Türkiye'nin deprem riskinden en uzak yerini uzman isim açıkladı!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türkiye'nin deprem riskinden en uzak yerini uzman isim açıkladı!

Gündem Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Son dönemde doğudan batıya doğru deprem sıklığı artarken, endişeler de büyüyor. Vatandaşlar da depreme karşı en korunaklı yerleri merak ediyor. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday ise geçtiğimiz yıl dünyanın yaşanabilir üçüncü kenti şeçilen o şehri işaret ediyor.

Son dönemde hem batıda hem de doğuda depremler peş peşe geldi. 6 Şubat depremlerinin ardından vatandaş her sarsıntıda büyük panik yaşarken, Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday Türkiye'nin depreme karşı 'en güvenli' noktasını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen 'Uluslararası Yaşanabilir Topluluklar Ödülleri'nde dünyanın yaşanabilir üçüncü kenti olarak ödül alan Eskişehir, depreme karşı kale gibi sağlam ilçesi ile şaşırttı.

Eskişehir’de yaşayan Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Can Ayday, düzenlenen yeni deprem haritası üzerinde Eskişehir’in konumunu değerlendirdi.

İLÇE KAYALIK ÜZERİNDE KURULDU

Kentin 14 ilçesi arasında depremin en olası olan ve en sağlam zemine sahip ilçeler hakkında konuştu. Kentin batısında bulunan İnönü ilçesinin Eskişehir fay zonu üzerinde olduğu için oldukça tehlikeli bir konuma sahip olduğunu belirten Ayday, Eskişehir’in en sağlam zeminine sahip ilçesinin ise Sivrihisar olduğunu söyledi. Can Ayday Sivrihisar’ın granodiyorit gibi sağlam bir kayanın da üzerine kurulduğu söyledi.

DEPREM RİSKİ 0,2'NİN ALTINDA

Eskişehir’in deprem riski en az ilçesi olarak Sivrihisar’ı işaret eden Ayday, ilçenin granit, granodiyorit gibi sağlam bir kayanın da üzerinde bulunduğunu belirterek, "Gerçekten de Eskişehir’de şanslı ilçelerden bir tanesi Sivrihisar’dır. Eğer depremin gelen ivmesi yüksekse deprem o kadar fazla zarar verir. Depremin ivmesi az ise o zeminde daha az zarar. Sivrihisar civarındaki olma olasılığı olan depremin zeminde oluşturacağı ivme sıfır ikinin altında.” dedi.

EN GÜVENLİ İKİNCİ ADRES: ALANYA

Geçtiğimiz günlerde de Japon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Türkiye'de depremin uğramayacağı tek adresi Alanya olarak açıklamıştı. Antalya-Alanya bölgesinde deprem riskinin az olduğunu söyleyen Moriwaki öte yandan Akdeniz’de oluşabilecek 7 ve üstü depremde 3 metreye ulaşan bir tsunami dalgasının kıyı şeridini de vurabileceğinin altını çizdi.

Düzenleyen:  - Gündem
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...