Meyve ve sebzeyi ucuza yiyin! Evde pratik sebze kurutma teknikleri

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Meyve ve sebzeyi ucuza yiyin! Evde pratik sebze kurutma teknikleri

Hayatın İçinden Haberleri

Her mevsimde sebze ve meyve tüketmek isteyenler için özel kurutma teknikleri ile yeni bir alternatif oluşturuluyor. Sezon dışında fahiş fiyata satılan meyve ve sebzeler bu kurutma teknikleri ile ucuza gelecek.

Vücut sağlığı için yaz ve kış olarak iki farklı dönemde tüketilen meyve ve sebzeler yaş halde kendi mevsiminde tüketilebildiği gibi kurutularak yılın 12 ayı kullanılabiliyor. Her ne kadar kuru sebze ve meyvelerin vitamin değerinde düşüklük olduğu ifade edilse de diyet listelerinin ilk sırasında yer alıyor.

Meyve ve sebzeyi ucuza yiyin! Evde pratik sebze kurutma teknikleri

kisikates.com.tr'nin hazırladığı tariflere göre şef usulü meyve ve sebze kurutma yöntemleri sizler için derledik. Peki, çok eski geleneklerden biri olan meyve, sebze kurutma yöntemleri ve püf noktaları nelerdir?

  1. Elma Kurutma Yöntemi

Elmaları iyice yıkadıktan sonra kabuklarını soymadan ince dilimler halinde kesin. Ortadaki çekirdeklerini çıkarın. 1 litre suya 1 su bardağı limon suyu katın ve elmaları bu suyun içerisinde yaklaşık 10 dakika bekletin. Fırın sıcaklığını 90 dereceye ayarladıktan sonra elmaları fırın tepsisine birbirlerine yapışmayacak şekilde dizin. Fırında 1 saat pişirdikten sonra elmaların diğer yüzünü çevirip 1 saatte öyle pişirin. Ardından fırından çıkarıp oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra kapaklı kavanozlara paylaştırarak keyifle tüketebilirsiniz.

  1. Patlıcan Kurutma Yöntemi

Yıkadığınız patlıcanların sap kısımlarını ayırın ve patlıcanları üç parçaya bölün. Patlıcanların etli kısmını bir kaşık yardımıyla çıkarın. Patlıcanın kabuk kısmı kurutulacağı için çıkardığınız iç kısımları yemek, çorba veya meze yapımında kullanabilirsiniz. Hazırladığınız patlıcan kabuklarını tuzlu suyun içerisinde 3-5 dakika bekletin. Bu sayede patlıcanın acılığı gidecektir. Daha sonra patlıcanları kurutmak için ipe dizin. İpe dizdiğiniz patlıcanları evin en çok güneş alan yerine yerleştirin ve 1-2 hafta kadar kurumaya bırakın.

  1. Erik Kurutma Yöntemi

Yıkadığınız erikleri ortadan ikiye keserek çekirdeklerini çıkarın. Fırın tepsisine kabuklu kısımları alta gelecek şekilde yerleştirin. 80 derecede 3-4 saat pişirin. Pişirme işlemi bittikten sonra fırını kapatıp gece boyunca erikleri fırında bekletin. Ertesi gün hava almayan saklama kabına eriklerinizi yerleştirebilirsiniz.

Meyve ve sebzeyi ucuza yiyin! Evde pratik sebze kurutma teknikleri

Kış sebzeleri arasında kabul edilen patlıcan kurutularak yaz kış en taze hali ile tüketilebilir. Patlıcan kızartması ya da patlıcanın dolması yapılarak iki farklı şekilde tüketilebilir. Patlıcanları evde kurutabilmek için şu adımları izlemek gerekiyor:

PATLICAN  NASIL KURUTULUR?

Yıkanan patlıcanın sapı kesilir ve 3 parçaya doğranır. Etli kısmı kaşık yardımıyla çıkarılır. Asıl kabuk kısmı ise güneşte kurumaya bırakılır. Kuruyan patlıcanlar tuzlu suyun içerisinde yaklaşık 3 dakika bekletilir. Bu patlıcanın acılığını alır. Pamuklu bir ip iğneden geçirilir. Ardından iğne patlıcanların arasından geçirilir. Aralıklı olarak ipe dizilir ve güneşte kurumaya bırakılır. Hava sıcaklığına göre en az 7 gün en fazla 15 gün bırakılabilir.

MISIR NASIL KURUTULUR?

Kış mevsiminin vazgeçilmezi Mısır kurutularak her mevsim tüketilebilir. Kabukları soyulduktan sonra püskül kısımları kesilerek soğuk su içine bırakılır. Tanecikli yapısı düşünüldüğünde kuruma süresi uzayacaktır. Fırında 6 saate yakın pişirildikten sonra istenen seviye elde edilir. Düşük ısıda olması önemlidir.

Fırın ısınırken o sırada Mısırlar 4 dakika kaynar suda bekletilir. Ardından havlu bez ile temizlenir. Yarım saat açık havada kuruması beklendikten sonra aralıklı şekilde fırına yerleştirilir. Altı aya kadar hava almayan saklama kabı içerisinde muhafaza edilebilir.

ELMA VE ERİK NASIL KURUTULUR?

Elma ve erik kurutmak isteyenler çekirdekli yapısından kaynaklı olarak meyvelerin önce içi temizlenir. Ardından 1 litre suyun içerisinde bir su bardağı limon eklenerek meyveler suda bekletilir. 10 dakika bekletildikten sonra üzerine Hindistan cevizi ya da tarçın serpilir. Fırın sıcaklığının 93 dereceye ayarlanması gerekir. Aralıklı şekilde fırın tepsisine dizildikten sonra bir saat pişirilir. Her bir yüzeyi 1 saat pişirilir. Toplamda 2 saat olacak şekilde fırında tutulur.

Kaynak: kisikates.com.tr

Derleyen: turkiyegazetesi.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...