Suriyeliler oy kullanabiliyor mu? 2023 seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Suriyeliler oy kullanabiliyor mu? 2023 seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?

GÜNDEM Haberleri

Seçim için geri sayım devam ederken “Suriyeliler oy kullanabiliyor mu? 2023 seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?” gibi sorular merak konusu oldu. Türkiye’de 3 milyon 535 bin 898 Suriyeli yaşıyor. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ise Suriyelerin oy kullanıp kullanmayacağı hakkında açıklamalarda bulundu. Peki, Suriyeliler oy kullanabiliyor mu? 2023 seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak? İşte konuyla ilgili tüm detaylar…

Suriyeliler oy kullanabiliyor mu? 2023 seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?” gibi sorular merak ediliyor. Türkiye'deki Suriyelilerin kaçının vatandaş olduğu ve seçimlerde oy kullanıp kullanmayacağı hakkında çeşitli iddialar gündemde. Bu iddiaların ne kadarının gerçeği yansıttığını, Türkiye'de vatandaşlık alma koşullarını ve halkın Suriyelilerin oy kullanması konusu hakkında İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamalarda bulundu. Peki, Suriyeliler oy kullanabiliyor mu? 2023 seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?

Suriyeliler oy kullanabiliyor mu? 2023 seçimlerinde kaç kişi oy kullanacak?

SURİYELİLER OY KULLANABİLİYOR MU?

Bakan Soylu, 2023 seçimleri yaklaşırken en çok merak edilen konulardan olan Suriyeli seçmen sayısını da açıkladı “Suriyeli seçmen sayısı 120 bin. 211 bin vatandaş yaptık. Bunun 91 bini çocuk. Bunlar kimler? Çok kriterimiz var. Sanatkarı var, mühendisi var, doktoru var, iyi öğrencisi var, sigortalı çalışmaya devam eden var. Bir ara bir şikayet vardı, en iyileri Avrupa'ya gidiyor. Türkiye bir çadır devleti değildir. İlk kez de vatandaş yapmıyor. Bu işin kriterleri var." ifadelerini kullandı.

2023 SEÇİMLERİNDE KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?

Henüz 2023 Türkiye seçimleri için kesinleşmiş bir seçmen sayısı açıklanmadı fakat seçmen sayısının 60 milyonu bulacağı tahmin ediliyor. 2018 seçimlerinde seçmen sayısı 56,3 milyondu. 31 Aralık'ta 2022 tarihi itibarıyla Türkiye'de nüfusa kayıtlı toplam 85.279.553 kişi var. 2022 TÜİK Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçları'na göre; Türkiye'de 18 milyon 735 bin 111 kişi 0-14 yaş aralığında; 58 milyon 092 bin 773 kişi 15-64 yaş aralığında ve 8 milyon 451 bin 669 kişi ise 65 yaş ve üstü.

TÜRKİYE’DE KİMLER OY KULLANABİLİR?

Seçim tarihi itibarıyla 18 yaşını dolduran her Türk vatandaşı seçme ve halk oylamasına katılma hakkına sahiptir. Seçimlere katılabilmenin ilk kuralı Türk vatandaşı olmaktır. Kanuna göre Türk vatandaşı olmayanlar seçimlerde veya halk oylamalarında oy kullanamazlar. Bu sebeple Türkiye’de bulunan Suriyelilerin oy kullanma hakkı bulunmamaktadır.

DAHA FAZLA BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ!

99 İLE BAŞLAYAN KİMLİK NUMARASI İLE OY KULLANILABİLİR Mİ?

Türkiye’de yaşayan yabancılara 99 ile başlayan Yabancı Kimlik Numarası verilmektedir. 9 ile başlayan yabancı kimlik numarasına sahip olan bir kişi Türk Vatandaşı değildir. Bu kişilere resmi işlemlerde takip kolaylığı açısından 9 ile başlayan bir numara verilmiştir. 99 ile başlayan kimlik numarasına sahip kişiler seçimlerde oy kullanamazlar. Yabancı kimlik numarasına sahip olmak o kişiye seçimlerde oy kullanma hakkı vermez. Suriyelilerin oy kullanabileceği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...