Tarihi zirve yarın Litvanya'da yapılacak: Gözler Erdoğan'ın vereceği kararda

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Tarihi zirve yarın Litvanya'da yapılacak: Gözler Erdoğan'ın vereceği kararda

Gündem Haberleri

Terörle arasına mesafe koymadığı gerekçesi ile kesin bir dille Ankara’nın vetosuyla karşı karşıya kalan İsveç için NATO ülkeleri dört bir koldan baskı yapıyor.

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yarın düzenlenecek NATO’nun Liderler Zirvesi’ne saatler kala tüm dünyanın aklında tek bir soru var; Türkiye, İsveç’in NATO ittifakına üye olmasına onay verecek mi?

Terörle arasına mesafe koymadığı gerekçesi ile kesin bir dille Ankara’nın vetosuyla karşı karşıya kalan İsveç için NATO ülkeleri dört bir koldan baskı yaparken, Ankara terör tutumunda kararlı duruşunu sürdürüyor. Ankara, Madrid’de kendisine terör konusunda verilen sözlere uyulmasını bekliyor.

NATO VE ABD'NİN TÜRKİYE TRAFİĞİ HIZ KAZANDI

İsveç’te terör örgütü PKK/YPG mensuplarının adeta cirit atması bir yana üst üste İslam’a ve Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırılar gerçekleştirilmesi NATO üyelik sürecini sekteye uğratırken, NATO ve ABD’nin Türkiye trafiği de hız kazandı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg’in Zirve öncesinde bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile bir araya gelmesi bekleniyor.

Görüşmede, her iki ülkenin uzmanlarının eşliğinde Madrid’de imzalanan mutabakat metninin detaylarına bakılacak, Ankara-Stockholm arasındaki farklılık oluşturan somut meseleler ele alınacak.

Tarihi zirve yarın Litvanya'da yapılacak: Gözler Erdoğan'ın vereceği kararda

BLINKEN’DEN İKİ TELEFON

Stoltenberg, Türkiye’nin NATO Zirvesi’nde, İsveç’in üyeliğini onaylamaya hazır olduğunu açıklaması için baskı kurarken, baskının bir diğer adresi de ABD oldu. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, bir hafta içinde iki kez mevkidaşı Hakan Fidan’ı aradı. Her iki bakanın, iki telefon görüşmesinin ana gündemi İsveç’ti.

Dışişleri Bakanı Fidan’ın haziran ayının sonunda, Ukrayna’nın Yeniden İnşası Konferansı için gittiği İngiltere’de ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, Fransa Dışişleri Bakanı Catherine Colonna, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ve İtalyan Dışişleri Bakanı Antonio Tajani’nin de aralarında bulunduğu muhataplarıyla görüşmüştü. Söz konusu görüşmelerin temelinde İsveç’in NATO üyeliği vardı.

Bu temaslar sırasında Fidan’a iletilen ve kamuoyuna da açıklanan en önemli mesaj “İsveç’in geçen sene Madrid’de imzalanan üçlü anlaşmada yer alan yükümlülükleri yerine getirdiği ve artık tam üye olma vaktinin geldiği” oldu. 14 Haziran’da Ankara’da yapılan Ortak Daimî Mekanizma toplantısından somut bir sonuç çıkmaması ve Türkiye’nin, İsveç’in yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediğini kaydetmesi, Vilnius Zirvesi’nde onay beklentisinin azalmasına sebep olmuştu.

İSVEÇ'TEN SON DAKİKA ADIMI

Türkiye’nin terör örgütlerinin eylemlerine yönelik beklentisinin Stockholm yönetimi tarafından karşılanamamasında anayasal ve yasal güçlüklere dikkat çekiliyor. Stockholm Bölge Mahkemesi ise PKK/YPG için haraç toplamaktan yargılanan 40 yaşındaki kişiyi 4,5 yıl hapis cezasına çarptırarak bir ilki gerçekleştirdi.

Ankara’nın “Ceza yasasında yapılan değişikliğin uygulamasını görmek istiyoruz” açıklamaları sonrasında İsveç mahkemesinden gelen bu son dakika adımı dikkat çekti.

Düzenleyen:  - Gündem
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...