Japon deprem uzmanı tarih vererek uyardı! İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu'ya dikkat

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Japon deprem uzmanı tarih vererek uyardı! İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu'ya dikkat

Gündem Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Deprem kuşağında yer alan Türkiye'de fay hatlarının doğudan batıya doğru harekete geçtiğini belirten Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu bölgesine dikkat çekti.

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki depremin yaralarını sarmaya çalışan Türkiye'de 'depreme hazırlık seferberliği' başladı. Sadece doğu bölgelerde değil yurdun dört bir yanında meydana gelen sarsıntılar binaların güvenilir olup olmadığını sorgulatırken, uzmanlar ise peş peşe çarpıcı açıklamalarda bulunuyor.

"DEPREMDE FAY HATTI GERİYE DÖNEBİLİYOR"

Türkiye hakkıda yaptığı değerlendirmelerle sık sık gündeme gelen Japon Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, "24 Ocak Elazığ depreminden sonra Kahramanmaraş, ardından Hatay'da deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Hattı (DAF) uzun zaman kırılmadı ve kırılmaya başladı. Bu kırılma devam ederken Elazığ, Kahramanmaraş, Hatay, Denizli ve Kıbrıs taraflarında deprem oldu. Bazen depremde fay hattı geriye dönebiliyor. O zaman Bingöl, Karlıova, Bitlis, Muş ve Van’a kadar devam eden geriye dönüşte bir deprem olabileceğini söyleyebiliriz" dedi.

İSTANBUL VE İZMİR'E DİKKAT

Türkiye genelinde ise Marmara Bölgesi ve İzmir'e dikkat çeken Moriwaki, "Dün Tunceli’de, birkaç gün önce Malatya’da deprem oldu. Bunların artçı deprem olduğunu söyleyebiliriz ve bunun iki sene devam edebileceğini söyleyebiliriz. Tabii 4 ve 5 büyüklüklerinde depremler yavaş yavaş azalacak ama 3 civarında ara ara depremler olabilir. Bunun için artık şaşırmamak lazım. Az önce söylediğim gibi Karlıova, Bingöl, Muş, Bitlis ve Van bölgesinde dikkatli olmak lazım. Ancak Türkiye’nin her yerinde artık deprem olabilir" ifadelerini kullandı.

Japon deprem uzmanı tarih vererek uyardı! İstanbul, İzmir ve Doğu Anadolu'ya dikkat

"5 VE 10 YIL İÇERİSİNDE BÜYÜK BİR DEPREM BEKLEMİYORUZ"

Türkiye’nin deprem haritasının Japonya gibi artık kıpkırmızı olduğuna dikkat çeken Moriwaki, "Onun için 'ne zaman geliyor' demek yerine 'her an deprem olabilir' diye herkesin hazır olması lazım. Bunun için hükümet, belediyeler, okullar, şirketler ve ailelerin hep birlikte hareket edip hazır olması lazım ve bunun sonucunda oluşabilecek hasarın 70’i yok olacak. Bunun için şimdiden hazır olmak lazım" dedi.

"İstanbul tarafı tehlikeli bölge olarak söyleyebiliriz. Burada acil bir şekilde kentsel dönüşüm yapmak lazım" diyen uzman isim, şu ifadeleri kullandı: "Bunun için olacak seçimde kim olursa olsun, inşaatı ve kentsel dönüşümü iyi bilen biri olması lazım. Bunu özellikle belirtmek lazım. Ben de bu konuda yardım etmek için hazırım.

7.4 büyüklüğünde deprem ileride olacak ama ileride. Elazığ’daki fay yeni kırıldı, hemen bir deprem beklemiyoruz ama Malatya ve Tunceli taraflarında şimdi değil de ileride bir deprem olabilir. Genel olarak bu bölgede 5 veya 10 senede bu büyüklükte bir deprem olacağını düşünmüyorum. Ama büyüklüğü 5 civarında artçı depremler devam edecek. İzmir ve Marmara Bölgesi’nde İstanbul'a dikkat etmek lazım."

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Rümeysa Akar 30 Kasım 2023 15:04

Japonya'da çok büyük depremler olmasına rağmen sallanmiyorlar örnek almak lazım

Rümeysa Akar 30 Kasım 2023 15:03

Japonya'da çok büyük depremler olmasına rağmen sallanmiyorlar örnek almak lazım

Hüseyin Balcıoğlu 30 Kasım 2023 15:02

Japonlar diyorsa vardır bir bildikleri dikkate almak lazım

Sonraki Haber Yükleniyor...