminin önemli sorunu olan çıraklık sorununu ele almak istedik. Kesimimizin geleceğinin umudu olarak gördüğümüz çırakların sorunlarını çözmeyi hükümete bırakmadan çözüme ulaşmak için harekete geçtik. Gelişmiş Avrupa Ahiliği bizden alarak onu kendilerine göre revize ederek geliştirdiler. Biz de Sakarya olarak Ahiliği taşıyoruz. Sakarya’da çok sayıda çıraklık okulu kuruldu. Sakarya’da şu anda bin 867 çıraklık öğrencimiz var. Bunların önemli bir kısmı devletin bize sağladığı desteklerden istifade edenler. Arama Konferansı’nda 84 arkadaşımız çalıştı. Çıraklık ruhunun yaygınlaşması için, çıraklığı sevdirmek, sempati kazandırmak için bir kamu spotu hazırladık. Çalışmalarımızın sonucunda 168 sayfalık bir kitap bastırdık” diye konuştu.
Çalışma gruplarının çalışmaları neticesinde ortaya çıkan sonuç bildirgesini paylaşan Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ece Kuzulu Kanaslan, “5 çalışma grubu halinde çalıştık. Hepsi çıraklık sorununu farklı noktalardan ele aldı. Sonuç olarak eğitim, sosyal haklar, paydaş ilişkileri, toplumsal statü ile ilgili sorunlar olduğunu gördük. İş piyasasının talep ettiği bazı meslek dallarının çıraklık eğitiminde yer almaması, ailelerin ve çocuklarının uygun meslek seçiminde bilgi sahibi olmaması önemli sorunlar arasında ortaya çıktı” dedi.

Almanya’da mesleki eğitim

Alman Mesleki Eğitim ve Öğretim Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Martin Trentmann, “Çifte mesleki eğitim programı mesleki eğitimde önemli bir yere sahip. Eğitim alanlarının çoğunu orta halli ve büyük şirketler oluşturuyor. Bunlar stajyer yetiştiriyor ve bu stajyerlerin azımsanmayacak bir kısmını işe alıyor. Hükümet mesleki eğitim ve öğretim sisteminin masraflarını işverenlerle paylaşıyor. Genç çırakları teşvik etmek için önemli ekonomik tedbirler alınıyor. 2 koordinasyonlu bir eğitim düzeni var. Bunların ayaklarını şirket içi eğitim ve mesleki okullarda verilen eğitim oluşturuyor. Mesleki eğitimde çalışma sürecinde öğrenim, işbirliği ve sosyal çevreyi geliştirme önemseniyor” ifadelerini kullandı.

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, “Sakarya Valiliği, Sakarya Üniversitesi, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, SESOB ve İŞKUR işbirliği ile örnek bir birliktelik göstererek değerli bir çalışmaya imza atıyoruz. Bugün sonuç bildirgesini sunmak üzere buradayız. Burada çalışan tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Yoğun emek sarf ettiler. Sonuç bildirgesi ülkemize, şehrimize ve esnaflarımıza hayırlı olsun” dedi.
AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Mustafa İsen, “Yakın zaman önce çıraklarla ilgili çok önemli yasal düzenlemeler gerçekleştirildi. Bu arama konferansı da bu sürecin önemli halkalarından birisiydi. İnşallah Sayın Bakanımız ile bu bildirge kitlelere ulaşacaktır. Örnek bir çalışma olduğu kanaatindeyim. Hayırlara vesile olsun” diye konuştu.

Ustaların en çok çırak konusunda yakındıklarını belirten Sakarya Valisi İrfan Balkanlıoğlu ise, “Bu organizasyonun Ahilik Kültür Haftası’na denk gelmesi çok önemli. Birçok meslek ve sanatın yok olmaması için örnek bir çalışma. Kitap olarak da basıldı ve gerekli yerlere ulaşacaktır” şeklinde konuştu.

Orta direk sağlam olmalı

Konferansa katkı verenlere teşekkürlerini ileterek konuşmasına başlayan Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “Türkiye’de mesleki ve teknik eğitimin payı önemli. Sakarya’da bu oran yüzde 43. Hedefimiz ülke genelinde yüzde 60’ı bulmak. Bakanlığımız önemli bir bütçeyi mesleki eğitime ayırıyor. Bu yıl 13,3 milyar lira ayırdık. Bu hükümetin 2002’de Milli Eğitimin tamamına ayırdığı paradan fazla. 2017-18 Eğitim Öğretim Yılı mesleki eğitimde birçok yenilik var. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitime almadık. Biz bunu yaptıktan sonra geçen yılla bu yıl arasında çıraklıkta yüzde 50 artış oldu. Çıraklar işçi değil, öğrencidir. Onlara o şekilde davranılmalıdır. Çıraklarımız ek ders vererek lise mezunu olabilecekler. Oradan yüksek öğretime geçebilecekler” dedi.
Ustalık Belgesi vermekle ilgili yönergelerinin hazır olduğunu ifade eden Bakan Yılmaz, "İşletmeler kendi bünyelerinde ustalık programı açabilecekler. Eğitim serbest, siz eğitimi yapın biz denetimi yaparız. Staj için devlet olarak destek veriyoruz. Almanya’da devlet bunun için 9,7 milyar, özel sektör 7,7 milyar veriyor. Birbirine çok yakın değerler. Ülkemizde de özel sektörün katkısı artmalı. Satın alma gücü gerçek refahı gösterir. Biz bu alanda 13. sıradayız. Bu büyük bir başarı. Bunu milletimizin istikrar ve güvenden yana tercih ortaya koyması sağlamıştır. Cumhuriyet kurulduğundan beri her hükümete ortalama bir buçuk yıl düşmüş. Bu sürede proje üretilebilir mi? Yoksulluk bizimle azaldı. Kişi başına 4 dolardan aşağıya günlük yoksulluk kalmadı. Bunun da oranı yüzde 1’in altında. Her şeyi çözmedik ama çok şeyi çözdük” diye konuştu.Bakan Yılmaz, bu yıl eğitim öğretime ilk defa Ankara’da çevre dostu bir okul kazandırdıklarını belirterek, ''Elektriğini ve ısınma enerjisinin yüzde 80’ini güneş ve rüzgardan sağlayacak. Bu tarz okulları ülkemizde yaygınlaştırmak istiyoruz. Bilerek ve görerek öğrenmek çok önemli. OSB’ler içindeki okullara destek veriyorduk. Uygulamanın başarıya ulaştığını gördük. OSB dışı özel mesleki liselere de destek sunmaya başladık” dedi.

İhracatta 800 kat artış

Bakan Yılmaz sözlerini şöyle sonlandırdı:
“Eğitim alanında birçok ilerlemeler var. Öğrencilerimize daha kaliteli eğitim vermek istiyoruz. Eğitimi toplum olarak öncelemeliyiz. Biz geldiğimizde yüzde 2,8 olan eğitim desteği şu anda 5,8. OECD ülkelerinde bu pay yüzde 5,2. Bundan dolayı Türkiye çok büyük bir değişim ve ilerleme gösterdi. Savunma Sanayi ihracatımız 1,6 milyar dolar. 2002’ye göre 800 kat arttı. Türkiye’de elmas yok, petrol yok, doğalgaz yok ama eğitimli beşeri sermaye bir elmastır. Bununla ekonomik göstergelerde üst sıralarda yer alıyoruz. 1939’da 1. Milli Eğitim Şurası’nda dönemin bakanı Hasan Ali Yücel müfredatı gözden geçirelim demişti. Öğrencilerin zayıf olduğu söyleniyordu. Şimdi de aynı şeyler söyleniyor. Ama rakamlar konuşuyor. Türkiye’nin nereden nereye geldiğine bakmak lazım. Eğitimin amacı toplumu daha refah yapmaktır. Biz bunu başardık.”

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 21 Eylül, 2017 - 15:52
Haberle İlgili Daha Fazlası
Genel İnternet yerel Gündem
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    BDDK izin verdi! Ünlü market de ortak... 10 milyar sermayeyle yeni banka kuruluyor
    BDDK izin verdi! 10 milyar sermayeyle yeni bir ban...
    Kaydet
  • 4
    Beşiktaş'ta 3 yabancı, Slovakya kampında olmayacak: Kendinize takım bulun!
    Beşiktaş'tan 3 yabancıya: Kendinize takım bulun!
    Kaydet
  • 5
    Bruno Fernandes'ten Galatasaray'a yeşil ışık
    Bruno Fernandes'ten G.Saray'a yeşil ışık
    Kaydet
YAZARLAR
  • Cem Küçük
    Cem Küçük Kimsenin Erdoğan sonrasına hazırlandığı yok
    Kaydet
  • Atilla Yayla
    Atilla Yayla Tavuk firmaları, “denetim kayyımı” ve piyasa ekonomisi
    Kaydet
  • İsa Karakaş
    İsa Karakaş "Kendi düşen ağlamaz": İnternete numara bırakırken bir kez daha düşünün!
    Kaydet
  • Ferhat  Ünlü
    Ferhat Ünlü Futbol-savaş denkleminde barış
    Kaydet
  • Meryem Aybike Sinan
    Meryem Aybike Sinan Türk dünyası şahlanıyor…
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kısa sürede gündem oldu! Dünya Kupası'na damga vuran Türk'ün kim olduğu ortaya çıktı
    Kaydet
  • Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Konya'da sanayi sitesinde meydan muharebesi: Tekme tokat kavga kamerada
    Kaydet
  • Elazığ'da trafikte tehlikeli anlar! Peş peşe makas atan sürücü kamerada
    Elazığ'da trafikte tehlikeli anlar! Peş peşe makas atan sürücü kamerada
    Kaydet
  • Bütçe dostu akıllı telefon! Fiyatı 10 bin TL'nin altında
    Bütçe dostu akıllı telefon! Fiyatı 10 bin TL'nin altında
    Kaydet
  • Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Konut ve taşıtta yeni indirim…
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
İşçilik maliyeti sıfırlandı! Yevmiye 1.425 lira olunca, imece usulüne döndüler
Yevmiye 1.425 lira olunca, imece usulüne döndüler
Kaydet
Mercedes-AMG büyüme planını açıkladı: 3 yılda 27’den fazla model tanıtılacak
Mercedes-AMG büyüme planını açıkladı: 3 yılda 27’den fazla model tanıtılacak
Kaydet
Türk dünyasında tarihi adım! Kürşad Zorlu duyurdu, kullanılacak yeni alfabeler belirlendi
Türk dünyasında tarihi adım!
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası