Terör yasası geçti, FETÖ firarisi tutuştu! Bülent Keneş'ten İsveç'e 'iade etmeyin' yakarışı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Terör yasası geçti, FETÖ firarisi tutuştu! Bülent Keneş'ten İsveç'e 'iade etmeyin' yakarışı

GÜNDEM Haberleri

İsveç Parlamentosu terör mücadeleyi sıkılaştıran yasayı onayladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç Başbakanı ile ortak basın toplantısında adını zikrederek istediği FETÖ'cü Keneş'i zor günler bekliyor. İsveç basınına konuşan Keneş, iade edilmemesini talep ederken, Türkiye ile İsveç arasındaki anlaşmadan endişe duyduğunu belirtti. Keneş, Today's Zaman gazetesinin eski genel yayın yönetmeniydi. 15 Temmuz'dan 9 gün önce darbe sinyali vermişti.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasının firari şüphelisi Bülent Keneş İsveç haber ajansı SVT Nyheter'e açıklamalarda bulundu. FETÖ'cü Keneş, İsveç yetkililerine iadesi konusunda çağrı yaptı. Keneş, "Türkiye ile İsveç hükümetleri arasında yapılan pazarlıkların iade sürecimi etkilemesinden endişe ediyorum" dedi. FETÖ'cü isim 15 Temmuz'dan önce Today's Zaman gazetesinin genel yayın yönetmendiydi. Keneş, cemaatin organında paralel yapının propagandasını yapıyordu. 

6 YILDIR FİRARİ YAŞIYOR

Altı yıldır İsveç'te yaşayan Keneş, hain darbe girişiminden 9 gün önce sosyal medya hesabından darbe olacağının sinyallerini vermesine rağmen, İsveç basınına, "Benim darbeyle alakam yok" dedi.

"BENİ SUSTURMAK İSTİYORLAR"

Star'da yer alan habere göre; kendisinin "uluslararası saygın bir gazeteci ve siyaset bilimcisi" olduğunu söyleyen Keneş, "Bu yüzden beni susturmak istiyorlar" dedi.

"İSVEÇ'İN BENİ KORUYACAĞINA İNANIYORUM"

İsveç'e methiyeler düzen Keneş, "Ben İsveç'in hukuk devleti olduğuna hep inandım ve hâlâ da inanıyorum. İsveç'te insan haklarına saygı ve özgürlüğün önemi büyük. İsveç'in beni koruyacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN BAŞBAKANDAN KAMERALAR ÖNÜNDE İSTEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 9 Kasım'da İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "FETÖ terör örgütünden İsveç'te olan Bülent Keneş’in, bu teröristin Türkiye’ye deport edilmesi bizler için büyük önem arz ediyor." ifadelerini kullanmıştı.

İSVEÇ MAHKEMESİNDEN KENEŞ'İN İADESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

Yakın zamanda İsveç Yargıtayından FETÖ firarisi Keneş ile ilgili bir açıklama yapılmıştı. Mahkeme Türkiye'ye iade kararının, çok yakında İsveç Yargıtayı tarafından görüşülüp karara bağlanacağı belirtmişti.

2023'ÜN BAŞINDA KARARA BAĞLANACAK 

Söz konusu davanın çok kısa bir sürede ele alınacağı ve 2023 yılının başında karara bağlanacağı kaydedildi. Keneş'in daha önceden 4 benzer davadan iade talebi reddedildi.

İSVEÇ TERÖR YASASINI ONAYLADI

İsveç Parlamentosu, dün terörle mücadele kanunlarını sıkılaştıran "anayasa değişikliği yasa tasarısı" onayladı. 1 Ocak 2023'te yürürlüğe girecek Anayasa değişikliğinde, teröre bulaşan grupların örgütlenme özgürlüğü ve gösteri izni sınırlanırken, buna yönelik yeni yasaların çıkarılmasının önünün açılacağı belirtildi.

BÜYÜK ÇOĞUNLUK EVET OYU VERDİ

Parlamentoda yapılan oylamada, 270 milletvekili "evet" oyu verirken, 37 milletvekili de "aleyhte" oy kullandı. Sol Parti ve Yeşiller Partisi'nin karşı çıktığı anayasa değişikliğine 42 kişi de katılmadı.

YASA TASARISINDA NELER VAR

Anayasa değişikliğinde, teröre bulaşan grupların örgütlenme özgürlüğü ve gösteri izni sınırlanırken, buna yönelik yeni yasaların çıkarılmasının önünün açılacak.

Değişiklikte, İsveç'in başka bir devlet veya uluslararası kuruluşla ilişkisine zarar veren bilgiler yayımlayanların da İsveç İstihbarat Kurumunca 4 yıl hapis cezası şüphesiyle soruşturulabilecek.

PKK/YPG'YE CEZAİ TAKİBATIN ÖNÜ AÇILDI

İsveç medyasına açıklamada bulunan uzmanlar, yeni anayasa değişikliğiyle terör örgütü PKK/YPG üyelerine yönelik cezai takibatın kolaylaşmasının önünün açıldığı yorumunda bulundu.

Düzenleyen:  - GÜNDEM
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...