Tarihi ve tabiatıyla Meram bir baska

Sesli Dinle
A -
A +

Medeniyetlerin buluşma noktalarından biri olan Konya, tarihi ve kültür yapısıyla ülkemizin en özel şehirlerinden biri. On bin yıllık bir geçmişe sahip olan Çatalhöyük gibi önemli bir yerin Konya’daki varlığı ve Kilistra antik kentinin Meram ilçe sınırları içinde oluşu da genel anlamda bu kadim geçmişi destekliyor. Meram, Konya içinde özel bir yere sahip ve uzun yıllar mesire yeri kimliği altında, çölde vaha misali yeşiliyle, bağlarıyla ün salmış. Öyle ki Evliya Çelebi, 1648 yılında ziyaret ettiğinde şöyle demiş “PEÇEVİ ŞEHRİNİN BARUTHANE MESİRESİ, KIRIM’IN SUDAK BAĞI, İSTANBUL’UN YÜZ YETMİŞ BEŞTEN FAZLA BAHÇE VE YANINDA GÜLİSTANLARI, TEBRİZ’İN ŞAH-I CİHAN BAĞI, BU KONYA’NIN MERAM MESİRESİNİN YANINDA BİR ÇEMENZÂR BİLE DEĞİLDİR.” Sanırım tabiat ve Meram arasındaki derin ve yüksek ilişki ancak bu kadar anlatılabilir.

 

Evliya Çelebi, seyahatnamesinde gezip gördüğü yerler arasında bağ, bahçe ve bostanlardan söz ederken de bu tür yerlere “BAĞ-I MERAM” ifadesini kullanarak Meram’ın haklı şöhretinin boşuna olmadığının altını çizmiş.  Kısaca Meram kadim zamanlardan beri tabiatıyla ün salmış, son zamanlara kadar da bu zenginlik devam etmiş. Bilhassa yazın sıcak günlerinde insanlar yıllarca Meram bağlarında GEDAVET RÜZGÂRI eşliğinde tabiat ile kucaklaşmışlar. 

GEÇMİŞ GELECEĞE AKTARILACAK

Meram gezimde Meram Belediyesinin, ilçenin yeşil dokusunu koruyarak, yaşatarak geleceğe aktarma çaba ve gayretlerini çarpıcı bir şekilde gördüm. Meram Belediyesi “TABİATI KORUMAK İNSANI KORUMAKLA EŞ ANLAMLI” bilincini bir mottoya dönüştürmüş. Bu kısa ziyarette sohbet imkânı bulduğum Meram Belediye Başkanı MUSTAFA KAVUŞ, Konya ve Meram hayat kültürünün yaşatılması ve yeni nesillere aktarılması amacıyla yaptıkları çalışmalardan bahsetti. “MERAM’DA OLUŞTURDUĞUMUZ TARİH, KÜLTÜR, TABİAT VE GEZİ ROTALARIMIZ İLE İNSANIMIZI DERİNLİKLİ BİR YOLCULUĞA ÇIKARACAĞIZ. ZİYARETÇİLERİMİZİN ÖZELLİKLE DE YENİ NESLİN KÜLTÜRÜMÜZÜ ÖĞRENMESİNİ HATTA DENEYİMLEYEBİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIZ. MERAM’DA YAŞAYANLARIN TARİHİNİ, KÜLTÜRÜNÜ ETNOGRAFİK MALZEME VE CANLANDIRMALARLA ZİYARETÇİLERİMİZE ANLATACAĞIZ. BÖYLELİKLE DÜNDEN GELEN KADİM DEĞERLERİ EN GÜZEL ŞEKLİYLE GELECEK NESİLLERE TANITACAK VE AKTARACAĞIZ” sözleri umut vericiydi. Oldukça ilgimi çeken MERAM ŞEHİR VE YAŞAM KÜLTÜRÜ MÜZESİ ise sıra dışı bir proje. İçinde geleneksel Konya taş işçiliği örneklerinden evler yanında, Meram’da bağı olan Konyalının doğumundan ölümüne kadar olan tüm hayatı lirik bir akış ve fiziki yapıyla sergilenecek. Başkan Mustafa Kavuş “ZİYARETÇİLER, BAZI OLAYLAR VE YEMEKLERLE İLGİLİ DENEYİMLEME DE YAPABİLECEK. KONYA VE MERAM’A AİT EŞYALAR SERGİLENECEK MÜZEDE YAŞAM ODASI, GELİN DAMAT ODALARI, MUTFAK, AHIR, TANDIR, BAĞ, BOSTAN BAHÇESİ GİBİ KONYA KÜLTÜRÜNE AİT HERŞEY BULUNACAK. KINASI, ÇETNEVİRİ, DÜĞÜNÜ TEATRAL OLARAK SERGİLENECEK” bilgisini verdi. 

HUZUR İSTEYENLERİN ADRESİ

Beni en çok etkileyen ise MERAM BAĞLARI PROJESİ oldu. Aslında “MERAM BAĞLARI NEREDE?” sorusu cevabını bulmuş. Meram Bağları Projesi'nin içinde bine yakın üzüm asması ve yaklaşık iki yüz adet meyve fidesi var. ‘Tabiat ve kitaplar, onları görebilen gözlere aittir’ derler ya kadim ağaçlar altında çok şık, zarif dinlenme gruplarında keyifle bir şeyler içip kitap okuma ya da dost sohbeti için şahane bir yer kurgulanmış. Bence Seneca’nın ‘BÜTÜN SANAT DOĞANIN BİR TAKLİDİDİR’ sözleri tam da burası için söylenmiş. Detaylar çok önemli mesela çocuk parkı yapılmamış ve iyi ki de öyle. Zaten Meram Belediyesinin diğer tesislerinde bolca çocuk bahçesi var. Amaç daha dingin ve gerçekten tabiatla baş başa kalabileceğiniz bir yer oluşturmak. Öyle keyifli ki büyük huzur duydum. Aynı alanda yapılan Konyalıların börek adını verdiği sac üzerindeki gözlemeler ise benim bugüne kadar denediğim en özel gözlemelerdi. Bu arada öğrendim ki eylül aylarında yani BAĞ BOZUMUNDA bu şahane bahçede pekmez savuruluyor, misafirler dut yapraklarıyla pekmez köpüğünün tadına bakıyorlarmış. Belediye başkanlarının şehrin ruhuna, geçmişine, kimliğine dokunan, hayat kalitelerini artıran çalışmalar yapmasını hakikaten özledik. Şehirlerin boğucu kalabalığında nefes alan yerler ortaya çıkarmak ama bu işi yaparken saçmalamamak şehrin gerçeğinden uzaklaşmamak çok değerli. Elbette bu bir vizyon meselesi. Meram Belediye Başkanı MUSTAFA KAVUŞ ve Başkan Yardımcısı KÂZIM DALGIÇ şehrin doğal alanlar ve kültürel hayata dair varlıklarını da geleceğe taşıma gayreti içinde. Son söz tabiat ve toprak sevgisi giderek yurt sevgisi hâlini almalı. İşte o zaman daha sağlam bir yurt sevgisi çıkacak ortaya... Darısı diğer şehirlerimize ve belediye başkanlarına…

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.